Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία της Ουρανίας Δάφνη στην Αναγνωστική Εταιρεία

Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας
04 Μαρτίου 2023 / 17:27

Οι εξατομικευμένες θεραπείες απευθύνονται σε στοχευμένη υποομάδα ασθενών δημιουργώντας την ανάγκη αντίστοιχης εξέλιξης στην επιστημονική μέθοδο για την ασφαλή αξιολόγηση του οφέλους τους σε πιο σπάνιο πληθυσμό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας φιλοξενεί ομιλία της καθηγήτριας Βιοστατιστικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ουρανίας Δάφνη, με θέμα, «Αισιόδοξα Δεδομένα στον Καρκίνο: Επιστημονική Μέθοδος και Καινοτομία” την Παρασκευή 10/03 στην Αναγνωστική Εταιρεία.

Η Ομιλία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο κανάλι της Εταιρείας στο YouTube

https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:

Η Ουρανία Δαφνή, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.
Απόφοιτος του Γυμνασίου Θηλέων Κερκύρας και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, κατ' αρχάς στο Πανεπιστήμιο της Minnesota (MSc in Industrial Engineering and Operations Research, MSc in Statistics), και κατόπιν στη Βοστώνη όπου απέκτησε το Διδακτορικό της στη Βιοστατιστική από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. 

Από το 1998, υπηρετεί ως Καθηγήτρια Βιοστατιστικής, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοστατιστικής, και πρόσφατα Διευθύντρια του Τομέα Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ. Από το 2018, διατελεί Προσκεκλημένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Faculté de Biologie et de Médecine, UNIL). Έχει επίσης ιδρύσει και διευθύνει τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία, Frontier Science Foundation-Hellas (FSF-H), η οποία για πάνω από 15 χρόνια, προωθεί τη στατιστική μεθοδολογία και έρευνα, με έμφαση στις Διεθνείς Κλινικές Δοκιμές στην Ογκολογία.

Διευθύνει και επιβλέπει τα στατιστικά κέντρα μεγάλων ερευνητικών ογκολογικών ομάδων, όπως το European Thoracic Oncology Platform (ETOP) και το Center for Experimental Therapeutics (CTE) του UNIL-CHUV.  Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε υψηλής απήχησης διεθνή περιοδικά, με την ερευνητική της συνεισφορά να έχει καταταγεί στο ανώτατο 3% των ερευνητών παγκοσμίως (AD Scientific Index 2023). Έχει προσκληθεί σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων και έχει διδάξει διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα Κλινικών Δοκιμών.

Μεταξύ άλλων, έχει συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υγείας για τον καρκίνο, μέσω της συνεισφοράς της στη δημιουργία της Κλίμακας Αξιολόγησης Μεγέθους Οφέλους Νέων  Ογκολογικών Θεραπειών (Magnitude of Clinical Benefit Scale-MCBS) που αναπτύχθηκε από το European Society of Medical Oncology-ESMO).

Έχει διατελέσει μέλος του καθηγητικού σώματος και διαφόρων επιτροπών του ESMO και του αντίστοιχου Αμερικανικού Οργανισμού (American Society of Clinical Oncology-ASCO). Είναι ιδρυτικό μέλος του τμήματος της International Biometric Society (IBS) για την Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Region; EMR-IBS, 2001), όπου έχει διατελέσει Πρόεδρος (2005-2007), και μέλος της διακυβέρνησης του IBS ως Αντιπροσωπευτικό μέλος του Συμβουλίου (2017-2021).