Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγή πλεύσης για την εργολαβία καθαριότητας υπό την πίεση των προσφυγών

ΑΝΑΘΕΣΗ
08 Δεκεμβρίου 2022 / 09:22

Διορθωτικές κινήσεις στην προηγούμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με μειωμένο π/υ κατά 1,2 εκατ. ευρώ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπό την πίεση των αντιδράσεων και των προσφυγών που κατατέθηκαν από το Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο Ο.Τ.Α. Κέρκυρα και από πέντε δημοτικούς συμβούλους (Φ. Τσιμπούλη, Γ. Τριανταφυλλούδης, Μ. Δρυ, Σπ. Νεράντζη και Γ. Καρύδη) επανέρχεται στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα της ανάθεσης καθαριότητας σε ιδιώτη συνολικού π/υ 7,3 εκατ ευρώ για 2 +1 χρόνια.
 
Το Σώμα θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της Παρασκευής 9/12 (9 π.μ. στο Μαράσλειο) την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 48-22/18-10-2022(ΑΔΑ ΨΕΔ746ΜΓ2Α-ΞΤΖ) Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων περί «Έγκρισης ανάθεσης σε τρίτους των «Εργασιών Αποκομιδής απορριμμάτων, Πλύσης κάδων και Χειρωνακτικού καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».
 
Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης  η νέα εισήγηση περιέχει αναλυτική τεκμηρίωση σκοπιμότητας που δεν υπήρχε την προηγούμενη φορά, γεγονός που είχε εγείρει αντιδράσεις από τα μέλη της  αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή. «Στην προηγούμενη εισήγηση υπήρχαν γενικές αναφορές, ήθελε περισσότερο εξειδίκευση, έπρεπε να γίνει η τεκμηρίωση αναλυτικά σε έμψυχο και άψυχο προσωπικό», ανέφερε ο ίδιος.
 
Αφαιρέθηκε η οδοσάρωση
 
Επιπλέον έχει αφαιρεθεί το τμήμα της καθαριότητας που αφορά την οδοσάρωση, η οποία και θα γίνει με ίδια μέσα αν και όπως τόνισε ο κ. Σερεμέτης δεν επαρκούν. Το κόστος ανά έτος ανέρχεται στις 400.000 ευρώ, δηλαδή σε 1,2 εκατ. ευρώ για τα τρία χρόνια.
 
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σερεμέτη η αναγκαιότητα ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη είναι απαραίτητη , καθώς  το έργο δεν μπορεί να καλυφτεί μόνο από το προσωπικό του δήμου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί. Το Σωματείο ωστόσο έχει αντίθετη άποψη και υποστηρίζει ότι το προσωπικό του Δήμου επαρκεί για τις ανάγκες του χειμώνα, ενώ οι ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου μπορούν να καλυφθούν με έκτακτες συμβάσεις για το συγκεκριμένο διάστημα.
 
Η δύναμη της Υπηρεσίας Καθαριότητας
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος μέσω ΑΣΕΠ είχε προσλάβει μόνιμο προσωπικό για τον τομέα της καθαριότητας περίπου 160 – 170 άτομα, εκ των οποίων ωστόσο ένα 40% είτε έχει συνταξιοδοτηθεί είτε έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία. Επιπλέον μετά τη συμπλήρωση της διετίας αρκετοί μετατάχθηκαν στον τόπο συμφερόντων τους κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου, ενώ με τη διοικητική διαίρεση του ενιαίου δήμοι όσοι προσλήφθηκαν μοιράστηκαν στους τρεις νέους δήμους που προέκυψαν.
 
Σημειώνεται ότι βάσει νόμου, μόνο το μόνιμο προσωπικό που συνταξιοδοτείται δύναται να αντικατασταθεί με νέο.
 
Σύντομα στους δρόμους
 
Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Σερεμέτης σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να βγουν στους δρόμους εννέα (5 )από τα 17 νέα οχήματα καθαριότητας που απέκτησε ο δήμος με leasing στα τέλη του καλοκαιριού. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ