Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο έλεος του καιρού οι ασθενείς μικρών νησιών

Παξοί
14 Δεκεμβρίου 2022 / 09:32

Ο θάνατος της 75χρονης από τους Παξούς έφερε ξανά στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο έλεος του καιρού βρίσκονται ασθενείς από τις μικρές νησιωτικές περιοχές της ΠΕ Κέρκυρας, με τελευταίο τραγικό περιστατικό τον θάνατο μιας 75χρονης από τους Παξούς το περασμένο Σάββατο. Όπως αποδείχτηκε δεν υπήρχε η δυνατότητα διακομιδής της στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προσεγγίσει το νησί ούτε το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού ούτε το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας με έδρα το Άκτιο.

Η άτυχη ηλικιωμένη μεταφέρθηκε τελικά με μικρό ιδιωτικό ταχύπλοο στο λιμάνι της Πλαταριάς, όπου και την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο, απεβίωσε πριν προλάβει να φτάσει σε νοσηλευτικό ίδρυμα των Ιωαννίνων. Από την πρώτη στιγμή το Κέντρο Υγείας Παξών έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, για την έγκαιρή διακομιδή της. Ωστόσο, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβαν αρνητική απάντηση για την μεταφορά της ασθενούς τόσο με το πλωτό ασθενοφόρο όσο και με το ελικόπτερο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 8 και 9 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι το πλωτό ασθενοφόρο του λιμενικού που είναι στην Κέρκυρα δεν μπορεί να αποπλεύσει όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα έξι μποφόρ, ενώ το ελικόπτερο στο Άκτιο δεν επιχειρεί με κακοκαιρία και μετά τη δύση του ήλιου.

Τελικά ιδιώτης προσφέρθηκε να κάνει την διακομιδή της ασθενούς με δικό του σκάφος από τους Παξούς και η ηλικιωμένη με συνοδεία του εφημερεύοντα γιατρού από το Κέντρο Υγείας αναχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο στη διαδρομή από την Πλαταριά προς τα Ιωάννινα κατέληξε και οδηγήθηκε στο Κ.Υ Ηγουμενίτσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ η σορός της μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Ο θάνατος πάντως της ηλικιωμένης φέρνει ξανά στο προσκήνιο ζητήματα πρώτης γραμμής για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπως και την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Όπως τόνισε στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα εξετάζεται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ η δυνατότητα προμήθειας πλοίων τύπου καταμαράν όπως γίνεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. «Συζητάμε αν μπορούμε να τα προμηθεύσουμε για το λιμενικό και το ΕΚΑΒ. Σας θυμίζω ότι και στην κακοκαιρία Ιανός δεν μπορούσε να φθάσει το ελικόπτερο λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών», ανέφερε η ίδια ξεκαθαρίζοντας ότι η ΠΙΝ δε θα μπορούσε να κάνει καμία παρέμβαση για να αποπλεύσει το πλωτό ασθενοφόρο από τη στιγμή που το Λιμενικό εξέδωσε απαγορευτικό.

Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος τόνισε ότι ακούγεται σαν ανέκδοτο τα σωστικά μέσα παντός καιρού να πετούν μόνο με τον καλό καιρό και μέχρι τα έξι μποφόρ. Όπως είπε την επόμενη ημέρα που ο καιρός ήταν ελαφρά βελτιωμένος πραγματοποιήθηκε η διακομιδή μιας εγκύου από το νησί με το σκάφος του λιμενικού και ότι θα μπορούσε να επιχειρήσει και το Σάββατο, καθώς η διαφορά του ανέμου δεν ήταν μεγάλη.

«Κι άλλες φορές έχουν ταξιδέψει περιστατιάμε άσχημο καιρό. Δεν ήταν ακραίες οι καιρικές συνθήκες αλλά άσχημες. Το ότι δεν έγινε η διακομιδή ήταν επιεικώς απαράδεκτο», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Παξών Μιχάλη Κάντα αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η ενίσχυση του Λιμενικού Σταθμού Παξών με επιχειρησιακό σκάφος ώστε να μπορεί να εκτελεί άμεσα τις διακομιδές. Όπως είπε, περίπου 200 ασθενείς το χρόνο χρίζουν διακομιδής , ενώ αρκετές γίνονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα με κάθε πρόσφορο μέσο.

Αντιδράσεις

Το ζήτημα πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτη, ο οποίος χαρακτήρισε «ΝΤΡΟΠΗ για την πατρίδα μας να πεθαίνει ένας άνθρωπος αβοήθητος από την Πολιτεία επειδή έτυχε να μένει σε ένα πασίγνωστο στο κόσμο νησί, στους Παξούς».

Επιπλέον το Τ.Ε ΚΚΕ Κέρκυρας έκανε λόγο για γύμνια του κρατικού μηχανισμού που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε σε τραγωδία. «Δυστυχώς αυτό το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Πολλοί ασθενείς έχουν βρεθεί στην ίδια θέση να περιμένουν καρτερικά να κοπάσουν οι άνεμοι ώστε να τους παρασχεθεί η ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη θυμίζοντας περασμένες εποχές», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Θέση επί του θέματος πήρε και ο βουλευτής της ΝΔ Κέρκυρας Στ. Γκίκας, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι σίγουρα δεν υπήρξε ολιγωρία ούτε από το πλήρωμα του Πλωτού του Λ.Σ, ούτε από το πλήρωμα του Ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, ούτε από το ΕΚΑΒ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ