Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καρναβάλι «φουλ» με εκδηλώσεις μετά από δυο χρόνια απουσίας

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
25 Ιανουαρίου 2023 / 09:06

Η Αποκριά θα αναβιώσει και πάλι στην Κέρκυρα με αγαπημένα δρώμενα και τις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις.Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η έναρξη των εκδηλώσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με φόρα έρχεται το καρναβάλι της Κέρκυρας που υπόσχεται να χαρίσει στιγμές ανεμελιάς και διασκέδασης, μετά από δυο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας.
 
Τα περίφημα Πετεγολέτσα, το γνωστό Κρασοδικείο, η ξεχωριστή παρέλαση από το Λύκειο Ελληνίδων με τις εντυπωσιακές Βενετσιάνικες στολές, το «Κυνήγι του Θησαυρού» από την Κερκυραϊκή Μασκαράτα, πληθώρα χορευτικών εκδηλώσεων και φυσικά οι μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις με συμμετοχή μικρών και μεγάλων τις δυο τελευταίες Κυριακές του Φεβρουαρίου θα αναβιώσουν και πάλι την Αποκριά στην Κέρκυρα.
 



ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι προετοιμασίες από το Δήμο Κ. Κέρκυρας είναι πυρετώδεις και οι επαφές με Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σωματεία, Φορείς, Σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει για τον καλύτερο προγραμματισμό και την οργάνωση των εκδηλώσεων.
 
Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε στην «Ε» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου, επισημαίνοντας ότι ακόμα και παρέες και συλλογικότητες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. «Όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Ήδη η ανταπόκριση από φορείς, Συλλόγους και σωματεία για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε είναι μεγάλη», ανέφερε η κ. Τόμπρου.
 
Η έναρξη
 
Η επίσημη έναρξη του καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο, με πολλές εκπλήξεις να αναμένουν το κοινό.
 
Από εκείνη την ημέρα και σχεδόν σε καθημερινή βάση θα εκτυλίσσονται σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 26 Φεβρουαρίου, υπό το βλέμμα του Βασιλιά Καρνάβαλου που αναμένει να «ξεσηκώσει» τον κόσμο με τα πειράγματά του.
 


Στο μεταξύ θα μεσολαβήσουν αρκετά ακόμη αποκριάτικα δρώμενα με έντονη παρουσία στο πρόγραμμα του Δήμου, από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, όπως και άλλων Πολιτιστικών Σωματείων που υπόσχονται ένα ξεφάντωμα χαράς, κεφιού, χορού, διασκέδασης και μουσικής.
 
Ενδεικτικά το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας σε συνεργασία με τον Χορευτικό Σύλλογο της Αλμωπίας «Ο Πόντος» θα παρουσιάσουν δυο ξεχωριστά δρώμενα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ανουντσιάτα και την επόμενη ημέρα 11/02 στις 12 μ.μ. σε κεντρικά σημεία της πόλης (Ανουντσιάτα, πλατεία Λιστόν).
 
 
Την Τσικνοπέμπτη
 
Μια μεγάλη γιορτή κεφιού με άφθονο κρασί και τα παραδοσιακά τσικνίσματα, όπως το έθιμο επιβάλλει για εκείνη την ημέρα, διοργανώνεται το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης 16 Φεβρουαρίου για όλο τον κόσμο στην πλατεία Σαρόκο. Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου τη σκυτάλη παίρνει η Κερκυραϊκή Μασκαράτα που διοργανώνει το ιδιαίτερα δημοφιλές «Κυνήγι του Θησαυρού».
 
Στις 23/2 τα Πετεγολέτσα
 
Από τις εκδηλώσεις φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα ξεκαρδιστικά Πετεγολέτσα,  που μετά από δυο χρόνια απουσίας επιστρέφουν δυναμικά με ιδιαίτερα περπαικτική διάθεση.



Το δρώμενο διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο πανέμορφο παραδοσιακό σκηνικό της παλιάς πόλης με τις φανέστρες της Πλακάδας τ’Αγιού.   

Ήδη οι πρόβες των ηθοποιών έχουν ξεκινήσει και το θέαμα αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η τοπική ντοπιολαλιά.
 
Καρναβαλικές παρελάσεις
 
Η ευχάριστη «βαβούρα» των Αποκριών κορυφώνεται με τις δυο καρναβαλικές παρελάσεις με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων που με το κέφι και τον χορό τους αναμένεται να παρασύρουν τους παρευρισκόμενους στους καρναβαλικούς ρυθμούς.



Η πρώτη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου (εκκίνηση από τον πεζόδρομο της Ευγ. Βουλγάρεως), ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, Κυριακή της Αποκριάς το καρναβάλι θα φτάσει στην κορύφωσή του με τη μεγάλη παρέλαση των μασκαράδων που θα πλημμυρίσουν με το κέφι τους, τους δρόμους της πόλης μετά από δυο χρόνια απόλυτης σιωπής.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ