Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Γενικών Οικογενειακών Ιατρών: Προσχηματικό το κάλεσμα στην ημερίδα Υγείας

Ημερίδα
27 Ιανουαρίου 2023 / 16:18

«Θεωρούμε ότι η πρόσκληση αυτή δεν είχε να προσφέρει τίποτα, καθώς η δημοτική αρχή ήδη έχει ενημερωθεί από τους υγειονομικούς στην πρόσφατη ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υγεία»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναφορικά με το σημερινό κάλεσμα του δήμου Κέρκυρας για σύσκεψη υγειονομικών, η Ένωση Γενικών Οικογενιακών Ιατρών, ανακοίνωσε: 
 
 Η ένωση γενικών οικογενειακών ιατρών σας γνωρίζει ότι δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στην σημερινή εκδήλωση για την υγεία. Θεωρούμε ότι η πρόσκληση αυτή δεν έχει να προσφέρει τίποτα, καθώς η δημοτική αρχή ήδη έχει ενημερωθεί από τους υγειονομικούς στην πρόσφατη ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υγεία. Στη συνεδρίαση εκείνη, συμμετείχαμε ως ένωση και η πρόεδρος μας έθεσε επί τάπητος, τα ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία στο νησί, από κοινού με τους υπόλοιπους φορείς.
 
Θα θυμίσουμε μόνο ενδεικτικά ότι η νυν διοίκηση του νοσοκομείου επιδείνωσε την κατάσταση στα κέντρα υγείας, αφού συναίνεσε, στην αλλαγή του καθεστώς των ημερήσιων μετακινήσεων γενικών/οικογενειακών ιατρών. Έτσι ενώ ένας γιατρός μετακινούνταν από 1-2 μέρες μόνο το μήνα στο ΤΕΠ, πλέον έχουμε 3μηνες και 6μηνες αποσπάσεις, που συμβάλουν στην πλήρη αποσάθρωση της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας.

Η ίδια διοίκηση ξέχασε παντελώς να μεριμνήσει επι 3 χρόνια για τη στελέχωσή του ΤΕΠ με αυτόνομο ιατρικό προσωπικό και την προκήρυξη θέσεων, ώστε να σταματήσουν οι ημέρες μετακίνησης. Αντίθετα τις αύξησε, με αποτέλεσμα το παθολογικό ΤΕΠ του νοσοκομείου, να καλύπτεται πλέον μόνο από Γενικούς/Οικογενειακούς ιατρούς
 
Το κτηριακό ζήτημα στα Κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία, είναι επίσης ένα ζήτημα που καμία ουσιαστική βελτίωση δεν είδαμε τα τελευταία χρόνια τόσο με τη σημερινή, όσο και με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
 
Όλα αυτά αναφερθήκανε από την ένωση μας στην προηγούμενη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου για την υγεία. Από το γεγονός ότι η δημοτική παράταξη της δημάρχου διαφοροποιήθηκε από το κοινό ψήφισμα για την υγεία που είχε συνταχθεί από τις υπόλοιπες παρατάξεις, μη τολμώντας να ζητήσει την αποπομπή της νυν διοίκησης του νοσοκομείου, αρκούμενη σε ευχολόγια, είναι σαφές ότι το μόνο που προσπαθεί με το σημερινό κάλεσμα, είναι η γραφειοκρατική ενασχόληση  με τα θέματα υγείας (ενόψει εκλογών), για τα μάτια του κόσμου,  χωρίς ουσιαστικές πράξεις...
 
Το κάλεσμα ως εκ τούτου θεωρούμε ότι είναι τελείως προσχηματικό. Με δεδομένο μάλιστα ότι γίνεται σε πρωινό ωράριο, στο οποίο κάθε ιατρός εργάζεται (πιθανά με μόνο σκοπό τη δημοσιογραφική κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ), δηλώνουμε πως έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουνε το πρωινό της Παρασκευής, από το να συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα της δημάρχου.
 
Τα προβλήματα η δήμαρχος μας τα ξέρει καιρό, της τα επαναλάβαμε προ μηνός. Καιρός να πάρει πρωτοβουλίες για την επίλυση τους...

Η πρόεδρος, Ανθή Κούρκουλου  
Ο γραμματέας, Φοίβος Κακαβίτσας