Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περισσότερες οι προκρατήσεις για τη φετινή σεζόν από πέρσι

Κέρκυρα
18 Φεβρουαρίου 2023 / 12:16
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αυξήθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 10% τουλάχιστον. 1.700 ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέθεσαν αίτημα επαναπρόσληψης μέσω του Σωματείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη της τουριστικής σεζόν βρίσκονται οι επαγγελματίες του χώρου, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκκίνησή της, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι προκρατήσεις, δείχνοντας ότι η Κέρκυρα θα έχει και φέτος μια καλή χρονιά.

Η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται τελικά να επηρέασε όλο αυτό το διάστημα τις προκρατήσεις, με τους ξενοδόχους και τους καταλυματίες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Οι προσφορές του early booking, που «τρέχουν » ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, με διακυμάνσεις του ποσοστού έκπτωσης όσο πλησιάζουμε στο άνοιγμα της σεζόν (26 Μαρτίου ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις στο Ι. Καποδίστριας), έχουν πάρει «φωτιά» από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να «κλείσουν» διακοπές με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Κατά 10%

Ωστόσο η θερινή «ραστώνη» φέτος θα στοιχίσει ακριβότερα στο νησί των Φαιάκων, καθώς οι ξενοδόχοι έχουν προβεί σε αυξήσεις των τιμών, λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων σε όλους τους τομείς εξόδων τους.


Αυξήσεις τουλάχιστον 10%

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκας, το μίνιμουμ προβλέπει 10% πάνω στο περσινό τιμολόγιο. «Οι προκρατήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Κάποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν περί τα τέλη Μαρτίου πριν το Πάσχα και μετά όλα θα μπουν σε κανονική λειτουργία», επισήμανε ο ίδιος.

Όμως και στα καταλύματα η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα ευοίωνη, μια που οι προκρατήσεις είναι περισσότερες συγκριτικά με πέρσι.

«Κυμαίνονται στο 60%-80% και πάμε πολύ καλά. Παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή σεζόν», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός.


Τα ηνία

Η τουριστική αγορά που κρατά τα ηνία στην Κέρκυρα δεν είναι άλλη από την αγγλική που αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή επισκεπτών και ακολουθούν η γαλλική, η ιταλική , η γερμανική, η πολωνική και άλλες βαλκανικές πόλεις που έφεραν αρκετό κόσμο στο νησί κατά τα δυο έτη της πανδημίας.

Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού επιβεβαιώνουν τον υψηλό ρυθμό των προκρατήσεων προς τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς τον Ιανουάριο ήταν κατά 20% περισσότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όπως μάλιστα ενημέρωσε ο Υπουργός Β. Κικίλιας τον βουλευτή της ΝΔ Κέρκυρας Στ. Γκίκα, το 2023 θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ για το νησί. 1.700 ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Επαναπροσλήψεις μέσω του Σωματείου

Στο μεταξύ 1.700 ξενοδοχοϋπάλληλοι σε σύνολο 7.500 (αφορά σε εποχιακά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα όπως και σε οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, κατέθεσαν μέσω του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας αίτηση επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία που απασχολήθηκαν την προηγούμενη σεζόν, προκειμένου να διατηρήσουν την εργασιακή τους σχέση στην ίδια επιχείρηση.

Πέρσι, μέσω του Σωματείου, κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις επαναπρόσληψης και κάθε χρόνο το νούμερο αυτό αυξάνεται, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου και του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης. Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουρισμού στην Κέρκυρα ανέρχεται στις 20.000, ενώ οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αγγίζουν τις 6.000.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.