Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακόμη μια νέα συνεργασία εγκαινιάζει ο Δήμος Κ. Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
30 Ιανουαρίου 2023 / 15:58

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στρατηγικών στόχων σε ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου έρχεται να επιβεβαιώσει το νέο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα το πρωί η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου με τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο, με στόχο την υλοποίηση σειράς δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων.

Κοινωνική πρόνοια και ένταξη, υγεία και ψυχική υγεία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση, απασχόληση και επιχειρηματικότητα σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, τουρισμός-βιώσιμη ανάπτυξη και πολιτισμός, κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση και αστική αναζωογόνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στους κοινούς στρατηγικούς στόχους που έθεσαν οι δυο φορείς.

Για κάθε ένα μάλιστα από τα ανωτέρω πεδία, θα ακολουθήσει η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν και στην πράξη. Όπως μάλιστα τόνισε η κ. Υδραίου, ήδη από τη μέχρι τώρα συνεργασία του Δήμου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπάρχουν θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, δίνοντας ως παράδειγμα όσα επιτεύχθηκαν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το Ι.Π και την Πυροσβεστική.

«Ήδη έχουν γίνει ενέργειες με την τοποθέτηση πάρα πολλών κρουνών στην παλιά πόλη, συντήρηση παλαιών που δεν λειτουργούσαν επαρκώς. Επίσης στις πολυώροφες οικοδομές κυρίως στην παλιά πόλη, ξεκινάει μια καταγραφή, για να ξέρουμε αν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα, σε ποιον όροφο και ποιο διαμέρισμα βρίσκονται, για να μπορεί να γίνει πιο άμεση η διάσωσή τους σε περίπτωση ανάγκης.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης ξεκινάει τώρα από το αρμόδιο Υπουργείο, το μεγάλο πρόγραμμα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων. Άμεσα επίσης θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της βιωσιμότητας και της φέρουσας ικανότητας του τόπου μας και της αειφορίας του τουριστικούς μας προϊόντος, όπως είπε και ο κ. Φλώρος», τόνισε η κ. Υδραίου απαντώντας σε ερώτηση της «Ε».

Όπως διευκρίνισε, η παρούσα δημοτική αρχή είχε εξ αρχής ως προτεραιότητα το Ι.Π να γίνει κοινωνικός εταίρος του Δήμου, ώστε να αξιοποιηθούν οι πανεπιστημιακές σχολές του τόπου μας οι οποίες με την εξειδίκευση, την επιστημοσύνη και τη γνώση τους μπορούν να δώσουν μελέτες και θετικά αποτελέσματα σε ευρύ φάσμα τομέων λειτουργίας του Δήμου και κατ’ επέκταση επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Φλώρος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο για την συνεχή και με αμεσότητα επικοινωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Δήμου, καθώς και για την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Επεσήμανε ότι η συνεργασία εστιάζει στους θεματικούς τομείς της αειφορίας και βιωσιμότητας καθώς και της ψηφιακής μετάβασης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως είπε, το Ι.Π πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει στην τοπική κοινωνία προτείνοντας λύσεις ,και καταθέτοντας προτάσεις, οι οποίες να μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ