Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόταση του Συλλόγου Γαρίτσας για αξιοποίηση του πρώην 6ου δημοτικού

Σύλλογος Γαρίτσας
27 Ιανουαρίου 2023 / 09:42

Σε ό,τι αφορά την χρήση του κτηρίου, να προστεθούν και μορφωτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα κάνουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας, όπως ανακοίνωσαν, προκείμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου.

Η πρόταση του Συλλόγου:

Στην εισήγηση για την αξιοποίηση του πρώην 6ο δημοτικού, στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως κάτοικοι και μέλη του Συλλόγου της περιοχής θα θέλαμε να εκφράσουμε την πρόταση μας για το ζήτημα αυτό.
 
Περίπου τρεις γενιές Κερκυραίων έχουν φοιτήσει τα πρώτα τους χρόνια στην εκπαίδευση στο κτήριο αυτό, κατά την περίοδο 1945- 1992 & 1993- 1995 που λειτούργησε και ως γυμνάσιο. Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε το σχολείο μας να θυμίζει στοιχειωμένο πύργο τμηματα  του οποίου κινδυνεύουν να καταρεύσουν . Ένα κτήριο- στολίδι στις «δόξες» του, έχει καταλήξει συντρίμμι, μούχλα και σκουριά.
 
Η συζήτηση εκ μέρους της Πολιτείας για την αξιοποίηση και επαναφορά του, σε λειτουργία άργησε πολύ, αλλά έστω και τώρα υπάρχει χρόνος. Με προσοχή ακούσαμε την πρόταση της Περιφέρειας για την δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Έγινε γνωστό, επίσης, ότι η σύμβαση θα έχει διάρκεια 25 χρόνων.
 
Η σύμβαση για την  λειτουργία μόνο Μουσείου είναι δεσμευτική για τα 25 αυτά χρόνια και περιορίζει τις όποιες ανάγκες υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ως σύλλογος και έπειτα από συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου καταλήξαμε στην εξής πρόταση:
 
Στην σύμβαση πρέπει, σε ό,τι αφορά την χρήση του κτηρίου, να προστεθούν και μορφωτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να γίνονται ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, και να χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές ή άλλες εκδηλώσεις, παράλληλα με την χρήση του μουσείου. Ιδιαίτερα, το κτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δωρεάν προετοιμασία μαθητών, για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με εθελοντές καθηγητές, εν ενέργεια και συνταξιούχους, στο πλαίσιο των λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης που προτίθεται να διοργανώσει ο σύλλογός μας.

Γνωρίζουμε, έπειτα από συζητήσεις, ότι πολλοί καθηγητές από την λαϊκή περιοχή μας ενδιαφέρονται να διδάξουν δωρεάν. Η δωρεάν προετοιμασία μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια, δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το δημόσιο σχολείο και τις λειτουργίες του, αλλά να βοηθήσει τις οικογένειες που πλήττονται από την ακρίβεια και τη φτώχεια, ώστε τα παιδιά να μην χάσουν το κουράγιο τους και να μην στερηθούν την βοήθεια που χρειάζονται.
 
Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να προβλεφθούν και να μπουν στην σύμβαση, για να μπορέσει το ιστορικό αυτό κτίριο να αποτελέσει όχι μόνο κόσμημα για την περιοχή, αλλά και ζωντανό πόλο έλξης για τους κατοίκους

Ο επιστημονικός συνεργάτης του συλλόγου μας κ. Ξενοφών Βλάχος -Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, έχοντας μεγάλη εμπειρία στα σχολικά κτήρια- μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αλέκο Βέργη, θα παρέμβουν ως εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου στο δεύτερο θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είναι σχετικό με το 6ο δημοτικό σχολείο, την Παρασκευή το μεσημέρι στις 15:00.
 
Εκ του Δ.Σ.