Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη προς Γιαννόπουλο για το Χαμόγελο του Παιδιού

Αυλωνίτης
24 Φεβρουαρίου 2023 / 18:45

Εκείνο που πρωτεύει όμως στην παρούσα φάση, είναι η ενότητα όλων, προκειμένου να εκφραστεί με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο και να υλοποιηθεί η εκφρασθείσα πρόθεση παροχής βοήθειας

Επιστολή εξέδωσε ο Αλ. Αυλωνίτης βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προς τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστα Γιαννόπουλο, την οποία και κοινοποίησέ στην Υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και σε τοπικούς φορείς, με την οποία ζητά τον συντονισμό όλων για την συνέχιση της λειτουργίας του Σπιτιού του «Χαμόγελου» στην Κέρκυρας. Συγκεκριμένα αναφέρει:
 
Κέρκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2023

 Προς: Πρόεδρο Δ.Σ. Οργανισμού

"Το Χαμόγελο του Παιδιού"

κ. Κώστα Γιαννόπουλο

Κοινοποίηση προς :
1.Υφυπουργό Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου
  1. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα
  2. Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κο Γεώργιο Μαχειμάρη
  3. Βουλευτή Κέρκυρας κο Στέφανο Γκίκα
  4. Βουλευτή Κέρκυρας κο Δημήτρη Μπιάγκη
Την 28η Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία σας, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σπίτι του "Χαμόγελου του Παιδιού" στην Κέρκυρα, και αποφασίστηκαν οι, από κοινού, ενέργειές μας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, εξετάζοντας και την προσαρμογή των κτιριακών υποδομών στις προϋποθέσεις της ΚΥΑ 40494/2022.
Από την μαζική συμμετοχή και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών είμαι σίγουρος ότι αντιληφθήκατε, την πλήρη αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στην προοπτική κλεισίματος του Σπιτιού του "Χαμόγελου του Παιδιού" στους Μαγουλάδες Κέρκυρας και την μετατροπή του σε Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας, όπως εσείς είχατε ανακοινώσει.

Βεβαίως, πρέπει να υπενθυμίσω ότι για τις εξελίξεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και προσωπικά της αρμόδιας Υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου και έχουν διεξοδικά εντοπιστεί και καταγγελθεί. Εκείνο που πρωτεύει όμως στην παρούσα φάση, είναι η ενότητα όλων, προκειμένου να εκφραστεί με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο και να υλοποιηθεί η εκφρασθείσα πρόθεση παροχής βοήθειας προς το "Χαμόγελο του Παιδιού", ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Στην κατεύθυνση αυτή και υλοποιώντας τις αποφάσεις που λάβαμε, η διοίκηση του παραρτήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προσφέρθηκε εθελοντικά να συντάξει τεχνική μελέτη, για την αποτύπωση της δυνατότητας προσαρμογής των κτιριακών εγκαταστάσεων της δομής του "Χαμόγελου του Παιδιού" στους Μαγουλάδες Κέρκυρας, σύμφωνα με τη νέα ως άνω νομοθεσία, η οποία πράγματι ολοκληρώθηκε την 10η Φεβρουαρίου 2023. Τα πορίσματα και συμπεράσματα της τεχνικής μελέτης, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς πλέον αποτυπώνεται επιστημονικά η άποψη ότι στις κτιριακές εγκαταστάσεις της δομής δύνανται να πραγματοποιηθούν εργασίες, με τη σύμφωνη γνώμη ιδιοκτητών και χρηστών των κτιρίων και αφού ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΚΥΑ 40494/2022 και η δομή θα μπορεί να φιλοξενεί 16 παιδιά/εφήβους. Το δε κόστος υλικών και εργασιών για τις παρεμβάσεις αυτές προϋπολογίζεται στο ποσό των 60.000 - 70.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, κι εν αναμονή των απαντήσεων της αρμόδιας Υφυπουργού στην επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει σχετικά, σας προτείνω να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε την συνέχιση της λειτουργίας του Σπιτιού του "Χαμόγελου του Παιδιού", με την κατάθεση αιτημάτων, ως εξής:

- Για λήψη παράτασης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για όσο χρόνο απαιτούν οι επισκευαστικές παρεμβάσεις και οι εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης τη δομής, όπως η κείμενη νομοθεσία επιτάσσει.

- Για χρηματοδότηση των εργασιών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως καθ' ύλην αρμόδια προς τούτο και στην κατεύθυνση των δεσμεύσεων που ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε, και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είναι απολύτως εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας του Σπιτιού του "Χαμόγελου του Παιδιού" στους Μαγουλάδες Κέρκυρας και οφείλουμε όλοι άμεσα να σπεύσουμε, με ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέλημα την φροντίδα, την ασφάλεια και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών και εφήβων που διαμένουν εκεί και στόχο την επιστημονικά ψυχολογική και κοινωνική βέλτιστη πρακτική για την παιδική/εφηβική φροντίδα.
Στην κατεύθυνση αυτή, που οφείλει να είναι για όλους μας μονόδρομος, δεν περισσεύει κανείς και καλώ όλους όσοι δεσμευτήκαμε στη σύσκεψη της 28ης Δεκεμβρίου 2022 για τη συνέχιση του αγώνα μας, προκειμένου το "Χαμόγελο του Παιδιού" στους Μαγουλάδες Κέρκυρας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία και προσφορά του.

Ευνόητο είναι ότι παραμένω στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στα θέματα που αφορούν την προστασία παιδιών και εφήβων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.