Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έως τέλη Μαρτίου η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την Μαρίνα Μega Υacht

ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΓΚΑ ΓΙΩΤ
19 Ιανουαρίου 2023 / 09:43

Τον Απρίλιο η ανάδειξη του αναδόχου επενδυτή, σύμφωνα με τον CEO του ΟΛΚΕ Σπ. Ζερβόπουλο και τον βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας Στ. Γκίκα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης αλλά και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών, τύπου mega yacht, στην Κέρκυρα τουλάχιστον για 35 χρόνια.

Οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που έχουν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού, θα πρέπει να κατατεθούν έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα πρόκειται για την  Ένωση Εταιρειών «ΑΒΑΞ ΑΕ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ», την εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΕ, την εταιρεία D MARINAS HELLAS AE και την εταιρεία LAMDA MARINAS INVESTMENTS SMSA.
 
Η διαδικασία
 
Οι οικονομικές προσφορές εν συνεχεία θα αξιολογηθούν από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, ωστόσο η κήρυξή του ως τον τελικό ανάδοχο του έργου, προϋποθέτει και τον απαιτούμενο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία που απαιτεί περίπου δυο μήνες.
 
Τον Απρίλιο ο ανάδοχος
 
Όπως τόνισαν πάντως στην «Ε» τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος όσο και ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας ,η ανάδειξη του αναδόχου επενδυτή που θα επικρατήσει, αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. «Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η β’ φάση του διαγωνισμού και πριν το Πάσχα θα έχουμε τον ανάδοχο. Το έργο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, ο χρόνος ολοκλήρωσής του απαιτεί τουλάχιστον δυο χρόνια. Είναι ένα δημόσιο έργο που η κατασκευή του θα γίνει από ιδιώτη με την προϋπόθεση της διαχείρισής του για ικανό χρονικό διάστημα. Μόλις λήξει η χρονομίσθωσή του η κυριότητά του θα επιστρέψει στο Δημόσιο», τόνισε ο κ. Γκίκας.
 
Ο σχεδιασμός
 
Η ανάπτυξη της μαρίνας μεγάλων σκαφών, δυναμικότητας 98 θέσεων ελλιμενισμού, θα γίνει δυτικά του τερματικού κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχει τη δική της είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, με τις εγκαταστάσεις της να βρίσκονται χωριστά από τον υπόλοιπο λιμένα.

Οι προτεινόμενες χρήσεις και κτίρια περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις επισκευής μικρών σκαφών, αντλιοστάσιο και υποσταθμό ηλεκτρισμού, ξενοδοχεία, bar, καταστήματα, supermarket, γυμναστήριο και γήπεδα τένις, κτίριο διοίκησης και πύργο ελέγχου.
 
Στον ΟΛΚΕ

Όπως διευκρίνισε πάντως στην «Ε» ο κ. Ζερβόπουλος, οι μαρίνες μέγκα γιότ και Σπηλιάς όπως και ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας υπάγονται στην αρμοδιότητα και στη διαχείριση του ΟΛΚΕ. «Δεν αφαιρείται κανένα δικαίωμα από το ΟΛΚΕ, στη διαχείριση του οποίου παραμένουν τα ανωτέρω. Η εκμετάλλευσή τους δεν φεύγει από τον ΟΛΚΕ», επεσήμανε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, της εταιρείας που κατέχει το δικαίωμα να λειτουργεί το Κεντρικό Λιμάνι της Κέρκυρας έως το 2063.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ