Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΕΥΑΚ τέλος. Προσεχώς Φορέας διαχείρισης υδάτων

Ύδρευση
09 Μαρτίου 2023 / 12:45
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η ποσοτική διανομή του ύδατος και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης θα γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης

ΑΘΗΝΑ. Έληξε στις 28/02 η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος  για το έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας. Ανταποκρίθηκαν τρία σχήματα. Το σχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είναι διαμορφωμένο σε τρία σκέλη και η εφαρμογή του θα κοστίσει 195 εκ. €. Αφορά στην χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των έργων. Η σύμπραξη που θα υπογραφεί με τον ιδιωτικό φορέα θα έχει διάρκεια 30 ετών, από τα οποία τα τέσσερα θα αφορούν την μελέτη και κατασκευή και τα υπόλοιπα 26 τα έτη λειτουργίας (περίοδος παροχής υπηρεσιών).

Η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται στα 60 εκ. €, το ανώτερο που προβλέπεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα θα είναι ίδια ή δανειακά κεφάλαια του ιδιωτικού Φορέα.
 
Σε τρεις φάσεις

 
Η πρώτη φάση αφορά εγκαταστάσεις αποσκλήρυνσης νερού και συναφή έργα, το έργο Ύδρευσης Πόλης από την ΕΑΝ Χρυσηίδας.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τα φράγματα Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισας με τα συνοδά τεχνικά έργα και οι Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισας, εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 220 χλμ., δεξαμενές και την εγκατάσταση συστήματος SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου.

Η τρίτη φάση προορίζεται για την Ν. Κέρκυρα και συγκεκριμένα με την ύδρευση του τμήματος από τη Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων. Θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ως Δημόσιο Έργο με το σύστημα Μελέτη- Κατασκευή και η δημοπράτησή του αναμένεται εντός του 2023. Η ακριβής τεχνική περιγραφή του έργου βέβαια θα αποκρυσταλλωθεί με την Σύμβαση Σύμπραξης, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στον επιλεγέντα υποψήφιο από την Δεύτερη Φάση του Διαγωνισμού.

Υπάρχουν και υποέργα, των οποίων η κατασκευή έχει μετατεθεί στο μέλλον με ξεχωριστή εργολαβία, των οποίων η συντήρηση και λειτουργία ίσως συμπεριληφθούν στην Σύμβαση Σύμπραξης (όπως η μονάδα αποσκλήρυνσης νερού ΕΑΝ Νεοχωρακίου) αλλά και άλλα τα οποία έχουν μεταφερθεί στο μέλλον χωρίς κάποια πρόβλεψη (όπως η μονάδα αποσκλήρυνσης νερού ΕΑΝ Κακότραφου).
 
Η σχέση με τον ιδιώτη

Για την χρηματοδότηση του έργου η πρόσκληση αναφέρει ότι "Στο πλαίσιο της προτεινόμενης σύμπραξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης του Έργου (σε συνδυασμό με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου), ενώ η Αναθέτουσα Αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμπραξης θα καταβάλλει ετήσιες πληρωμές (αμοιβές διαθεσιμότητας), σύμφωνα με το σχετικό μηχανισμό πληρωμών, που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση σύμπραξης και θα στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων. Πληρωμές διαθεσιμότητας δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της Σύμβασης Σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από Ανεξάρτητο Ελεγκτή. Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του Έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της Σύμβασης Σύμπραξης."

Ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε για το έργο: «Ένα μεγάλο
έργο που αποτελούσε και διαχρονικό αίτημα των πολιτών, πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Η ύδρευση της Κέρκυρας με εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερό και σε ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών για τις επόμενες δεκαετίες, ήταν μία δέσμευση που αναλάβαμε και την οποία υλοποιούμε. Ταυτόχρονα βάζουμε τέλος στην σπατάλη καθώς σήμερα το νερό της βροχής καταλήγει στη θάλασσα».

Υπό την αίρεση της μελέτης η διατήρηση της ΔΕΥΑ

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται ότι "το Έργο χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό για τον Ιδιωτικό Φορέα, δεδομένου ότι ο Ιδιωτικός Φορέας δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του Έργου, ούτε δικαιούται να αξιώσει οποιαδήποτε πρόσοδο από τους τελικούς χρήστες. Επομένως, το αντάλλαγμα που δικαιούται ο Ιδιωτικός Φορέας. συνίσταται αποκλειστικά στις πληρωμές διαθεσιμότητας που θα καταβάλει η Αναθέτουσα Αρχή.

Η διαχείριση του Έργου ΣΔΙΤ από τον Ι.Φ.Σ. ξεκινά από τα έργα κεφαλής (φράγματα) έως τις δεξαμενές των οικισμών ή κατάλληλη θέση τροφοδοσίας τους. Η ποσοτική διανομή του ύδατος και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης θα γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης (εφεξής ο «Φορέας Διαχείρισης ή Φ.Δ.»), ο οποίος προβλέπεται να προταθεί και εν συνεχεία να συσταθεί βάσει ειδικής μελέτης. Κατά τη μελέτη του Φορέα Διαχείρισης θα συνεκτιμηθούν οι υπάρχοντες φορείς ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχής μελέτης (ΔΕΥΑ, ΟΤΑ), το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ίδρυσης φορέων διαχείρισης νερού, καθώς και η διεθνής εμπειρία από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας αντίστοιχων φορέων."
 
 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.