Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «τύχη» του ιστορικού πρώην 6ου Δημοτικού στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΚΤΙΡΙΟ
26 Ιανουαρίου 2023 / 09:15

Ρ. Κράτσα: Θα γίνει Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού το εγκαταλελειμμένο κτίριο, κυριότητας ΕΤΑΔ ΑΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον φάκελο του εγκαταλελειμμένου ιστορικού διατηρητέου μνημείου, στην περιοχή της Γαρίτσας, στο οποίο στεγάστηκε επί 46 χρόνια το 6ο Δημοτικό Σχολείο, ανοίγει η Περιφερειακή Αρχή Κράτσα, προκειμένου να το αξιοποιήσει ως Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού.
 
Το θέμα εισηγείται στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Ρόδη Κράτσα, προκειμένου να εγκριθεί από το συλλογικό όργανο, το συμφωνητικό παραχώρησης του ακινήτου, κυριότητας ΕΤΑΔ ΑΕ, προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
 
Το συγκεκριμένο ακίνητο, επί της οδού Μητροπολίτου Αθανασίου 15, είχε απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και σε παλαιότερη συνεδρίασή του και συγκεκριμένα στις 27-11-2021, όπου και αποφασίστηκε η διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ ΑΕ, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι, όσον αφορά στην καταβολή των δόσεων του τιμήματος παραχώρησης από την ΠΙΝ σε συνέχεια της ληφθείσας απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή.
 
Για 25 χρόνια έναντι 300.000 ευρώ
 
Αυτή προβλέπει παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια για 25 χρόνια -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- με συνολικό τίμημα 300.000 ευρώ, καταβλητέο σε 25 ισόποσες ετήσιες δόσεις των 12.000 ευρώ.
 
Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου που χαρακτήρισε τη συμφωνία ετεροβαρή εις βάρος της ΠΙΝ, ζητώντας την παραχώρηση χωρίς τίμημα και επ’ αόριστον, όπως είχε συμβεί επί θητείας του στις περιπτώσεις της Villa Rossa, του κτηρίου των Παλαιών Δικαστηρίων και του κτιρίου του ΚΕΓΕ.
 
Ωστόσο όπως επισημαίνει στην «Ε» η κ. Κράτσα βάσει υπουργικών αποφάσεων και του μνημονιακού νόμου η ΕΤΑΔ ΑΕ, στην οποία ανήκει το εν λόγω ακίνητο και η οποία με τη σειρά της ανήκει στο Υπερταμείο, δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε παραχώρηση ακινήτων άνευ τιμήματος. «Να θυμίσουμε ότι και η Villa Rosa παραχωρήθηκε με αντάλλαγμα, με ένα εφάπαξ ποσό. Τώρα ισχύει ένας νόμος που προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει παραχώρηση άνευ τιμήματος», ανέφερε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
 
 
Η αξιοποίηση
 
Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση του ακινήτου αφορά τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού και κατάλληλο χώρο για τη συντήρηση και προβολή αρχειακού υλικού αναφορικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της ΠΙΝ. Προϋποθέτει ωστόσο την γενική επισκευή και αναβάθμιση του κτιρίου που βρίσκεται σε μαρασμό εδώ και χρόνια όπως και του περιβάλλοντα χώρου από την ΠΙΝ εντός έξι ετών από την υπογραφή της σύμβασης.
 
Όπως τόνισε στην «Ε» η κ. Κράτσα, ήδη η Περιφέρεια έχει υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (πρόσκληση ΑΤ14), ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η εξέτασή της, όπως και άλλων αιτημάτων από άλλους φορείς.

«Αν δεν εγκριθεί θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ΠΙΝ 2021-2027 για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Πρόκειται για ένα σημαντικό κτίριο στην παραλιακή της Γαρίτσας που είναι ωστόσο εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο για την γειτονιά. Θεωρούμε ότι η νέα του χρήση είναι μια καλή υποδομή για την προβολή και τη μελέτη της ιστορίας των Επτανήσων», διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο Μουσείο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τα άλλα νησιά του Ιονίου, επειδή θα είναι ψηφιακό.
 
 
 
Το ιστορικό του κτιρίου
 
Το εμβληματικό αυτό οικοδόμημα χτίστηκε μεταξύ των ετών 1900-1903. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα συνολικού εμβαδού 363,78 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός οικοπέδου εμβαδού 865,45 τ.μ. Στην αρχή ήταν το αρχοντικό της οικογένειας Κόλλα. Την περίοδο μεταξύ 1940-1943, στο κτίριο στεγαζόταν το Αλβανικό Προξενείο. Από το 1946-1992 λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο και μεταξύ 1993-1995 ως Γυμνάσιο. Με την μεταστέγαση των σχολικών μονάδων το ακίνητο που κηρύχθηκε με υπουργική απόφαση ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο εγκαταλείφτηκε.

Το Σεπτέμβριο του 2000 με απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) εγκρίθηκε η παραχώρηση του ακινήτου στην κρατική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χωρίς αντάλλαγμα και για αόριστο χρόνο. Σκοπός της παραχώρησης ήταν η δημιουργία του «Βαλκανικού Παρατηρητηρίου», όπου θα λάμβαναν χώρα συσκέψεις, εκθέσεις και συνέδρια της ευρύτερης Βαλκανικής. Το 2003 με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔ τροποποιήθηκε το αρχικό παραχωρητήριο. Η παραχώρηση έγινε με τον όρο οι εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν με αποκλειστική μέριμνα, ευθύνη και δαπάνη της ΠΙΝ και θα ολοκληρωθούν εντός τριετίας από την ημερομηνία έκδοσης του τροποποιημένου παραχωρητηρίου.

Κατά τη χρονική περίοδο που μεσολάβησε, δεν έγιναν ωστόσο ενέργειες από την κρατική ΠΙΝ, για την υλοποίηση του σκοπού παραχώρησης. Το 2017 η ΕΤΑΔ ΑΕ (διάδοχος της ΚΕΔ) απευθύνθηκε στην αιρετή πλέον Περιφέρεια αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της παραχώρησης.

Ωστόσο η αιρετή Περιφέρεια δεν είναι ο καθολικός  διάδοχος της κρατικής (είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίου). Εξέφρασε ωστόσο το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο ακίνητο, υποβάλλοντας αίτημα στην ΕΤΑΔ ΑΕ, σημερινό ιδιοκτήτη του χώρου για την παραχώρησή του, με σκοπό την επισκευή και αναβάθμισή του για να στεγάσει το Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού.
 
Η ΕΤΑΔ απάντησε καταρχήν θετικά και κατόπιν διαπραγμάτευσης των όρων κατέληξαν στην παραχώρηση των 25 ετών  με συνολικό αντίτιμα 300.000 ευρώ, καταβλητέο σε 25 ισόποσες ετήσιες δόσεις των 12.000 ευρώ, με την χρονική περίοδο υλοποίησης του σκοπού παραχώρησης εντός 6 ετών και όχι πέραν της 31-12-2027.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ