Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ανοιχτές «πληγές» των Νυμφών, στην πρώτη λαϊκή συνέλευση στο Δήμο Β. Κέρκυρας

ΝΥΜΦΕΣ
06 Δεκεμβρίου 2022 / 09:19

Δρομολογείται η κατασκευή πλατείας στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα εξερευνητή των νεότερων χρόνων, του ιατρού Παναγιώτη Ποταγού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 4/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νυμφών, η πρώτη λαϊκή συνέλευση στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
 
Στη συνέλευση το «παρών» έδωσαν  ο Δήμαρχος Γ. Μαχειμάρης, η Αντιδημάρχος Σπ. Κόκκαλη, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Καλούδης (της δημοτικής αρχής), ο επικεφαλής της παράταξης ΛΑΣΥ Β .Κέρκυρας Κ. Ρούσινος και ο δημοτικός του σύμβουλος Β. Μπάνος.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τέσσερα βασικά σημεία, με τα δυο εξ αυτών να αναφέρονται σε έργα οδοποιίας σε κομβικά σημεία, και τα άλλα στην αποκατάσταση της στέγης του κοινοτικού γραφείου, όπως και στην κατασκευή πλατείας που θα φέρει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα εξερευνητή των νεότερων χρόνων, του ιατρού Παναγιώτη Ποταγού.
 
Ασφαλτοστρώσεις
 

Όπως επισημάνθηκε το έργο της ασφαλτρόστρωσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί από τον οικισμό του Πλάτωνα στην κοινότητα της Ρόδας δεν έχει ολοκληρωθεί πέρα από κάποια μικρά τμήματα, καθώς έχει μπλοκάρει η χρηματοδότηση για την πληρωμή του εργολάβου. «Είναι έργο ενταγμένο σε ΕΣΠΑ του πρώην ενιαίου δήμου και το οποίο έχει περάσει στη διαχείριση του δήμου Κ. Κέρκυρας. Το έργο αυτό το περιμένουμε από το 1990. Κάποια κομμάτια έγιναν πριν το 2010. Δεν υπήρχε ποτέ άσφαλτος παρά μόνο μικρά τμήματα ασφάλτου», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Νυμφών Μάριος Κούστας.
 
Επιπλέον όπως τόνισε θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί εκ νέου και ο δρόμος που οδηγεί προς τους περίφημους καταρράκτες των Νυμφών, λόγω των σοβαρών φθορών που παρουσιάζει, με αποτέλεσμα να είναι δύσβατος για τα οχήματα.
 
Επισκευή στέγης
 
Τη συνέλευση απασχόλησε επίσης το ζήτημα της αποκατάστασης της στέγης του κοινοτικού γραφείου, όπου σημειωτέον στο ίδιο κτίριο στεγάζεται πάνω από 40 χρόνια και το αγροτικό ιατρείο.  Αν και υπάρχει εξασφαλισμένο κονδύλι ύψους 25.000ευρώαπό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ωστόσο τα χρήματα δεν επαρκούν για την αποψίλωση της παλιάς στέγης και την τοποθέτηση νέας. Απαιτείται αύξηση του π/υ του δήμου, κάτι το οποίο  δρομολογείται, όπως διευκρίνισε ο κ. Κούστας.
Σύμφωνα με την τοπική σύμβουλο Ελένη Ξάνθου, ο χώρος του αγροτικού ιατρείου χρίζει γενικότερων επισκευών, όπως ελαιοχρωματισμούς, νέα κουφώματα αλλά και μέριμνα για την ιδιωτικότητα της λειτουργίας του.
 
Πλατεία Π. Ποταγού
 
Τέλος ειδική μνεία έγινε στην δρομολόγηση του έργου της κατασκευής πλατείας  όπου θα φέρει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα εξερευνητή των νεότερων χρόνων, του ιατρού Παναγιώτη Ποταγού, ο οποίος απεβίωσε το 1903 στις Νυμφές, όπου και έχει ταφεί.
Για το σκοπό αυτό εξάλλου είχε αγοραστεί το 2005 από τον πρώην δήμαρχο Θιναλίων Σπ. Βάρελη οικόπεδο περίπου 150 τ.μ. κάτω από την Εκκλησίας της Παναγίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του εξερευνητή. Το έργο όπως τονίστηκε θα δημοπρατηθεί και θα κατασκευαστεί από το δήμο με αυτεπιστασία.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ