Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους δρόμους κατέβηκαν οι εργαζόμενοι του τουρισμού στην Κέρκυρα

Εργατικό κέντρο
17 Φεβρουαρίου 2023 / 12:07

Για επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακούς αλλά και η υπογραφή τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία έκαναν οι εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού τουρισμού. Το συλλαλητήριο έχουν προκηρύξει τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και στηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Η συγκέντρωση παραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΚ και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κύριες διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακούς αλλά και η υπογραφή τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ευνοϊκότερους όρους και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.









Τα αιτήματα

Οι διεκδικήσεις αφορούν την παράταση του επιδόματος ανεργίας στους έξι μήνες, την αναγνώριση της εποχικότητας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους που εργάζονται εποχιακά στον τουρισμό, το «ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την επαναφορά του εφάπαξ των εποχιακά ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.
 
Υπογραφή τοπικών ΣΣΕ

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σταμάτης Πελάης, σύντομα αναμένεται να κατατεθεί πρόταση προς την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας με αυξήσεις στους μισθούς, καθώς το 5,5% που ανακοινώθηκε για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την τρέχουσα χρονιά «μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αστείο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από άλλους κλάδους, όπως  είναι οι οδηγοί  τουριστικών λεωφορείων.

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Πελάη, είναι αδιανόητο να ζητούνται 100.000 επιπλέον θέσεις στον τουρισμό και να μην δίδονται κίνητρα, ώστε οι θέσεις αυτές να καλυφθούν προς όφελος της εθνικής οικονομίας
 
 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ