Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Διεθνείς συνεργασίες του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κρατική Τηλεόραση

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
14 Ιανουαρίου 2023 / 13:38

Εκτός από τις συνεργασίες με αμερικάνικα πανεπιστήμια, το ρεπορτάζ αναφέρθηκε και στην προοπτική της διεθνούς παρουσίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με την ίδρυση γραφείου στη Νέα Υόρκη

Την Πέμπτη 12/01 έγινε παρουσίαση της συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί "μία σύμπραξη με γερά θεμέλια και τεράστια οφέλη για φοιτητές και ερευνητές και των δύο Ιδρυμάτων".
Τα δύο Πανεπιστήμια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, μία συνεργασία που χαρακτηρίστηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής και παρουσιάστηκε εκτενώς στην εναρκτήρια εκδήλωση του Pharos Summit 2022 την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα που έχουν ήδη παραχθεί από κοινού και εφαρμόζονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Στην εκπομπή ΕΡΤ News μίλησαν ο Πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. 

"Τα οφέλη είναι τεράστια και για τους δυο partners, ίσως και για εμάς είναι περισσότερα γιατί η συνεργασία αυτή γίνεται μέσα στη χώρα μας και, επίσης, αναδεικνύει αυτό που πιστεύουμε, ότι τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια διαθέτουν νησίδες αριστείας και ικανότητα να μπορούν να επεκτείνονται και να συνεργάζονται με αξιόπιστα πανεπιστήμια του εξωτερικού" δήλωσε ο Πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος.

Ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Κωνσταντίνος Λυκέτσος από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins σχολίασε ότι "αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί μία επιστημονική συνεργασία για αυτούς τους δυο στόχους, δηλαδή να αναπτυχθεί η Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο στην έρευνα γύρω από την άνοια και να προετοιμαστεί και κλινικά και με άλλους τρόπους να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων με άνοια που μας έρχονται επειδή έχει γεράσει ο πληθυσμός. Βρήκαμε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι σχετικά μικρό πανεπιστήμιο και πολύ ευέλικτο, μπορέσαμε σε τρία χρόνια που συνεργαζόμαστε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί, ενημέρωση κοινής γνώμης, πιστοποίηση ιατρείων μνήμης και ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων".

Επιπροσθέτως, ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος επεσήμανε νέες συνεργασίες που πρόκειται να ανακοινωθούν με άλλα αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Εκτός από τις συνεργασίες με αμερικάνικα πανεπιστήμια, το ρεπορτάζ αναφέρθηκε
και στην προοπτική της διεθνούς παρουσίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με την ίδρυση γραφείου στη Νέα Υόρκη τονίζοντας ότι με αυτή την ενέργεια "δημιουργείται ένας ακαδημαϊκός κόμβος ο οποίος θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των υφιστάμενων συνεργασιών αλλά και στην καλλιέργεια νέων σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο".