Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητούνται μέτρα για σύγχρονες υποδομές στο «Γηροκομείο Κέρκυρας», ως το ελάχιστο δείγμα σεβασμού

Γηροκομείο
25 Ιανουαρίου 2023 / 11:46

Παραμένει εγκαταλελειμμένο το ιστορικό κτίριο στην κορυφή του λόφου Αβράμη - Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων στην Περιφερειάρχη:

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων για την ανάγκη ριζικής αναβάθμισης των υποδομών του εγκαταλελειμμένου ιστορικού κτιρίου.

Η εισήγηση:

Το «Γηροκομείο Κέρκυρας» ιδρύθηκε στο λόφο Αβράμη το 1833 ως Πτωχοκομείο. Το 1988, οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενο πρώην μικρό ξενοδοχείο, στην περιοχή Περάματος, με σκοπό την αναπαλαίωση του κτιρίου και την επιστροφή τους σε αυτό.

Σήμερα το ιστορικό αυτό κτίριο, παραμένει εγκαταλελειμμένο στην κορυφή του λόφου Αβράμη και οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να διαμένουν στο μικρό ξενοδοχείο.
Με τις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, και την προσπάθεια του προσωπικού, έχει διαμορφωθεί ένα ανθρώπινο και ζεστό περιβάλλον για τους φιλοξενούμενους.

Ωστόσο, ένα τέτοιο κτίριο δεν έχει τις αναγκαίες προδιαγραφές για την δυνατότητα παροχής υψηλής φροντίδας και ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Αναδεικνύεται η ανάγκη για ριζική αναβάθμιση της δομής με σύγχρονες υποδομές που θα διαθέτουν, ράμπες, προαύλιο χώρο, ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό, χώρους για παροχή της αναγκαίας φροντίδας, (φυσικοθεραπευτήριο, κινησιοθεραπεία, δημιουργική απασχόληση) κλπ. Κτίριο που να πληροί, με επιστημονικό τρόπο, όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό να προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις ολοκληρωμένα.

Οι τομείς της κοινωνικής πολιτικής, αποτελούν ευθύνη του κράτους την οποία οφείλει να αναλάβει, με την αύξηση της χρηματοδότησης, την δημιουργία σύγχρονων υποδομών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, απαλλαγμένους από το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας που τους επιβάλλεται μέχρι σήμερα με τις διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τα Διοικητικά Συμβούλια των δομών αυτών θα πρέπει αφενός να διεκδικούν από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφετέρου και οι ίδιοι, να κατευθύνουν κονδύλια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζονται στην στήριξη και αναβάθμιση των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας.

Το «Γηροκομείο Κέρκυρας» έχει ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας, αφού ανήκει στα «Αδελφάτα», διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. που εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο. Δεν λαμβάνει οποιαδήποτε επιδότηση από τον Δήμο ή το Κράτος, αλλά διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, από δωρεές, με την αξιοποίηση των οποίων συντηρείται και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.

Ο Δήμος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης, της αξιοποίησης πόρων και της λειτουργίας του Γηροκομείου. Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης ΕΣΠΑ κ.α. και όλοι μας έχουμε ευθύνη να φροντίσουμε για την ικανοποίηση των αναγκών της τρίτης ηλικίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
 
 
Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:
  1. Θα εντάξει σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται, την δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου στέγασης του Γηροκομείου Κέρκυρας;
  2. Θα εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τον ιατρικομηχανολογικό εξοπλισμό του;
  3. Θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την πλήρη στελέχωση του με όλο το μόνιμο προσωπικό που είναι αναγκαίο για την λειτουργία του;
  4. Θα πάρει πρωτοβουλία συνεργασίας με τον Δ. Κ. Κέρκυρας και το Δ.Σ. του Γηροκομείου για την συζήτηση – οργάνωση μιας τέτοιας προοπτικής;
  5. Θα ενημερωθεί από το ΔΣ του Γηροκομείου για άλλες ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια;
 
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους