Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επερώτηση Γαλιατσάτου για την κατάσταση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

ΦΟΔΣΑ
21 Ιανουαρίου 2023 / 22:03

Δυσθεώρητα πρόστιμα σε βάρος του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων λόγω της ¨πρότυπης¨ διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την διοίκηση Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Ο λογαριασμός στους δημότες.

Επερώτηση προς την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Α. και τ. περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εις βάρος του ΦΟΔΣΑ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του αναφέρει:

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Ας θυμηθούμε δηλώσεις και αναφορές της περιφερειάρχη και προέδρου του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας:
  • 1/12/2020: «…Εμείς είμαστε έτοιμοι και προχωρούμε. Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα…».
  • 26/7/2021: «…Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. και τους Δήμους, φέρνει ήδη τις αλλαγές στα νησιά μας και προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα εποχή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που απαιτούν οι συνθήκες του σύγχρονου πολιτισμού και πλέον οι νομοθετικές δεσμεύσεις…».
Δυστυχώς, ως συνήθως, πρόκεται για δηλώσεις κενές περιεχομένου στις οποίες επιδίδεται με εξαιρετική επιτυχία η περιφερειάρχης.

Δυστυχώς ο αμαρτωλός και παράνομος ΦΟΔΣΑ για το μόνο που δεν ασχολείται είναι η ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αντίθετα η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.
Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι την 2/9/2022, δυο και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ-ΙΝ, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος με απόφαση τους βεβαιώνουν εννέα (9) σημαντικές παραβάσεις στον ΧΥΤΑ Παλλοστής Κεφαλονιάς και επιβάλλουν πρόστιμο 476.330 ευρώ (!).

Επερωτάται η περιφερειάρχης και πρόεδρος ΔΣ του ΦΟΔΣΑ:
  1. Γιατί επιτρέψατε αυτήν την αρνητική εξέλιξη στον ΧΥΤΑ της Κεφαλονιάς;
  2. Εσείς και οι υπηρεσίες σας στον ΦΟΔΣΑ παρακολουθείτε την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου εταιρείας;
  3. Ποιος θα πληρώσει το τεράστιο πρόστιμο που σας επέβαλλαν οι επιθεωρητές;
  4. Είναι δίκαιο να «φορτωθούν» οι πολίτες/σες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης τις δικές σας παραλείψεις και ανικανότητες;