Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού

Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών
11 Ιανουαρίου 2023 / 20:36

Το έτος 2023 έχουμε τρεις επετείους (για τις οποίες και η προεργασία της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών)

Κατά το έθιμο, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023 η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών πραγματοποίησε στο Μουσείο Σολωμού την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, ενώπιον μελών και φίλων, εκπροσώπου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, των Βουλευτών κ.κ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη και Δημήτρη Μπιάγκη, της Δημάρχου κ. Μερόπης Υδραίου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημητρίου Μεταλληνού, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοντού, κ.ά.

Παράλληλα, διανεμήθηκε και το εκτός εμπορίου ετήσιο φυλλάδιο δραστηριοτήτων «Χρονικά» (ΧΧΧΙΙΙ, Κέρκυρα 2022).

 Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Περικλής Παγκράτης ανέπτυξε επιγραμματικά τις μελλοντικές δραστηριότητες της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και περιέγραψε τις δραστηριότητες του 2022.

Το έτος 2023 έχουμε τρεις επετείους (για τις οποίες και η προεργασία της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών):

α) Τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», για τα οποία η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών έχει απευθυνθεί στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και θα πραγματοποιηθεί από τα δύο ιδρύματα κοινή εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ύμνο», στον Σολωμό και στον Μάντζαρο, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Οι τραγουδιστάδες της Ζάκυθος».

β) Τα 80 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά, όπου το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά έχει υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού σχέδιο για τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, κι όπου η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών θα συντονίσει τη διεξαγωγή επιστημονικού διημέρου την 1 η και τη 2 α Δεκεμβρίου 2023, με θέμα «Ο Σολωμός του Παλαμά»

γ) Τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη, για τα οποία η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, όπως ομιλίες, περιοδική έκθεση (με τεκμήρια εποχής κ.λπ.) και Επιστημονικό Συνέδριο στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2023.

Παράλληλα, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών έχει ζητήσει από τη δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, καθώς και από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και από τους τοπικούς Βουλευτές, να κηρυχθεί το έτος 2023 «Έτος Κωνσταντίνου Θεοτόκη». Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έλαβε ήδη ομόφωνη απόφαση για την αποδοχή της πρότασης της Εταιρείας να κηρυχθεί το έτος 2023 «Έτος Κωνσταντίνου Θεοτόκη».

Ο Πρόεδρος εν συνεχεία, πριν από την κοπή της πίττας, ανέπτυξε επιγραμματικά το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Νίκο Γκάτσο, που είχε οργανωθεί στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2022 στην Ιόνιο Ακαδημία, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Σχολή Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Άλκη Μπαλτά και τη συμμετοχή του τραγουδιστή κ. Βασίλη Γισδάκη, με συμμετοχή του καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Σπύρου Γκικόντη (βιολί) και του πιανίστα κ. Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου, με συναυλία σόλο βιολί της κ. Μαρίας-Μποζένα Σουέρεφ και με ανάγνωση ποίησης από τον κ. Σπύρο Βέργη, μίλησε για συναυλία-αφιέρωμα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Διονύσιο Σολωμό με τον συνθέτη κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, τον Φεβρουάριο 2022 (παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων), όπου είχε προσκληθεί και η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και παρευρέθηκε ο Πρόεδρός της, καθώς και για τη συμμετοχή της Εταιρείας (με εκπρόσωπο τον κ. Δημήτρη Κονιδάρη) σε σύσκεψη πολιτιστικών φορέων στο Δημαρχείο υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας μίλησε επίσης για το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων, για τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Σολωμού το 2022, για την Παγκόσμιο Ημέρα Ποίησης και τις σχετικές εκδηλώσεις στο Μουσείο, γενικότερα για τις μουσειοπαιδαγωγικές διακαλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έλαβαν εκεί χώρα, με συμμετοχή, σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση, της επιμελήτριας του Μουσείου Σολωμού κ. Ναυσικάς-Μαρίας Φρόνιμου, για εκλεκτές επισκέψεις, για εκπαιδευτικά θέματα, για εκδηλώσεις άλλων φορέων ενδιαφέροντος της Εταιρείας και για τις απώλειες σε πρόσωπα της χρονιάς αυτής.