Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Φ.Ε.Κ. γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της

Συναυλία
20 Nov 2022 / 13:19

Τη συναυλία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη συμπλήρωση 20 ετών συνεχούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας γιόρτασε η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), με τη συναυλία που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου (η δεύτερη εμφάνισή της μέσα σε μερικές ημέρες, καθώς προηγήθηκε εκείνη με μελοποιήσεις ποιημάτων του Νίκου Γκάτσου στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών). Τη συναυλία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς.



Το πρόγραμμα άνοιξε με τρεις διαφορετικές περιπτώσεις έργων του ορχηστρικού ρεπερτορίου: το Rosamunde (op.26, D.797) του Franz Schubert από την γ΄ πράξη του ομώνυμου θεατρικού έργου, τη Φαντασία πάνω σε σερβικά θέματα (op.6) του Nikolai Rimsky-Korsakov, καθώς και τρεις παραδοσιακές κυπριακές μελωδίες (Αγάπησα την που καρκιάς, Το γιασεμίν, Ψηντρή βασιλιτζιά μου) σε ενορχήστρωση και επεξεργασία Άλκη Μπαλτά.

Ακολούθως, την τιμητική του είχε το λυρικό τραγούδι με τη συμφωνική ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής να συνοδεύει τη διακεκριμένη υψίφωνο Άννα Στυλιανάκη ως σολίστ. Με αυτή τη σύμπραξη ερμηνεύτηκαν κατά σειρά τα εξής έργα: η περίφημη άρια When I am laid από την όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell, το λήντερ An die Musik του Franz Schubert σε διασκευή για ορχήστρα και σόλο φωνή, η άρια Ah che mi dice mai από την όπερα Δον Τζιοβάνι του Wolfgang Amadeus Mozart, η άρια Si, mi chiamano Mimi από την όπερα Μποέμ του Giacomo Puccini, το δημοφιλές τραγούδι Think of me από το μιούζικαλ The phantom of the Opera του Andrew Lloyd Webber και, τέλος, το Γλέντι που θ’ αρχίσει από την οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Στην αποφώνηση της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, έκανε μία σύντομη αναδρομή στη διδασκαλία εγχόρδων οργάνων και στη λειτουργία συμφωνικών ορχηστρικών σχημάτων στους κόλπους του σωματείου, από την αρχή της ιδρύσεώς του έως και τη σύγχρονη μορφή τους τη τελευταία 20ετία (φτάνοντας σήμερα στους 140 μαθητές στις σχολές εγχόρδων), για να κλείσει η βραδιά υπό τους ήχους της Μποέμ και του Βαφτιστικού και πάλι.

Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής για το 2022. Πλέον τη σκυτάλη παίρνει η μπάντα της, με τη συναυλία – αφιέρωμα στον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο των σχετικών επετειακών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού.

Από την Φιλαρμονική Λουτρακίου

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η Φιλαρμονική Λουτρακίου, αναφέρεται ότι στελέχη της είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, Σπύρο Παδοβά, και τον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο αυτών μουσικών σωματείων με αφορμή το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ευεργέτη Νικόλαο Δούμπα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη (5-6 Νοεμβρίου) στην Κέρκυρα του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, Πελοπίδα Μαυρόπουλου, και του μουσικού της και περυσινού νικητή του Βραβείου “Νικόλαος Δούμπας”, Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου. Ο τελευταίος, ως σολίστ, θα ερμηνεύσει στην ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, έργο του Mozart, την ενορχήστρωση του οποίου για μπάντα και σόλο ξυλόφωνο επιμελήθηκε ο Σπύρος Προσωπάρης.

Εξάλλου, τα μέλη της Φιλαρμονικής Λουτρακίου που βρέθηκαν στην Κέρκυρα συμμετείχαν και στη λιτανεία του Πρωτοκύριακου ενταγμένα στο μουσικό σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής.