Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας 2023

Τουριστική προβολή
25 Φεβρουαρίου 2023 / 10:05

Ποιοι είναι οι στόχοι, τα μέσα υλοποίησης και ο προϋπολογισμός

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλο Κεντρικής Κέρκυρας το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2023, το οποίο εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παναγιώτης Βαρούχας. Το σχέδιο ψηφίστηκε θετικά από όλες τις παρατάξεις του συμβουλίου, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός, φθάνει στις 145.900 ευρώ και σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες προβολής σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, συμμετοχή σε εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα και συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις (δια ζώσης ή ψηφιακά) , σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΟΤ. Θα πραγματοποιηθούν επίσης, ενημερωτικές ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις στο πλαίσιο προβολής του κερκυραϊκού πολιτισμού στο διαδίκτυο και στις τουριστικές εκθέσεις.

Εναλλακτικές μορφές 

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, εκτός από τις συνήθεις δράσεις πχ συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, στο πρόγραμμα φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, ξεπερνώντας το παλιό πρότυπο «ήλιος και θάλασσα» με στόχο την προσέλκυση διαφορετικού και πιο ποιοτικού τουρισμού.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια προσέγγισης των μεμονωμένων τουριστών (direct) καθώς σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις διεθνείς τάσεις, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν τις διακοπές τους ανεξάρτητα από τους τουριστικούς πράκτορες. 
 
Ο σχεδιασμός και εφαρμογή του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου αποβλέπει:

- στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε ποιοτικότερο τουρισμό και στην ανάδειξη της ανάγκης για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του προορισμού προορισμού, ολόκληρο το χρόνο.

- στην προώθηση του εναλλακτικού και βιώσιμου τουρισμού, με δράσεις και συνεργασίες υποστηρικτικές προς αυτήν την κατεύθυνση, (στο πλαίσιο των νομίμων αρμοδιοτήτων του και στην αποτελεσματική τουριστική προβολή.)

- Την επέκταση της τουριστικής σεζόν και την προώθηση του προορισμού ως City Break.

- Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Δήμος συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ξεναγών, το INΣΕΤΕ/Marketing Greece, με τους φορείς του Δημοσίου Τομέα (όπως: ΠΙΝ, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΟΛΚΕ, ΠΕΔΙΝ, ΚΕΔΕ, Μουσεία, κ.ά) με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού (επαγγελματίες, επιχειρήσεις, συνδικαλιστικοί φορείς) και του πολιτισμού.

Υλοποίηση

Για την υλοποίηση των δράσεων του Δήμου θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελεσματικότερα για κάθε περίπτωση, μέσα προβολής, όπως: Website, Social Media, QR Codes, Βίντεο, φωτογραφίες, έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια και τουριστικοί οδηγοί, inflyers και λοιπά ) ψηφιακό υλικό, ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συμμετοχή σε εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα και συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις (δια ζώσης ή ψηφιακά) , σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΟΤ. Θα πραγματοποιηθούν επίσης , ενημερωτικές ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις στο πλαίσιο προβολής του κερκυραϊκού πολιτισμού στο διαδίκτυο και στις τουριστικές εκθέσεις.

1. Δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού στα πρότυπα του DMMO, συμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας

2. Διαφημιστική προβολή στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 - Διαφήμιση στην Ιστοσελίδα του Δήμου και συνεργασία με την ιστοσελίδα Ημερολόγιο εκδηλώσεων των Τουριστικών Φορέων
-  Διαφήμιση στο διαδίκτυο και στα social media)

3. Παραγωγή πρωτότυπων δημιουργημάτων Λόγου και Τέχνης τουριστιού περιοχομένου (έντυπου και ψηφιακού - Φωτογραφίες Κείμενα - Βίντεο) 

4. Προμήθεια και διανομή αναμνηστικών δώρων 
    - Διαφήμιση στα ΜΜΕ
    - Διαφήμιση σε έντυπα μέσα (offline)

6. Συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

7. Συνεργασία με όλους τους τουριστικούς φορείς (την Ένωση ξενοδόχων, τον Εμπορικό σύλλογο, την Ομοσπονδία καταλυμάτων, τον σύλλογο Τουριστικών πρακτόρων, καθώς και το σύλλογο εστιατόρων, την ένωση ξεναγών).

8. Τουριστική εκαπίδευση και διασύνδεση επιχειρήσεων και εργαζομένων 

9. Συμμετοχή του Δήμου σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού. Σύμφωνα με τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, προβλέπονται οι εξής δαπάνες: 25.000 για μισθώσεις περιπτέρων και 10.000 για εκτύπωση τουριστικών χαρτών για διανομή στα τουριστικά περίπτερα.



10. Διαρκής συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. για δράσεις φιλοξενίας δημοσιογραφικών αποστολών

11. Συνεργασία με διεθνείς Bloggers και διεθνείς Event Planners.

12. Συνεργασία με τις Πύλες εισόδου (Λιμάνι-Αεροδρόμιο)
  - Συνεργασια με τον ΟΛΚΕ για τη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου της MEDCRUISE που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα τον προσεχή Μάιο

13. Σε συνεργασία με το τμήμα πολιτικής προστασίας και το τμήμα πολιτισμού & αθλητισμού, συνδιοργάνωση και υποστήριξη 4 δράσεων θαλάσσιου - ναυταθλητικού τουρισμού διεθνούς εμβέλειας καθώς και cirquit κλασσικών αυτοκινήτων:
- Regatta Brindisi Κέρκυρα (Ιούνιο).
- Giro Degli Eventi (ιστιοπλοϊκός-ποδηλατικός αγώνας Ελλάδα-Ιταλία (Ιούλιος)
- Match Race σε συνδιοργάνωση με τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο Κέρκυρας
- Circuit
κλασικών αυτοκινήτων με την τοπική λέσχη και με άλλες λέσχες, τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλα και απο το εξωτερικό.

14. Συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires για την διοργάνωση και προβολή-προώθηση του διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας με τίτλο Corfu Food & Wine Festival.

Ενδεικτικός Προϋπολογισμός δράσεων τουριστικής προβολής 2023

Οι δράσεις του σχεδίου τουριστικής προβολής του Δήμου, έτους 2023 προϋπολογίστηκαν, ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία αντίστοιχων δαπανών, παρελθόντων ετών. Τα ποσά που αναφέρονται θα βαρύνουν τις τους αντίστοιχους κωδικούς του υπό κατάρτιση δημοτικού προϋπολογισμού έτους 2023.

Επισημαίνεται  ότι οι λοιπές δράσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στους τομείς Απασχόλησης, Δημοσίων Σχέσεων, Πολιτισμού κ.ά., προκειμένου την ενίσχυση της προώθησης του τουριστικού προορισμού, δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού, καθόσον αποτελούν αντικείμενο, εκτός της τουριστικής προβολής και καταχωρούνται σε άλλους σχετικούς κωδικούς).

- 30.000 ευρώ για παροχή υπηρεσίας δημιουργίας υλικού τουριστικής προβολής (πρωτότυπα έργα λόγου και τέχνης, τουριστικού οδηγού και κωδ. γρήγορης ανταπόκρισης (QR code) ψηφιακής αποτύπωσης και προμήθειας αυτού με εκχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων

- 6.500 ευρώ για προμήθεια έντυπων αναμνηστικών δώρων τουριστικής προβολής

-10.000 ευρώ για εκτύπωση τουριστικών χαρτών για διανομή στα τουριστικά περίπτερα

- 37.200 ευρώ για παροχή υπηρεσίας τουριστικής προβολής σε έντυπα μέσα (in flights περιοδικά, τουριστικούς οδηγούς κλπ)

- 37.200 ευρώ για παροχή υπηρεσίας τουριστικής προβολής στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και στα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο)

- 25.000 ευρώ για δαπάνες εκθέσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό (μισθώσεις τουρ. περιπτέρων).

Δείτε εδώ αναλυτικά το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ