Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον «πάγο», ακόμη το μεγάλο έργο οδοποιίας για τη Ν.Κέρκυρα, λόγω των ενστάσεων

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ
27 Ιανουαρίου 2023 / 09:24

Που θα πέσει νέα άσφαλτος το επόμενο διάστημα από την ΠΙΝ. Σε πλήρη εξέλιξη οι τρεις μεγάλες στη Βόρεια, στη ΒΔ και στη Μέση Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν τα τρία μεγάλα έργα οδοποιίας που εκτελεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στη Βόρεια, ΒΔ και Μέση Κέρκυρα, ωστόσο «κολλημένη» εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη η εργολαβία για τη Νότια Κέρκυρα, λόγω των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί μεταξύ των εργολάβων.

Ακόμη μια αναβολή πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο, η οποία θα εξεταστεί εκ νέου τον Απρίλιο, κι ενώ το έργο για τη βελτίωση του «Βασικού οδικού άξονα Κέρκυρα – Κάβος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας», κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο, καθώς θα αποκαταστήσει ένα μέρος του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου της περιοχής, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.
 
Τι προβλέπεται
 
Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης εργολαβίας προβλέπει, σύμφωνα με τον Αντιπεριφεριάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, νέες ασφαλτοστρώσεις στο 25%-30% της συνολικής οδοποιίας των 130 χλμ του νότου. Κάπου δηλαδή 32,5-39 χλμ περίπου. «Οι ασφαλτοστρώσεις που θα γίνουν αφορούν σε μεγάλα τμήματα των επαρχιακών οδών. Η εργολαβία ναι μεν έχει καθυστερήσει, λόγω των ενστάσεων, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμβασιοποιηθεί», τόνισε στην «Ε» ο ίδιος.
 
Ενδεικτικά έργα ασφαλτόστρωσης προβλέπεται να γίνουν στην επαρχιακή οδό Αγ. Δέκα-Στρογγγυλή, στο Τσάκι Μπενιτσών, στη Λευκίμμη και αλλού, ενώ δεν αποκλείονται τροποποιήσεις. Πέρα από τις ασφαλτοστρώσεις θα εκτελεστούν και τεχνικά έργα, αντίστοιχα με εκείνα των άλλων τριών εργολαβιών που είναι σε εξέλιξη και αφορούν σε διαγραμμίσεις, πεζοδρομήσεις, στηθαία ασφαλείας, απορροή ομβρίων κ.α. Ο συνολικός π/υ για την εκτέλεση του έργου που αφορά το νότιο τμήμα του νησιού ανέρχεται στα 3.003.000 ευρώ.
 
 
Στο 70% στη Μέση Κέρκυρα
 
Στο μεταξύ αρκετά τμήματα του προβληματικού και επικίνδυνου οδικού δικτύου έχουν αποκατασταθεί, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου «Βελτίωσης της Εθνικής Οδού Τζάβρου – Παλαιοκαστρίτσας», το οποίο περιλαμβάνει και τις συνδετήριες επαρχιακές οδούς της Μέσης Κέρκυρας.

Πρόκειται για την εργολαβία που συμβασιοποιήθηκε  πρώτη από τις τρεις, τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, έχει ολοκληρωθεί το 70% των ασφαλτοστρώσεων, ενώ έχει εκτελεστεί το 20% των τεχνικών έργων. Οι ασφαλτοστρώσεις που υπολείπονται να γίνουν, αφορούν τα εξής σημεία: Γέφυρα Γιατρώνες – Κανάλια, Aqualand - Λιβάδι Ρόπα - Παλαιοκαστρίτσα, Ποταμό, ξενοδοχείο Debono-Τεμπλόνι - Λιβάδι Ρόπα.
 
 
Στη Βόρεια Κέρκυρα
 
Στη Βόρεια Κέρκυρας, έχει ολοκληρωθεί το 40% των τεχνικών έργων και το 30% των ασφαλτικών της εργολαβίας του πρωτεύοντος οδικού δικτύου. Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στο οδικό δίκτυο Χωροεπισκόποι – Καρουσάδες, Αχαράβη – Κασσιώπη.

Όσον αφορά τη ΒΔ Κέρκυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα κατά 90% με τα ασφαλτικά να αγγίζουν το 45%. Τεχνικά έργα εκτελούνται τώρα στην περιοχή του Αφιώνα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι ασφαλτοστρώσεις από το τμήμα Μαγουλάδες - Αφιώνας - Αγ. Γεώργιος, περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Παράλληλα, στην ανατολική πλευρά, έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής μόνο τα ασφαλτικά έργα σε ποσοστό 40%, στο πλαίσιο της εργολαβία για την αποκατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου του βορείου συγκροτήματος.

Όπως διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, το επόμενο διάστημα θα εκτελεστούν εργασίες κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης, λόγω των καταπτώσεων που σημειώθηκαν και αμέσως μετά θα πέσει νέα άσφαλτος σε τμήματα του οδικού δικτύου Σωκράκι - Ζυγός - Κληματιά. Σημειώνεται ότι όλες οι εργολαβίες έχουν χρόνο ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.
 
«Με βάση τη συνολική εικόνα της χώρας, όπου τα έργα σε πολλές περιοχές, έχουν σταματήσει, λόγω ενεργειακού κόστους, στην Κέρκυρα προχωρούν με πολύ σταθερούς ρυθμούς και είμαστε ικανοποιημένοι», κατέληξε ο κ. Ορφανουδάκης.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ