Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Κροκίδης: «Να θέσουμε τις βάσεις για μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη»

Σπύρος Κροκίδης
04 Φεβρουαρίου 2023 / 14:56

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης του τουριστικού μας προορισμού

Με ανακοίνωσή του, ο Σπύρος Κροκίδης τοποθετήθηκε για την ημερίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με θέμα «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια νησιά». Αναφέρει συγκεκριμένα:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα την ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με θέμα «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια νησιά», δίνοντας το έναυσμα για έναν βαθύτερο προβληματισμό για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε τους τουριστικούς μας προορισμούς και εν προκειμένω, τον τουριστικό προορισμό της Κέρκυρας  σε ένα διεθνές περιβάλλον με αυξανόμενο ανταγωνισμό αλλά και εν μέσω ραγδαίων αλλαγών, όπως είναι η κλιματική κρίση.
Οφείλουμε όλοι μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις και δυνατότητες για αντιληφθούμε ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στο πρόσκαιρο οικονομικό κέρδος, αλλά στο πως θα συμβάλλει η τουριστική δραστηριότητα στη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών μας και του νησιού μας.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης του τουριστικού μας προορισμού, το οποίο σχέδιο να είναι ενταγμένο σε έναν γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, άρα και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών. Ένας ακόμα σημαντικός στόχος πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης και η διάχυση των οφελών στη τοπική κοινωνία.

Επειδή διακρίνω μια εμμονή στην καταμέτρηση του αριθμού των επισκεπτών κάθε τουριστική περίοδο, ως ένα άτυπο βραβείο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα μας, αλλά να δούμε την φέρουσα ικανότητα του τουριστικού μας προορισμού και να εστιάσουμε όχι μόνο  στην «ποσότητα», αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσδώσουμε στον τουριστικό μας προορισμό και στον τόπο μας, με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων του νησιού μας.

Σε αυτό τον μεγάλο διάλογο οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε τις γνώσεις μας, τις εμπειρίες μας και τις προτάσεις και θεωρώ ότι η απαρχή έγινε με την συγκεκριμένη ημερίδα και τις πολύ εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις των εισηγητών.