Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεχείλισε ο Καλαμάς, στο νερό τα εσπεριδοειδή ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΛΑΜΑΣ
12 Δεκεμβρίου 2022 / 17:26
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Από το πρωί της Δευτέρας, συνεργεία και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται για την απομάκρυνση των κορμών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Υπερχείλισε κατά την διάρκεια της νύχτας ο Καλαμάς στο ύψος της Σκάλας Φιλιατών. Ο κάμπος της Θεσπρωτίας για μία ακόμη φορά μετατράπηκε σε λίμνη.

Η υπερχείλιση του Καλαμά, επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια από τη νόσο των πλατάνων, καθώς στο φράγμα του Ραγίου αλλά και κατά μήκος της κοίτης συγκεντρώνονται εκατοντάδες κορμοί νεκρών δέντρων. Από το πρωί της Δευτέρας, συνεργεία και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται για την απομάκρυνση των κορμών.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί Βρυσέλλας, Σκάλας και Κορύτιανης, καθώς 22.000 δέντρα εσπεριδοειδών – κυρίως μανταρίνια Κλημεντίνες και Nova- βρίσκονται κάτω από τα νερά ενώ όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του thespro.gr μόλις το 1/3 της παραγωγής έχουν προλάβει να συγκομίσουν!

Οι πρόεδροι των παρακαλάμιων Τοπικών Κοινοτήτων καιρό τώρα ζητούν τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης για τον Καλαμά, ώστε να αποτρέπονται τα πλημμυρικά φαινόμενα, όμως μέχρι στιγμής, όπως σημειώνουν κάτοικοι και καλλιεργητές, οι παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές με την κατάσταση να χειροτερεύει διαρκώς χρόνο με το χρόνο.

Υγρότοπος εκβολών (Δέλτα) Καλαμά

Ο ποταμός Καλαμάς δημιούργησε στη διάρκεια των αιώνων το δέλτα που ορίζεται περίπου από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα, Ράγιο, Σαγιάδα. Τα σημερινά βουνά και οι λόφοι που βρίσκονται μέσα στην πεδιάδα, κάποτε ήταν νησιά αλλά σιγά σιγά με τις προσχώσεις η περιοχή μεταβλήθηκε σε βάλτο και στην δεκαετία του 1960 με τα μεγάλα αποστραγγιστικά έργα και κυρίως την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, δημιουργήθηκε η σημερινή πεδιάδα.

Σήμερα ο Καλαμάς εκβάλει βόρεια του βουνού της Σκουπίτσας (Μαυρονόρος) και νότια του λόφου της Μαστιλίτσας (Μασκελινίτσας). Εχει δημιουργήσει ένα νέο δέλτα με τις προσχώσεις του που συνεχώς επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό.

Η κοίτες του ποταμού είναι γεμάτες από πλατάνια που παραχωρούν τη θέση τους στα αρμυρίκια.

Πηγές: thespro.gr, epiruspost.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.