Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλ. Αυλωνίτης για διακομιδές: Απαράδεκτη η ολιγωρία και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
31 Ιανουαρίου 2023 / 11:25

«Απαντήστε μας εντέλει ποιος είναι αρμόδιος για τις διακομιδές; Το Λιμενικό η το ΕΚΑΒ; Γιατί υπάρχει αντιδικία των δύο υπηρεσιών; Οι κάτοικοι στα νησιά μας βλέπουν την κατάσταση και αγωνιούν.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΓΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ) Την έντονη δυσαρέσκεια, την αγωνία αλλά και την ανασφάλεια της τοπικής κοινωνίας για την τραγική απώλεια της 60χρονης γυναίκας από τους Παξούς, η οποία μεταφέρθηκε  με ιδιωτικό ταχύπλοο στην Ηγουμενίτσα, διατύπωσε με καταγγελτικό τρόπο ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Κατσαφάδο.

Ο κ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ολιγωρία αλλά και την ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους, που αδυνατεί να συντονίσει τις δυνάμεις του, ώστε να μεταφερθεί η άτυχη αυτή γυναίκα  είτε δια θαλάσσης είτε δια αέρος  στην απέναντι ακτή  για να τις παρασχεθούν οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες.

Δεν μπορούσε υπό συνθήκες θαλασσοταραχής 7 μποφόρ  να μεταβεί το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος  στους Παξούς για να μεταφέρει την άτυχη συμπολίτισσα μας.

Και έτσι αν ήταν γιατί δεν εδόθη η διαταγή να μεταβεί εκεί το Ναυαγοσωστικό  Σκάφος του Λιμενικού Σώματος Κέρκυρας  που επιχειρεί υπό ασυγκρίτως χειρότερες καιρικές συνθήκες; Γιατί δεν εδόθη εντολή  να μεταβεί εκεί ελικόπτερο που μπορεί να επιχειρεί υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να μεταφέρει την άτυχη αυτή γυναίκα;

Ζήτησε επίσης  να πληροφορηθεί την τύχη του ναυαγοσωστικού σκάφους από την Ηγουμενίτσα, ερώτηση που επανέλαβε και στη δευτερολογία του, και το οποίο τελικά έχει διατεθεί στο Ανατολικό Αιγαίο για τις εκεί ανάγκες.

«Απαντήστε μας εντέλει ποιος είναι αρμόδιος για τις διακομιδές; Το Λιμενικό η το ΕΚΑΒ; Γιατί υπάρχει αντιδικία των δύο υπηρεσιών; Οι κάτοικοι στα νησιά μας βλέπουν την κατάσταση και αγωνιούν. Απαντήστε μας, με σαφήνεια, γιατί η περίπτωση της γυναίκας στους Παξούς δεν είναι η μόνη στην οποία υπήρξε αδυναμία ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού. 

Πριν από λίγο διάστημα δύο παιδιά που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία εκτός Κέρκυρας, χρειάστηκαν 8 ώρες για να φθάσουν στο αρμόδιο Νοσοκομείο των Αθηνών. Κι εσείς απαντάτε ότι το Λιμενικό κάνει το καθήκον του. 
Σαφώς και κάνει το καθήκον του, δεν είπαμε εμείς κάτι διαφορετικό. Απαντήστε μας όμως ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις διακομιδές, και τι πρέπει να κάνουμε εμείς στα νησιά όταν έχει μποφόρ, σύνηθες φαινόμενο για την εποχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυλωνίτης.