Πρόταση της Μερόπης Υδραίου στην ΚΕΔΕ για να μην απαξιωθεί η μικρή ακίνητη περιουσία

Πρόταση της Μερόπης Υδραίου στην ΚΕΔΕ για να μην απαξιωθεί η μικρή ακίνητη περιουσία

Η σχετική εισήγηση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών και ψηφίστηκε ομόφωνα

21
Νοεμβρίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του οποίου είναι μέλος, ανέδειξε με παρέμβαση της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα οικόπεδα που είναι μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, η οποία εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου. Η σχετική εισήγηση της Μ. Υδραίου υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι πολίτες το προηγούμενο διάστημα στην έκδοση οικοδομικής άδειας όπως:
-Η πανδημία και τα προβλήματα που δημιούργησε στη λειτουργία των υπηρεσιών της πολεοδομίας.
-Οι εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες, τα γενικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια και το κτηματολόγιο.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αν οι πολίτες δεν προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, τότε θα αχρηστευθεί η μικρή ακίνητη περιουσία τους, δηλαδή οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Η Μερόπη Υδραίου πρότεινε δύο εναλλακτικές λύσεις:
1ον) Να δοθεί μια εξάμηνη παράταση έως το τέλος Ιουνίου του 2023.
2ον) Να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης έκδοσης οικοδομικής άδειας από τους πολίτες, η οποία θα κατοχυρώνει το δικαίωμα τους αυτό και στη συνέχεια να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία και δικαιολογητικά.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας πρότεινε να τεθεί το ζήτημα από την ΚΕΔΕ  σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.

Σε δήλωση της τονίζει: «Είναι δεδομένη η προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Το ίδιο δεδομένος όμως πρέπει να είναι και ο σεβασμός απέναντι στους πολίτες με τη μικρή ακίνητη περιουσία, που δεν πρέπει να την δουν να αχρηστεύεται. Για πολλούς από αυτούς ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση η έκδοση οικοδομικής άδειας για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρέπει να απαξιωθεί η περιουσία τους. Υπάρχουν λύσεις, λογικές προτάσεις που πρέπει να τις εξετάσει η κυβέρνηση και η πρόταση που κατέθεσα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.»