Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση

ΣΕΠΕ
24 Φεβρουαρίου 2023 / 15:52

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα. Νέα εγκύκλιο για την αξιολόγηση αλλά και για τις ποινές εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων τους  ζήτησαν για ακόμη μια φορά εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τα Δ.Σ του  ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ Κέρκυρας με τη συμμετοχή ωστόσο να μην είναι η αναμενόμενη. Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι 25.000 νεοδιόριστοι σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 561στην Κέρκυρα, βρίσκονται σε «ομηρία», καθώς δεν προχωράει η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για τη μονιμοποίησή τους από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ανά τη  χώρα.

Όπως υποστήριξαν κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας,  οι διαδικασίες όχι μόνο έχουν έχουν «παγώσει» αλλά και όσες διαπιστωτικές πράξεις εκδόθηκαν, στη  συνέχεια ανακλήθηκαν επαναφέροντάς τους εκπαιδευτικούς στο καθεστώς του δόκιμου, καθώς βασικό προαπαιτούμενο είναι η ατομική αξιολόγησή τους.

Τοποθετούνται οι σχολικοί σύμβουλοι

Οι σχολικοί σύμβουλοι πάντως που θα «τρέξουν» την ατομική αξιολόγηση στην Κέρκυρα, έχουν αρχίσει να τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση των «κρίσεων»  και μέχρι τις αρχές Μαρτίου η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στα σχολεία του νησιού. Ο εκπαιδευτικός κόσμος ωστόσο αντιδρά.

Για δεύτερη φορά μάλιστα εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων εμπόδισαν  στην πράξη, τη διαδικασία αξιολόγησης νεοδιόριστου συναδέλφου τους  κατά την δεύτερη επίσκεψη του Συμβούλου Εκπαίδευσης.

Νέες κινητοποιήσεις

Η ΔΟΕ πάντως ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις  κατά της ατομικής αξιολόγησης με απεργίες – αποχές, στάσεις εργασίας, νέες γενικές συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων και  εισήγηση για νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση (σε συνεννόηση  με την Ο.Λ.Μ.Ε.) το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου και πραγματοποίηση Ολομέλειας Προέδρων τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με παρουσία των προέδρων σε κινητοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Διοικητήριο στις 5 μ.μ.

Επιπλέον η ΟΛΜΕ αποφάσισε την προκήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας  από τις 28/2 έως και τις 3/03.

"Ποινές"

Το Υπουργείο Παιδείας πάντως είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το σχεδιασμό μέχρι τέλους. Μάλιστα σήμερα εξέδωσε νέα εγκύκλιο με οδηγίες και χρονοδιάγραμμα  για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις "ποινές" για τους αξιολογητές και αξιολογούμενους που αρνούνται την αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην παραπάνω υποχρέωση δύνανται να επιβάλλεται αναστολή οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού ή του μέλους Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης του. Ειδικά για τα στελέχη εκπαίδευσης που αρνούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης ή την παρακωλύουν προβλέπεται ο αποκλεισμός από την διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους για τα επόμενα οκτώ (8) έτη.

 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ