Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με τον Κύριλλο Παπασταύρου

ΚΚΕ
10 Δεκεμβρίου 2022 / 10:21
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Μπορμπότης, γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΚΚΕ). Κάλεσμα σταθερής αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στο λαϊκό κίνημα και στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος, ως απάντηση στα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, απηύθυνε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, στα πλαίσια της πολιτικής συγκέντρωσης της ΤΕ Κέρκυρας το απόγευμα της Πέμπτης 08/12. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Μπορμπότης, γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου ξεκινώντας την ομιλία του επεσήμανε ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο λαός είναι αν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα είναι «φυσικά φαινόμενα» όπως το χιόνι, το χαλάζι, και η νεροποντή, στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί, να μάθει να τα διαχειρίζεται, να μετριάσει τις επιπτώσεις τους.



Πάνω σε αυτόν τον άξονα υπογράμμισε ότι το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, η ακρίβεια και ανατιμήσεις δεν είναι «φυσικό φαινόμενο», αντίθετα είναι αποτέλεσμα  της κούρσας του ανταγωνισμού, της δίψας για κέρδη, των κρατικών επιδοτήσεων, των κυρώσεων στη Ρωσία. Παράλληλα επεσήμανε ότι το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται γιατί οι μισθοί είναι «παγωμένοι» για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι πλέον αποδεικνύεται ότι και «με κρίση και με ανάπτυξη και με ανεργία και με δουλειά, οι όροι επιβίωσης των εργαζομένων καθορίζονται από τα κέρδη των μονοπωλίων, από τις λεγόμενες "αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας"».

Αντίστοιχα, σημείωσε ότι η μαζική ενεργειακή φτώχεια που πλήττει το λαό οφείλεται στην πολιτική απελευθέρωση της ενέργειας, την πολιτική δηλαδή που θέλει την ενέργεια εμπόρευμα στον απόλυτο έλεγχο των ενεργειακών ομίλων ως πεδίο κερδοφορίας. Πρόσθετα διευκρίνισε ότι ο λαός πληρώνει την επιλογή της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικανικό LNG για τα κέρδη των εφοπλιστών, ενώ προέβλεψε ότι και οι σχεδιασμοί για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Αιγαίο δεν θα εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια. Αντίθετα, θα αποτελέσουν το έδαφος για όξυνση των ανταγωνισμών, αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των συνόρων της χώρας και υποθήκευση του υποθαλάσσιου πλούτου στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στην Κέρκυρα των τουριστικών ρεκόρ και των τεράστιων κερδών με τα εκατομμύρια τουρίστες, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απολαύσουν λίγες ημέρες διακοπών και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους γιατί «είναι η νομιμότητα της εκμετάλλευσης που κάνει τους εργαζόμενους σκλάβους στη γαλέρα του τουριστικού ονείρου».
Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι πίσω από αυτόν βρίσκονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η πάλη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ η εμπλοκή της χώρας υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

«Από κάθε πλευρά αποδεικνύεται λοιπόν η βασική αλήθεια, ότι ο λαός πληρώνει, χάνει δικαιώματα και απαιτήσεις, όχι γιατί αυτό είναι φυσικό, αναγκαστικό από τις εξελίξεις, αναπόφευκτο, αλλά γιατί αυτό είναι ορός για να μπορεί να τη βγάζει καθαρή από τις κρίσεις, τους πολέμους, τους ανταγωνισμούς, το μεγάλο κεφάλαιο οι επιχειρηματικοί όμιλοι» κατέληξε.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου υπογράμμισε ότι διέξοδος από τα σημερινά προβλήματα μπορεί να υπάρξει, όμως «προϋποθέτει να χάσουν αυτή που κερδίζουν τώρα», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ακόμα και η πιο μικρή ανακούφιση ανάσχεσης της αντιλαϊκής πολιτικής προϋποθέτει την αμφισβήτηση της εξουσίας του κεφαλαίου.
Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζει ως ρεαλισμό το συμβιβασμό με τις προτεραιότητές του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να δώσει άλλοθι στην αντεργατική πολιτική του.  «Χρόνια χορτάσαμε τα παραμύθια για "πολιτικές για όλους"» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημάνει ότι «ο λαός προδόθηκε όσες φορές πίστεψε σε ψεύτικες αλλαγές, συγκρούσεις και ανατροπές, με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το σύστημα, εκτός από τους πραγματικούς και βαθύτερους ένοχους για τα προβλήματά του».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την αντιπολιτευτική του θητεία στήριξε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν σχεδιασμούς του κεφαλαίου, απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς, την κατάργηση του ΦΠΑ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για τη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης κ.α. ενώ προσπάθησε να μετατρέψει την απεργία στις 9 Νοέμβρη σε προεκλογική φιέστα αφήνοντας στο απυρόβλητο την εργοδοσία, τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ.

Αναφερόμενος στις δήθεν «λύσεις» που προτείνουν τα αστικά πολιτικά κόμματα σε σειρά προβλημάτων, τόνισε ότι αυτές αλλάζουν μόνο τον τρόπο που καλείται ο λαός να πληρώσει το μάρμαρο, φέρνοντας σαν παράδειγμα ότι «η απάντηση την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα διάφορα κοράκια δεν μπορεί να δοθεί από αυτούς που έχτισαν μαζί το νομικό πλαίσιο, που τους δίνει τη δυνατότητα να βγάζουν στο σφυρί την περιουσία του λαού, από αυτούς που άνοιξαν το δρόμο για να ποινικοποιηθεί αντίσταση στους πλειστηριασμούς».

Ο Κύριλλος Παπασταύρου τόνισε ότι «ο λαός απέναντι στην κάλπη έχει να μετρήσει το εξής: Αν θα δώσει ανοχή με την ψήφο του σε μια πολιτική που σε όλες τις εκδοχές της τον καλεί να πληρώνει το μάρμαρο, να βάζει στο πάγο ανάγκες και δικαιώματα ή αν θα την απορρίψει και θα δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που όχι μόνο αντιπολιτεύεται αυτή την πολιτική αλλά που καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής και για να ανοίξει ο δρόμος για την φιλολαϊκή διέξοδο. Η σημερινή οργή και αγανάκτηση μπορεί να μην εκτονωθεί, να μην οδηγήσει σε νέους κύκλους απογοήτευσης, μπορεί να βρει προοπτική και διέξοδο μόνο με το ΚΚΕ και την πολιτική του» για να καταλήξει ότι «δεν θα μας σώσει κανένας, μόνοι μας θα σωθούμε».

Έθεσε ως στόχο τη συγκρότηση ενός «μεγάλου ρωμαλέου εργατικού λαϊκού κινήματος μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας» που θα θέτει στο στόχαστρο την εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου, τονίζοντας ότι «μόνο έτσι σήμερα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια να δυσκολέψουμε να ακυρώσουμε να αντιπαλέψουμε κάθε πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, στις μεγάλες διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, στις κινητοποιήσεις ενάντια στους απαράδεκτους πλειστηριασμούς, αλλά και στις σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα το προηγούμενο διάστημα, την αλλαγή συσχετισμού στο εργατικό κέντρο και σωματεία και στο νησί.

«Δεν έχουμε μόνο τη δύναμη να αντισταθούμε, πρέπει να αποκτήσουμε και τη δύναμη να αντεπιτεθούμε, για να κάνουμε πράξη το σύνθημα "όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς"» τόνισε για να υποστηρίξει ότι το πραγματικά καινούργιο και αναγκαίο σήμερα είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

«Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ φιλοδοξεί να δώσει τις καλύτερες δυνάμεις του» υπογράμμισε «εκεί μετριόμαστε εμείς, στο ποσό δηλαδή υπηρετούμε με την καθημερινή μας δράση την ενίσχυση του εργατικού λαϊκού κινήματος, την διαμόρφωση προϋποθέσεων να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση. Για αυτό χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά η ενίσχυση και η συμπόρευση με το ΚΚΕ, δεν είναι υπόθεση μόνο των μελών και των στελεχών του, πρέπει να γίνει υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μπροστά στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος» κατέληξε, καλώντας το λαό να μην αναζητά μάταια κυβερνητικούς σωτήρες αλλά να δώσει δύναμη στη δύναμη του, ενισχύοντας παντού το ΚΚΕ.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.