Σκιαμαχία με τις σημαίες για τον Αλβανό πρόεδρο, Bajram Bekaj

Σκιαμαχία με τις σημαίες για τον Αλβανό πρόεδρο, Bajram Bekaj

Το μνημείο χωρίς τις σημαίες μετά την αστυνομική παρέμβαση. ΑΠΟ ΤΟ FB ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΠΑ

Επεισοδιακή εμφάνιση στον αλβανικό Νότο, την παραμονή της επίσκεψης Μητσοτάκη, με αφορμή την καθυστερημένη απότιση τιμών στο μνημείο των τεσσάρων μαρτύρων της Δημοκρατίας στο Αλύκο.

21
Δεκεμβρίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον αλβανικό Νότο, ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Bajram Bekaj, επισκέφθηκε τον Δήμο Φοινικαίων, προκειμένου να αποτίσει εκεί την καθιερωμένη (1994) τιμή στους μάρτυρες της αλβανικής Δημοκρατίας που σκοτώθηκαν το 1990 (Α. Ράφτης, Θ. Κώτσης, Ε. Μάσσιος και Β. Μήτρου), όταν αυτοί  αποπειράθηκαν να περάσουν στην Ελλάδα. Στο μνημείο, στο Αλύκο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μαθητές με τοπικές ενδυμασίες και Έλληνες μειονοτικοί.

Γρήγορα έφτασαν τα νέα στους συγκεντρωμένους ότι ο πρόεδρος απαίτησε την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας από την είσοδο του δημαρχείου, όπου κυμάτιζε μαζί με την ευρωπαϊκή και την αλβανική, αρνούμενος την προγραμματισμένη επίσκεψη και την συνάντησή του με τον δήμαρχο Φ. Κίτσιο, εφόσον δεν απομακρυνόταν το ελληνικό σύμβολο! Η σημαία παρέμεινε κι ο πρόεδρος έφυγε.

Στο μνημείο στο Αλύκο, όπου ανέμεναν τον πρόεδρο οι συγκεντρωμένοι, οι αστυνομικοί έσπευσαν να αφαιρέσουν από τον στολισμό του και τις δυο σημαίες εκεί! Η κίνηση αυτή αποτέλεσε την αφορμή της αποχώρησης των συγκεντρωμένων κι έτσι η κατάθεση στεφάνων έγινε απουσία κόσμου.

Τα γεγονότα που περιέγραψε στον λογαριασμό του στο f/b, ο πρ. πρόεδρος της Ομόνοιας, Λ. Παππάς κ.α. μειονοτικές ιστοσελίδες, προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις. Σημειωτέον πως η αρνητική επέτειος του θανάτου των τεσσάρων μαρτύρων είναι στις 12 Δεκεμβρίου αλλά ο πρόεδρος της Αλβανίας πήγε εκεί, χθες στις 21/12. Απλός αναριθμητισμός.

Για την ιστορία, οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν στο Αλύκο, κανονικά φέτος στις 13 Δεκεμβρίου, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Δ. Σαχανίδη, του βουλευτή Θεσπρωτίας (ΝΔ), Β. Γιόγιακα, του αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας, τοπικών παραγόντων, στελεχών της Μειονότητας κ.α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ