Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων – θέμα: «Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία»

ΓΕΠΑΔ Ι.Ν.
26 Nov 2022 / 17:41

Εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους: Σπύρο Ζουμπουλίδη, Αλέξανδρο Χειμαριό, Ραφαέλα Σκόπα, Φίλιππο Βαρδακαστάνη και Κίμωνα Τόλλια

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΓΕΠΑΔ Ι.Ν. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησε  σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία», μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων των Ιονίων Νήσων, εκπαιδευτικοί από Σχολικές Μονάδας στα Ιόνια Νησιά καθώς και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας και αστυνομικό προσωπικό.

Η ημερίδα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία και πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση αλλά και την ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου και της συμβολής του Σώματος στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας, με αναπηρία.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από:

τον  κ.  Σπύρο Ζουμπουλίδη, μέλος του ΓΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αναπηρία Κέρκυρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην  3η Δεκέμβρη-Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθώς και στη Διαχείριση σεξουαλικότητας ΑμεΑ – Εκμετάλλευση - Κακοποίηση ΑμεΑ, 

τον κ. Αλέξανδρο Χειμαριό, Ψυχίατρο, επιστημονικό προσωπικό των ΚΔΗΦ ΑμεΑ ΜΕΛΙΣΣΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα : η σεξουαλικότητα στη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία,

την κ. Ραφαέλα Σκόπα, Υπαστυνόμο Β΄ (Ε.Κ), ψυχολόγο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, η αναφέρθηκε σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης των Παιδιών με Αναπηρία, 

τον κ. Φίλιππο Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου ¨ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ¨, ο οποίος αναφέρθηκε στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και τον ρόλο της Αστυνομίας,
τον κ. Γεώργιο Ισαουί, Αστυνόμο Α΄, Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Αργοστολίου Κεφαλληνίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στον αστικό ιστό και

τον κ. Κίμωνα Τόλλια, Ανθυπαστυνόμο, του Τμήματος Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού, της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο των διακρίσεων στα άτομα με Αναπηρία καθώς και στο ρατσιστικό έγκλημα προς Άτομα με Αναπηρία. Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος  Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ελληνική Αστυνομία ως βασικός θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμβάλλει μέσα από την αποστολή της, στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της Χώρας.

Ασφαλώς, από την Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύεται ιδιαίτερη μέριμνα και για τα Άτομα με Αναπηρία. Η ισότιμη πρόσβαση στις Υπηρεσίες μας, η προστασία των Ατόμων με Αναπηρία από διακρίσεις και βία, η Πρόληψη και Καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των Ατόμων με Αναπηρία, η διενέργεια ελέγχων και δράσεων ευαισθητοποίησης για τη απρόσκοπτη κίνηση στον αστικό ιστό για όλους, είναι ένα μέρος των δράσεων που αναπτύσσονται από εμάς για τους συμπολίτες μας με Αναπηρία.

Η ενημέρωση και προσπάθεια ευαισθητοποίησης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την αναπηρία, ως μέρος μιας ανθρώπινης κατάστασης, που δικαιούται αναγνώρισης και σεβασμού, είναι συνεχής και συντελεί στην βελτιστοποίηση της δράσης μας κατά την αντιμετώπιση περιστατικών και καταστάσεων όπου άτομα με αναπηρία χρειάζονται τη συνδρομή μας.
Θέλω να επισημάνω, ότι στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αστυνομικής ανταπόκρισης σε περιστατικά, κατά την τρέχουσα περίοδο, υλοποιούμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, σχεδόν του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού, με αντικείμενο τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων, όπου, μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται και ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις τεχνικές επικοινωνίας με Άτομα με Αναπηρία.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις σημερινές εισηγήσεις των ομιλητών και εκτιμώ ότι από το διάλογο που θα καλλιεργηθεί θα βγούμε όλοι κερδισμένοι».

Επίσης, χαιρετισμό πραγματοποίησαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης κ. Αμαλία-Ελένη ΑΝΔΡΙΩΤΗ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος και ο  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Κέρκυρας κ. Ανδρέας Σκούπουρας.

Τέλος, μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις συμμετεχόντων στην Ημερίδα όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης του κοινού μετώπου όλης της κοινωνίας στην προάσπιση των δικαιωμάτων με αναπηρία.