Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον «πάγο» εδώ και ένα χρόνο οι διανομές τροφίμων σε απόρους

ΤΕΒΑ
22 Nov 2022 / 09:09

Μ. Ανδριώτη: Στην τελική φάση αξιολόγησης η διαγωνιστική διαδικασία που «μπλόκαρε», εξαιτίας προδικαστικών προσφυγών. Στόχος οι διανομές να ξεκινήσουν τέλος του 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς επισιτιστική βοήθεια παραμένουν ένα χρόνο και πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας στα Ιόνια Νησιά, που είναι δικαιούχοι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους, το γνωστό σε όλους ΤΕΒΑ, εξαιτίας προδικαστικών προσφυγών που «μπλόκαραν» τον διαγωνισμό που προκήρυξε πέρσι τον Δεκέμβριο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Εδώ και 14 μήνες οι ωφελούμενοι του προγράμματος δεν μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται και δικαιούνται σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, εξαιτίας της εμπλοκής που προέκυψε με τον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα ο προσωρινός ανάδοχος του έργου να προκύψει μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Η τελευταία διανομή πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 και έκτοτε η διαδικασία έχει «παγώσει».

Ο διαγωνισμός για τα έτη 2018 – 2019 (π/υ 1.649.272,65 ευρώ) μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν για την αναβάθμιση του προγράμματος, προκειμένου να συμπεριληφθούν και είδη που βαρύνουν τα νοικοκυριά, όπως παιδικές τροφές, πάνες και σχολικά είδη, προκηρύχθηκε τελικά στις 27-12-2021, με στόχο οι διανομές να ξεκινούσαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο ακολούθησαν δυο προδικαστικές προσφυγές που «μπλόκαραν» τη διαδικασία για μήνες, και μόλις στις 11 Οκτωβρίου 2022 η Επιτροπή Διαγωνισμού ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο.

Στην τελική φάση

Αυτή τη στιγμή η διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημοσίας Υγείας και Απασχόλησης Μελίτα Ανδριώτη, βρίσκεται στην τελική φάση και εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ο τελικός ανάδοχος, προκειμένου να γίνει η συμβασιοποίηση του έργου. Στόχος να ξεκινήσουν οι διανομές σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας πριν το νέο έτος.

Σημειώνεται ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΙΝ. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των έξι διανομών που έγιναν από τον Φεβρουάριο 2020 - Σεπτέμβριο 2021, οι ωφελούμενοι ανήλθαν στους 4.213 εκ των οποίων πάνω από 1.200 προέρχονταν από την Κέρκυρα και τους Παξούς.

Σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια, οι καθηλωμένοι μισθοί και η ανεργία, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, η επανεκκίνηση μάλιστα του προγράμματος κρίνεται επιβεβλημένη ως ένα έξτρα βοήθημα για τα ευπαθή νοικοκυριά.

Τα τηλεφωνήματα μάλιστα που δέχεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το αποδεικνύουν, καθώς ενδιαφερόμενοι πολίτες που στηρίζονταν στο πρόγραμμα ζητούν να μάθουν πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι διανομές. Σημειώνεται ότι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το ζήτημα μάλιστα της μη λειτουργίας του ΤΕΒΑ στα Ιόνια Νησιά και η καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ύστερα από επερώτηση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτου. 

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δημοσίας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Μελίτα Ανδριώτη όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο να πραγματοποιηθούν διανομές κατά την περίοδο των εορτών. Η κ. Ανδριώτη τόνισε ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έσωσε το πρόγραμμα από τον μεγάλο κίνδυνο της απένταξης και την απειλή της δημοσιονομικής προσαρμογής από κακή διαχείριση του προγράμματος το 2017.

Διευκρίνισε ότι συμβασιοποίησε και τα δυο συνοδευτικά έργα που έπρεπε να είχαν συναφθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αμέσως μόλις είχε υπογραφεί η σύμβαση του κύριου έργου τον Μάρτιο του 2019 για διανομές τροφίμων και βασικών αγαθών ύψους 952.072,58 ευρώ, που διεκπεραιώθηκαν από την ΠΙΝ/Κράτσα.

Η λίστα με τα 30 είδη ΤΕΒΑ

Τα είδη πάντως που πρόκειται να διανεμηθούν μετά την τροποποίηση της σχετικής λίστας είναι τα εξής: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, ζυμαρικά Ν. 6, ρύζι, ζάχαρη, φακές ψιλές, φασόλια, ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο, βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, γραβιέρα, τυρί φέτα, πατάτες, πορτοκάλια, μήλα, κρέμα δημητριακών, κρέμα ρυζάλευρο, γάλα σκόνη για μωρά 1ης βρεφικής ηλικίας, γάλα σκόνη για μωρά 2ης βρεφικής ηλικίας, γάλα εβαπορέ, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, σκόνη πλυντηρίου, καθαριστικό γενικής χρήσης, σαμπουάν, υγρό πιάτων, πάνες 10-25kg, μωρομάντηλα, σχολικά Είδη – σετ (Γραφική ύλη, τετράδια, στυλογράφοι, είδη ζωγραφικής και άλλα είδη που απαιτούνται στο σχολείο), σχολική τσάντα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ