Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρόδη Κράτσα: «Και βέβαια θα είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές» (video)

Ρόδη Κράτσα
11 Ιανουαρίου 2023 / 14:01

«Χρειάζεται ακόμα μια θητεία για ν’ αποδώσουν οι βάσεις της δουλειάς που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τα εν Δήμω» με τον δημοσιογράφο, Τάκη Σαράντη, στο ΕΡΤ News. Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

- Στην αδιαμφισβήτητη εκ νέου υποψηφιότητά της για τη θέση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

- Στα δημοπρατημένα από την Περιφέρεια έργα σε όλα τα Ιόνια Νησιά τα τρία προηγούμενα χρόνια, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 90.000.000 €

- Στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος των Ιονίων Νήσων

- Στην προστασία της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών των Ιονίων Νήσων κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τους πόρους της Περιφέρειας

- Στη «νέα εποχή» διαχείρισης των απορριμμάτων

- Στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης

- Στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

- Στην ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού, εξωστρέφειας και προβολής των Ιονίων Νήσων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη
της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στο ΕΡΤ News εδώ 
 
 
Για την υποψηφιότητά της
στις εκλογές του Οκτωβρίου του 23
 
«Βεβαίως και θα είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Το έχω ήδη πει αρκετές φορές, μου δίνεται η ευκαιρία να το πω ακόμα μια. Θα είμαι υποψήφια, λοιπόν, διότι όσοι γνωρίζουν τη διαδρομή μου, ξέρουν ότι είμαι μάχιμη και δεν αφήνω ποτέ τους αγώνες στη μέση του δρόμου. Ξεκίνησα αυτή την αποστολή στα Ιόνια Νησιά μ’ ένα όραμα, πλούσιο, αλλά και συγκινητικό διότι είμαι γέννημα-θρέμμα του Ιονίου, και μ’ έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Αυτά για να υλοποιηθούν θέλουν χρόνο. Και τα τέσσερα χρόνια μιας θητείας -και με τις αντιξοότητες που είχαμε λόγω της πανδημίας- είναι πολύ μικρός χρόνος. Άρα, εγώ και η ομάδα μου είμαστε ταγμένοι σ’ αυτό που υποσχεθήκαμε στους συμπολίτες μας, το οποίο χρειάζεται άλλη μια θητεία, ώστε ν’ αποδώσουν οι βάσεις της δουλειάς που βάζουμε σήμερα».
 
 
Για τα όσα έχουν γίνει τα τρία προηγούμενα χρόνια
 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
 
«Συμπερασματικά θα σας έλεγα ότι ο απολογισμός μας είναι θετικός. Το λέω με αντικειμενικότητα, καθώς «μιλούν» και τα νούμερα. Μέσα στα προηγούμενα τρία χρόνια -και με τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε ο Covid19 για τη λειτουργία των ούτως ή άλλως υποστελεχωμένων υπηρεσιών μας- καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα σε όλα τα Ιόνια Νησιά, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 90 εκ. ευρώ. Για να καταλάβετε τη σημασία αυτού, σημειώνω ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σε πέντε χρόνια είχε δημοπρατήσει έργα 55 εκ. ευρώ.
 
Παράλληλα αποδείξαμε ότι είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός, με ψυχή, δεν είμαστε απλώς ένας φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων. Αναβιώνουμε την ιστορία μας και τον συνδετικό ιστό που έχουμε μεταξύ μας τα Ιόνια Νησιά, τον πολιτισμό μας, την κοινή μας ιστορική διαδρομή ανά τους αιώνες και απ’ αυτά εμπνεόμαστε. Στηρίζουμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στα νησιά μας, καθώς φέρουμε ένα πολύ έντονο πολιτιστικό απόθεμα στα Ιόνια Νησιά, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και στις μέρες μας πέρα από το παρελθόν του επτανησιακού πολιτισμού. Όλη αυτή τη δραστηριότητα τη στηρίζουμε ιδιαίτερα».
 
 
Για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας
 
«Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε την κοινωνική ευαισθησία, τα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητα και φανήκαμε πολύ χρήσιμοι κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid19. Προστατέψαμε τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελώντας βασικό αιμοδότη του, με την προμήθεια εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την πρωτοβουλία μας για κτιριακή αναβάθμιση στα Κέντρα Υγείας των νησιών μας και φυσικά διαθέτοντας ποσό 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για επικουρικό προσωπικό -γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, προσωπικό ΕΚΑΒ κλπ- λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών που προκάλεσε ο Covid19.
 
Βρήκαμε μια Περιφέρεια, η οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που έχει μια σύγχρονη ανάπτυξη, αλλά και στο ύψος του πολιτιστικού και ιστορικού παρελθόντος των Ιονίων Νήσων, με πολλά κενά και ελλείψεις σε όλους τους τομείς και σε βασικές υποδομές, όπως για παράδειγμα η οδοποιία και η οδική ασφάλεια. Το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας ήταν σε κάκιστη κατάσταση και γι’ αυτό αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα για μας. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, από τις οποίες υποφέρουν τα Ιόνια Νησιά. Έχουμε «οχυρώσει» τα νησιά μας σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα κι έχουμε αποκτήσει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε τις πρώτες επιπτώσεις ενός ακραίου καιρικού φαινομένου. Η Περιφερειακή Αρχή, σήμερα, βάζει τη σφραγίδα της στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας στα Ιόνια Νησιά».
 
 
Για το θέμα της διαχείρισης
των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά
 
«Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καλούμαστε μαζί με τους Δήμους, ως εταίροι σ’ ένα περιφερειακό διαβαθμιδικό σχήμα, όπως είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), να χτίσουμε το κοινό μας όραμα και την κοινή μας δέσμευση. Έχουμε προχωρήσει εντυπωσιακά σ’ αυτόν τον τομέα και η εικόνα της καθαριότητας και της ευπρέπειας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό στα νησιά μας. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της πρωτοπορίας, καθώς σε όλα τα νησιά μας εξελίσσονται μεγάλα έργα σύγχρονων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 
Παράλληλα ενισχύουμε τις προσπάθειες των Δήμων στον τομέα της Ανακύκλωσης, ήδη διεκδικούμε ένα ποσό 15 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό από την κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα καλούμαστε ν’ αποκαταστήσουμε τους παλιούς χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά μας».
 
 
Για την προβολή των Ιονίων Νήσων
και την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού
 
«Οι υποδομές είναι το Α και το Ω για να είναι ο τουρισμός μας βιώσιμος. Για να μπορούμε να σταθούμε στο διεθνές ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον απαιτείται ύπαρξη υποδομών, αλλά και προστασία, ανάδειξη και κατάλληλη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί κεφάλαιο και τροφοδοτεί τον τουρισμό.
 
Επιλέξαμε να βάλουμε ως ταυτότητα στην τουριστική μας προβολή το ότι αποτελούμε μια ασφαλή Περιφέρεια, κάτι το οποίο αναδείξαμε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μένοντας ανοιχτοί και ελέγχοντας την πανδημία. Άλλωστε ήμασταν η Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών κατά του Covid19. Είμαστε μια ασφαλής Περιφέρεια, ένας ασφαλής προορισμός, κάτι που προβάλλεται διεθνώς με την ανάδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχει στις υγειονομικές μας δομές, αλλά και με την Πολιτική Προστασία, της οποίας η αναβάθμιση επί των ημερών μας μπορεί να εγγυηθεί την προστασία απέναντι σε μια φυσική καταστροφή.
 
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανοίγει νέους δρόμους στην εξωστρέφεια στοχεύοντας σε νέες τουριστικές αγορές, πέρα από τις κλασσικές, όπως είναι η βρετανική και η γαλλική λόγω και των ιστορικών δεσμών που έχουν με μας. Για τον λόγο αυτό κάναμε ένα βήμα προβολής μας στο Ντουμπάι ευελπιστώντας στην προσέλκυση ενδιαφέροντος και αφήνοντας πολύ καλό αποτύπωμα, κάτι που ήδη φάνηκε με την επίτευξη ανοίγματος νέας απ’ ευθείας αεροπορικής γραμμής Κέρκυρα-Ντουμπάι με τη FlyDubai. Είναι το πρώτο αποτέλεσμα μιας οργανωμένης στρατηγικής από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τη συνεργασία κι άλλων εταίρων, όπως η Enterprise Greece, η Fraport και τουριστικοί παράγοντες. Από τις πρώτες μας μελέτες για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-27 είναι η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα».
 
 
Δήμος Ιθάκης & Δήμος Μεγανησίου
 σε συνεργασία με την Περιφέρεια
για ανάπτυξη και αειφορία
 
Στην εκπομπή παρενέβη ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφερειακή Αρχή υπογραμμίζοντας το σπουδαίο έργο, το οποίο υπογράφεται αυτές τις μέρες από την Περιφερειάρχη και αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ιθάκη, ένα έργο 3 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε πάγια ανάγκη του νησιού. Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημοπράτηση, το αμέσως προσεχές διάστημα, του έργου του Ψηφιακού Οδυσσειακού Κέντρου στην Ιθάκη, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρότυπη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και πυροπραστασίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εντάχθηκε η Ιθάκη ως ένα από τα μόλις δύο νησιά σε όλη την επικράτεια και η οποία υπογράφεται τις προσεχείς μέρες από την Περιφερειάρχη.
 
Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Δήμαρχος Μεγανησίου, Παύλος Δάγλας, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς δημοπρατήθηκε η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ένα έργο 1,3 εκατ. ευρώ, όπως επίσης ο βιολογικός του Μεγανησίου, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η αποκατάσταση του παλαιού ΧΑΔΑ του νησιού. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης του Μεγανησίου, έργο 3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, στα έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. ευρώ, αλλά και στη «μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών για το Μεγανήσι», όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία είναι η οριστική αδειοδότηση της μαρίνας του Αθερινού, ένα πρότυπο έργο προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στο Μεγανήσι.