Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με κανόνες η παράταση μουσικής - Τι θα ισχύει και για ποιες επιχειρήσεις

Παράταση
27 Δεκεμβρίου 2022 / 11:23

Η παράταση θα ισχύει κατόπιν αιτήματος για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και μέχρι 31.12.23 - Μουσική μόνον σε κλειστούς χώρους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αυστηρές προϋποθέσεις θα ισχύει η παράταση ωραρίου μουσικής για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Παλιά Πόλη, για την οποία φήφισε θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας την περασμένη Πέμπτη. Οι όροι αυτοί, οι οποίοι βέβαια ίσχυαν και με την Κανονιστική του 2012, δεν αλλάζουν, όπως τονίζεται και στη νέα Κανονιστική, η οποία αναρτήθηκε ολόκληρη σήμερα, καθώς την περασμένη Παρασκευή είχε δημοσιευθεί εκ παραδρομής μόνον η πρώτη σελίδα.

«Κάθε επιχειρηματίας οφείλει να υποβάλλει αίτημα στον Δήμο, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί κατ' αρχήν από το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης και στη συνέχεια θα εκδοθεί άδεια από τον Δήμο» τονίζει στην 'Ε" ο Αντιδημάρχος Καθημερινότητας Χάρης Γιώτης. «Βεβαίως θα παίξει ρόλο και το "ιστορικό" του καταστήματος, όπως λόγου χάρη προηγούμενες καταγγελίες - αν υπάρχουν- για διατάραξη».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η άδεια μουσικής και η παράταση ισχύει για κλειστούς χώρους και ένταση μέχρι 80Db.

Καφετέρια ή κλαμπ;
 
«Μιλάμε πάντα για μουσική εντός καταστήματος και με κλειστά παράθυρα, όπως λέει ο νόμος. Ηχεία δεν μπορούν να βγάζουν έξω, ούτε οι καφετέριες να λειτουργούν ως κλαμπ, απασχολώντας dj για παράδειγμα.  Διατάραξη μπορεί να διαπιστωθεί όλες τις ώρες - και στις 7 και στις 8 το βράδυ. Εκεί τα αστυνομικά όργανα θα εφαρμόσουν ο,τι ορίζει ο νόμος, ακόμα και αυτόφωρο.
 
Σύμφωνα και με την παλιά Κανονιστική τα καταστήματα θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις και φυσικά θα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως τι είδους κατάστημα είναι,  η περιοχή που βρίσκεται ή αν υπάρχουν καταγγελίες. Οπότε η απόφαση θα παρθεί ανάλογα,  ενδέχεται και να μην δοθεί η άδεια».
 
Το δίκιο των κατοίκων
 
«Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να παίρνει άδεια όποιος ενοχλεί αλλά μόνον όποιος είναι νόμιμος.  Πρέπει να απομονώσουμε όσους δεν θέλουν να συμμορφωθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αυστηρότητα - και από τον Δήμο και από την Αστυνομία και από τους πολίτες που πρέπει να το καταγγέλλουν.

Προσωπικά αν διαπιστώσω τέτοια περιστατικά, θα τους ζητήσω να συμμορφωθούν αλλιώς θα καλέσω ό ίδιος την αστυνομία. Επιθυμώ να είμαι εντάξει και απέναντι στου μονίμους κατοίκους, έχουν και αυτοί δίκιο.
 
Έπρεπε να ήταν και ο Δήμος πιο αυστηρός, βέβαια αν υπήρχε δημοτική αστυνομία θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, τώρα δεν υπάρχει μηχανισμός».
 
Ένα χρόνο και βλέπουμε
 
Ο Αντιδήμαρχος επισημαίνει πάντως ότι η παράταση ωραρίου που ψηφίστηκε θα ισχύσει μέχρι το τέλος του ‘ 23. «Μετά το τέλος του χρόνου θα πρέπει να εξεταστεί ξανά το ζήτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η λογική λέει ότι αν διαπιστωθούν στο μεταξύ προβλήματα, μπορεί να μην ψηφιστεί ξανά» προσθέτει ο Χάρης Γιώτης.    


Το συγκεκριμένο ωράριο θα έχει ισχύ μέχρι και 31.12.2023 και θα είναι ενιαίο τόσο για τη χειμερινή όσο και για τη θερινή περίοδο.

Η απόφαση παράτασης

Η απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, όπως αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" αναφέρει επακριβώς τα εξής:
  
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία: 

Την έγκριση τροποποίησης του άρθρου 26 της υπ’ αριθμόν 5-109/2.4.2012 (ΑΔΑ: Β4Ω3ΩΕΑ-Α6Τ) ισχύουσας Κανονιστικής Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Κέρκυρας ως προς την παράταση του ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων, μόνο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια της Παλαιάς Πόλεως Κερκύρας και έχουν προσδιοριστεί με την υπ’ αριθμόν ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/43496/1384/30-4-2012 (ΑΑΠ/178/15-5-2012) Υπουργική Απόφαση, κατόπιν της υπ’ αριθμόν 8-1/15.12.2022 (ΑΔΑ: ΕΕΘΙ46ΜΓ2Α-ΖΨ4) Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ως ακολούθως:

α) Από Κυριακή έως Πέμπτη, η λειτουργία τους ορίζεται μέχρι τις 24.00 και β) Παρασκευή, Σάββατο, παραμονή αργιών, επίσημες αργίες, τοπικές, θρησκευτικές και εθνικές εορτές η λειτουργία τους ορίζεται έως της 00.30. Το συγκεκριμένο ωράριο θα έχει ισχύ μέχρι και 31.12.2023 και θα είναι ενιαίο τόσο για τη χειμερινή όσο και για τη θερινή περίοδο.

Το συγκεκριμένο ωράριο θα έχει ισχύ μέχρι και 31.12.2023 και θα είναι ενιαίο τόσο για τη χειμερινή όσο και για τη θερινή περίοδο.

Κατά τα λοιπά, ισχύει η υπ’ αριθμόν 5-109/02-4-2012 (ΑΔΑ: Β4Ω3ΩΕΑ-Α6Τ) με τίτλο «Λήψη Αποφάσεως περί έκδοσης κανονιστικής Απόφασης για την παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (έγκριση πρακτικού Επιτροπής Ποιότητας Ζωής)» Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Κέρκυρας. 
 

Ποιος ψήφισε και τι

Θετικά ψήφισαν
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Παρατάξεων:

«Κερκυραίων Δήμος – Νέα Αρχή» κ.κ. Δημήτριος Μεταλληνός, Γεώργιος – Ηλίας Παντελιός, Ανδρέας Σκούπουρας, Ιωάννης Σερεμέτης, Σπυρίδων Μωραίτης, Χρυσούλα Τόμπρου – Γκίνη, Νικόλαος Καλόγερος, Θεοχάρης Γιώτης, Βασίλειος Μελίδης, Παναγιώτα Τζάννε, Μαρία Ζερβού, Ευάγγελος Ραράκος, Δημήτριος Κατέχης, Βασίλειος Αργυρός, Αλέξανδρος Κατέχης, Σπυρίδων Πουλής,

«Κέρκυρα να Ζεις» κ.κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, Αλέξανδρος Δήμου, Αγάθη Μάζη, Κωνσταντίνος Αγάθος, Δημήτριος Θεόδοτος, Νικόλαος Βραδής,

«Η Κέρκυρα Ψηλά» κ.κ. Σπυρίδων Νεράντζης, Παναγιώτης Βαρούχας και Ιωάννης Βαρότσης

«Κέρκυρα 180ο» Επικεφαλής κα Μαρία Δρυ,

«Κερκυραϊκή Συμμαχία» Επικεφαλής κ. Γεώργιος Καρύδης,

Οι Ανεξάρτητοι κ.κ. Αγγελική Ρίγγα, Ανδρομάχη Δαγκλή και Βασίλειος Σπάτουλας

Αρνητικά ψήφισαν των Δημοτικών Συμβούλων των Παρατάξεων: «Κέρκυρα να Ζεις» κα Θεοφανή Τσιμπούλη, «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» κ.κ. Χρύσανθος Σαρλής και Χρυσόστομος Μπούκας και Ο Ανεξάρτητος Σύμβουλος κ. Σπυρίδων Ρίγγας, ο οποίος καταψήφισε αφενός, αλλά υπερψήφισε δική του πρόταση, σύμφωνα με την οποία πρότεινε η παράταση του ωραρίου να είναι μέχρι τις 12.00 (μεσάνυχτα) για όλες τις ημέρες του χρόνου, 5 όπως αιτιολόγησαν τη θέση τους και κατεγράφη στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της Συνεδριάσεως.


«ΑΠΟΧΗ» δήλωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παρατάξεως
«Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» κ.κ. Ιωάννη Μπορμπότη, Μυρσίνης Χαραλάμπους και Ιωάννη Πιέρρη, όπως αιτιολόγησαν τη θέση τους και κατεγράφη στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της Συνεδριάσεως.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παρατάξεως «Πρώτα η Κέρκυρα» κ.κ. Σπυρίδων Βλάχος, Μιλτιάδης – Τηλέμαχος Βασιλάκης και Αγγελική – Χριστίνα Καρδακάρη δήλωσαν ότι απέχουν από τη συζήτηση και τη λήψη Αποφάσεως, όπως αιτιολόγησαν τη θέση τους και κατεγράφη στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της Συνεδριάσεως.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ