Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα παράταση στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο της Κέρκυρας, λόγω γραφειοκρατίας

Εργοστάσιο
16 Ιανουαρίου 2023 / 15:34

Πανελλαδικό το πρόβλημα -Τα εργοληπτικά πτυχία έληξαν στις 31-12-2022 - Αναμένεται τροπολογία για την επίλυση του ζητήματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από παράταση σε παράταση πάει ο διαγωνισμός του έργου για την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας. Αυτή τη φορά ωστόσο την ευθύνη της καθυστέρησης φέρει το Υπουργείο Υποδομών, καθώς γραφειοκρατική… αμέλεια του, πάει πίσω την ανάδειξη του αναδόχου για το πολυαναμενόμενο έργο.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στον διαγωνισμό, που έχει περάσει από "σαράντα κύματα" μέχρι να δημοπρατηθεί. Κανονικά αύριο (Τρίτη 17 Ιανουαρίου), έληγε η προθεσμία υποβολής των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ωστόσο μία παράλειψη που επηρεάζει γενικότερα τους δημόσιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα και όχι μόνο τη συγκεκριμένη, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες ακόμη την επιλογή του αναδόχου.

Η παράλειψη έγκειται στο γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η ισχύς των εργοληπτικών πτυχίων μετά τις 31-12-2022, η οποία ωστόσο είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή κάθε εργοληπτικής επιχείρησης σε δημοπρασίες κατασκευής δημόσιων έργων. Ειδικότερα βάσει του άρθρου 74 του Ν. 48/21, οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων (ΜΕΕΠ) που ήταν σε ισχύ κατά την 3η Ιουλίου 2019, ίσχυαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. και τα πτυχία Εργοληπτών παύουν να ισχύουν.

Ναι στην παράταση

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 13-01-2023, άναψε το «πράσινο» φως για να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των προσφορών και στην ηλεκτρονική αποσφράγισής τους, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα . Σχετική τροπολογία μάλιστα που θα επιλύει το ζήτημα, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ενώ το άνοιγμα των ηλεκτρικών προσφορών μεταφέρθηκε για την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, ενώ είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Οι «μνηστήρες»

Μέχρι στιγμής ως υποψήφιες του έργου, εμφανίζονται οι κάτωθι εταιρείες: ΙNTRAKAT, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (δ.τ. WATT Α.Ε.), ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., THALIS E.S. S.A., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Θεόδωρος Κάρδαρης ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του έργου, προχωράει κανονικά.

«Η παράταση δόθηκε για να μην μπούμε σε περιπέτειες. Όλες οι εταιρείες είχαν πρόβλημα, καθώς καμία δεν είχε σε ισχύ τα πτυχία. Ακόμη και το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών έδωσε παράταση σε δικούς του διαγωνισμούς. Το πρόβλημα αφορά σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ενδεικτικά παρατάσεις προθεσμιών, λόγω του προβλήματος με τα εργοληπτικά πτυχία, δόθηκαν επίσης στους διαγωνισμούς για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, όπως και της Αττικό Μετρό για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος του Μετρό Θεσσαλονίκης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ