Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι συζητήθηκε με τον Σταϊκούρα για το κτήριο του πρώην 6ου Δημοτικού

πρώην 6ο Δημοτικό
02 Μαρτίου 2023 / 10:43

Στενά τα περιθώρια επανεξέτασης των όρων της σύμβασης, σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών, που συναντήθηκε με διαπαραξιακή επιτροπή και το Σύλλογο Γαρίτσας

ΑΘΗΝΑ. H διεκδίκηση της δωρεάν και επ’ αόριστον παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου του πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτος, της «Ιονίου Συμμαχίας» Σπ. Σπύρου, της ΛΑΣΥ Αλ. Μπαλού όπως και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας Αλ. Βέργης.

Η συνάντηση, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Παναγιώτη Μπαλωμένου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28/02 στο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, του περασμένου Ιανουαρίου, για το θέμα του ακινήτου του 6ου Δημοτικού.

Τι είπε ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος 'Αλσους Γαρίτσας παρέδωσε φάκελο με φωτογραφίες και στοιχεία που δείχνουν την εγκατάλειψη του υπό κατάρρευση κτιρίου, ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η τραγική κατάσταση που βρίσκονται σημαντικά κτίρια, για την ζωή των κατοίκων της περιοχής, όπως το ΕΑΚΚ, για το οποίο επίσης παρουσιάστηκαν σχετικές φωτογραφίες. Παραδόθηκε επίσης φάκελος με το έντυπο υλικό του 6ου Δημοτικού Σχολείου στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ και προτάθηκε, εκτός της αλλαγής κάποιων όρων της σύμβασης (τίμημα, διάρκεια), σε ότι αφορά την χρήση του κτιρίου, να προστεθούν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην σημερινή κατάσταση του ακινήτου. Ο κ. Βέργης επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης αναπαλαίωσής του, καθώς κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιορισμένες

Στη συνάντηση που διήρκησε μια ώρα περίπου, υπήρξε η δέσμευση να εξεταστεί η δυνατότητα αλλαγής ορισμένων όρων της σύμβασης που αφορά την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου στην Περιφέρεια.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, καθότι το ακίνητο δεν ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορέσει να παρέμβει, καθότι είναι κυριότητας της ΕΤΑΔ ΑΕ, η οποία βάσει καταστατικού, σκοπό έχει την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και όχι τη διάθεσή της κατά βούληση.

Όσον αφορά πάντως τον καθορισμό του αντιτίμου, ύψους 12.000 ευρώ ετησίως για 25 χρόνια, ο κ. Μπαλωμένος εξήγησε ότι αυτό ορίστηκε από εξωτερικό εκτιμητή και ότι κανονικά για την παραχώρηση του ακινήτου προβλέπεται να υπάρχει πλήρης μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως ζητείται και σε άλλες συμβάσεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, η παραχώρηση γίνεται χωρίς αυτά, ενώ δεν προβλέπεται κάποια συνεκμετάλλευση του ακινήτου (π.χ κάποιο κυλικείο που θα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ), όπως έχει γίνει αλλού.

Επιφυλάξεις

Μιλώντας στην «Ε» η κ. Κράτσα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την επανεξέταση της σύμβασης από το ΔΣ της ΕΤΑΔ ΑΕ, καθώς εκτίμησε ότι οι όροι δεν θα είναι ευνοϊκοί αυτή τη φορά. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια έχει υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (πρόσκληση ΑΤ14), ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η εξέτασή του, ενώ αν δεν εγκριθεί, τότε θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ΠΙΝ 2021-2027.

Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση του ακινήτου αφορά τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού και κατάλληλο χώρο για τη συντήρηση και προβολή αρχειακού υλικού αναφορικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της ΠΙΝ.

Προϋποθέτει ωστόσο την γενική επισκευή και αναβάθμιση του κτιρίου που βρίσκεται σε μαρασμό εδώ και χρόνια, όπως και του περιβάλλοντα χώρου από την ΠΙΝ, εντός έξι ετών από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ