Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόταση της Μερόπης Υδραίου στην ΚΕΔΕ για να μην απαξιωθεί η μικρή ακίνητη περιουσία

ΚΕΔΕ
21 Nov 2022 / 14:24

Η σχετική εισήγηση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών και ψηφίστηκε ομόφωνα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του οποίου είναι μέλος, ανέδειξε με παρέμβαση της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα οικόπεδα που είναι μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, η οποία εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου. Η σχετική εισήγηση της Μ. Υδραίου υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι πολίτες το προηγούμενο διάστημα στην έκδοση οικοδομικής άδειας όπως:
-Η πανδημία και τα προβλήματα που δημιούργησε στη λειτουργία των υπηρεσιών της πολεοδομίας.
-Οι εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες, τα γενικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια και το κτηματολόγιο.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αν οι πολίτες δεν προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, τότε θα αχρηστευθεί η μικρή ακίνητη περιουσία τους, δηλαδή οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Η Μερόπη Υδραίου πρότεινε δύο εναλλακτικές λύσεις:
1ον) Να δοθεί μια εξάμηνη παράταση έως το τέλος Ιουνίου του 2023.
2ον) Να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης έκδοσης οικοδομικής άδειας από τους πολίτες, η οποία θα κατοχυρώνει το δικαίωμα τους αυτό και στη συνέχεια να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία και δικαιολογητικά.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας πρότεινε να τεθεί το ζήτημα από την ΚΕΔΕ  σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.

Σε δήλωση της τονίζει: «Είναι δεδομένη η προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Το ίδιο δεδομένος όμως πρέπει να είναι και ο σεβασμός απέναντι στους πολίτες με τη μικρή ακίνητη περιουσία, που δεν πρέπει να την δουν να αχρηστεύεται. Για πολλούς από αυτούς ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση η έκδοση οικοδομικής άδειας για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρέπει να απαξιωθεί η περιουσία τους. Υπάρχουν λύσεις, λογικές προτάσεις που πρέπει να τις εξετάσει η κυβέρνηση και η πρόταση που κατέθεσα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.»