Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς γιατρό για πάνω από τρεις μήνες παραμένει η ακριτική Ερείκουσα

Ερείκουσα
06 Φεβρουαρίου 2023 / 10:58

Κενή η θέση στο ακριτικό νησί, από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η θητεία του οπλίτη ιατρού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επανέρχεται στο θέση της κενής θέσης γιατρού στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ  Δημήτρης Μπιάγκης, ζητώντας παρέμβαση του Υπουργού Υγείας. Το θέμα είχε επισημάνει ο ίδιος ήδη από τον Νοέμβρη του 2022, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αντικατάσταση του γιατρού και μάλιστα σε μια περίοδο με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην επιστολή του ο Δημ. Μπιάγκης αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Από τις 26 Οκτωβρίου του 2022 και για τρεις και πλέον μήνες, το ακριτικό νησί της Ερείκουσας, παραμένει χωρίς ιατρό, καθώς η θέση στο αγροτικό ιατρείο του νησιού παραμένει κενή, αφού ο ιατρός που υπηρετούσε στο σημείο ολοκλήρωσε τη θητεία του και αποχώρησε από το νησί.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου τα γεωστρατηγικά και εθνικά θέματα πρέπει να αποτελούν άμεση προτεραιότητά μας, ένα από τα ακριτικά νησιά των Διαποντίων, στο βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας μας, παραμένει μέσα στο καταχείμωνο χωρίς ιατρική κάλυψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ακρίτες νησιώτες μας.

Με σχετική ερώτησή μου στις 22 Νοεμβρίου του 2022 προς τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας, Άμυνας, αλλά και στο Υπουργείο σας κατέδειξα τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας με αρ. 59484/20-10-22 καθυστέρησε αρκετά αφήνοντας τους ακρίτες νησιώτες της Ερείκουσας στο έλεός τους.

Με δεδομένο, πως ήδη το νησί είναι σχεδόν τρεις (3) μήνες χωρίς ιατρό, και λογικά μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη και την εγκατάσταση του νέου ιατρού θα παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, κρίνεται επιτακτική η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό, καθώς αφορά μια κρίσιμη περίοδο, όπου το νησί πολλές φορές λόγω του καιρού και των χειμερινών συνθηκών είναι δύσκολο να προσεγγιστεί.

Κύριε Υπουργέ,

Η αναγκαιότητα να μετουσιωθεί σε πράξη η ρήτρα νησιωτικότητας, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 101 του Συντάγματος, μας καλεί να ενεργήσουμε σήμερα, τώρα, που υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη, αρχής γενομένης από το δυτικότερο νησί της πατρίδας μας, την Ερείκουσα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την ευαισθησία που πρέπει να διακρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τα μικρά ακριτικά νησιά μας, σας ζητώ να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία, ώστε να καλυφθεί άμεσα το κενό του αγροτικού ιατρού στο ακριτικό νησί της Ερείκουσας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, είτε με κάποιον ιατρό που μπορεί να αποσπαστεί από τις υπηρεσίες που εποπτεύει το Υπουργείο σας, είτε με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής Κέρκυρας – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής
Υπεύθυνος Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής