Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων ο Νίκος Κολοβός

Νίκος Κολοβός
07 Φεβρουαρίου 2023 / 13:56

Με τις τελευταίες κρίσεις προήχθη στον βαθμό του Αρχιπύραρχου - Το βιογραφικό του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθήκοντα Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Διοικητής Νομού Κέρκυρας Νίκος Κολοβός, ο οποίος με τις τελευταίες κρίσεις , προήχθη στον βαθμό του Αρχιπύραρχου (Ταξίαρχου).

Σε σημείωμά του αναφέρει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου στην Κέρκυρα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βαδίσαμε μαζί, με ομόνοια και ομοψυχία. Όλους εκείνους που με στήριξαν σε μια πορεία με πολλές δυσκολίες αλλά και πολλές επιτυχίες. Για τη σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης που προσδιόρισε το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που θα συνεχιστεί από μέρους μου και το επόμενο διάστημα από τη νέα μου θέση, όπου και ελπίζω στην αντίστοιχη ανταπόκριση με όλους τους συναδέλφους μου από τα νησιά του Ιονίου».    

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Πύραρχος Κολοβός Νικόλαος γεννήθηκε το 1967στην Κέρκυρα είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.
 
Απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (2000), Ειδικός στις «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων», τομέας στον οποίον εξειδικεύτηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών και έλαβε το έτος 2017 τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο από τη σχολή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Επιπυραγών του Πυροσβεστικού Σώματος (2012) και της Σχολής Ανώτερων Επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος (2022) της αυτής Ακαδημίας, πιστοποιημένος ήδη από το έτος 2013 στα σχέδια επιστράτευσης και εμπλοκής του Πυροσβεστικού Σώματος από την Παλαϊκή Αμυνα-Πολιτική Σχεδίαση Εκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ περαιτέρω το έτος 2017 πιστοποιήθηκε ως εκπαιδευτής ενηλίκων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και από το 2020 πιστοποιημένος με το ευρωπαϊκό δίπλωμα πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
 
Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις της Διοίκησης της Πυροσβεστικής
υπηρεσίας του Νομού Κέρκυρας, μεταξύ των οποίων και αυτή του Διοικητή του 1ου και 2ου πυροσβεστικού σταθμού Κέρκυρας επί οκτώ (8) συνολικά έτη, καθώς και Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κέρκυρας επί τρία (3) συναπτά έτη. Εχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις των βαθμών του.
 
Το έτος 2019 συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στη νήσο Κέρκυρα «safecorfu» στο θεματικό πεδίο των φυσικών καταστροφών ως εισηγητής με θέμα «Οι Δασικές πυρκαγιές στις ζώνες μίξης δασών – οικιστικών περιοχών. Επιπτώσεις στην τρωτότητα του δομημένου περιβάλλοντος – Μελέτη περίπτωσης: “Νήσος Κέρκυρα”».
 
Σταθμός στην επαγγελματική του καριέρα ήταν ο σεισμός του 1999 στην Πάρνηθα Αττικής, όπου συμμετείχε ως επικεφαλής ομάδων διάσωσης. Εχει διεξάγει έρευνα στο ιστορικό κέντρο Κέρκυρας με τίτλο «ολιστική διαχείριση ιστορικών κέντρων όπως αυτό της πόλεως της Κέρκυρας». Το 2010 με προτροπή και σχεδιασμό του ιδίου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο θεσμός των εθελοντικών πυροφυλακίων.
 
Εχει συμμετάσχει σε πλήθος δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση και ενημέρωση εθελοντών, γενικού πληθυσμού, πολιτιστικών συλλόγων, ευάλωτων και ευαίσθητων ομάδων, καθώς και μαθητών σχολικών συγκροτημάτων σε θέματα που άπτονται του πυροσβεστικού ενδιαφέροντος.