Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινά με καθυστέρηση ενός έτους, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

ΤΕΒΑ
10 Ιανουαρίου 2023 / 18:16

Οι διανομές τροφίμων στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Κέρκυρα και στην Ζάκυνθο, εν συνεχεία και στα άλλα νησιά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με καθυστέρηση πλέον του έτους ξεκινάει και πάλι το πολυαναμένομενο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθεια στα Ιόνια Νησιά, το γνωστό σε όλους ΤΕΒΑ. Η σύμβαση του έργου υπεγράφη χθες από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και τον ανάδοχο που φέρει τον διακριτικό τίτλο «KORINTHIAN PALACE CATERING», παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Κώστα Ζορμπά και Μελίτας Ανδριώτη.

Οι διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ περιόδου 2018 - 2019) θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Κέρκυρα και στην Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου, ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και στα άλλα νησιά. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.814.860,27 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι στις διανομές  μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν για την αναβάθμιση του προγράμματος, συμπεριλαμβάνονται και είδη που βαρύνουν τα νοικοκυριά, όπως παιδικές τροφές, πάνες και σχολικά είδη.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα  αγοράς νωπών προϊόντων από τοπικές επιχειρήσεις του νησιού.

2.000 οικογένειες

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης.

«Αυτή τη στιγμή είναι 2.000 οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Το πρόγραμμα αυτό το αναβαθμίσαμε, το εμπλουτίσαμε και προσθέσαμε τουλάχιστον 10 είδη παραπάνω από το προηγούμενο ΤΕΒΑ 2015 – 2016», ανέφερε η Μελίτα Ανδριώτη. Οι διανομές των τροφίμων που καθυστέρησαν πάνω από ένα χρόνο, λόγω προδικαστικών προσφυγών που «μπλόκαραν» τον διαγωνισμό της Περιφέρειας, θα πραγματοποιούνται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 30-06-2023. Ωστόσο όπως τονίστηκε, υπάρχει η πληροφόρηση για παράταση του προγράμματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Βούλησή μας είναι να διεκδικήσουμε μια χρηματοδότηση προκειμένου κι εμείς να τα παρατείνουμε», διευκρίνισε η κ. Ανδριώτη.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του πρώην Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν άμεσα για την έναρξη των διανομών.

Και voucher

Για πρώτη φορά πάντως θα αναπτυχθεί και μια νέα δράση, στο πλαίσιο των συνοδευτικών έργων του ΤΕΒΑ 2018 – 2019. Συγκεκριμένα στους δικαιούχους των Ιονίων Νήσων θα διανεμηθούν και voucher για παιδιά ηλικίας  5 – 11 ετών, 11 – 14 ετών και στοχευμένα για παιδιά λυκείου, που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή τους σε υποστηρικτική εξωσχολική διδασκαλία, εκμάθηση ξένων γλωσσών, δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες αλλά και λογοθεραπεία. Προϋποθέτει ωστόσο τη διενέργεια αντίστοιχου διαγωνισμού για την ανάδειξη παρόχου των υπηρεσιών αυτών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ