Η ΕΑΚΠ για την αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων

Η ΕΑΚΠ για την αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων

«Οι συνέπειες της πολιτικής επιλογής για την μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας στους Ο.Τ.Α., υπεύθυνες για την αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων»

17
Νοεμβρίου / 2022

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών:

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι σύμφωνα με τη σχετική διαταγή που εκδόθηκε στις 16/11/2022, αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων ενώ το προσωπικό και ο εξοπλισμός μεταφέρεται στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Κέρκυρας. Για την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας της περιοχής ευθύνης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου θα εκπέμπει περιπολικό ο 1ος  Πυροσβεστικός Σταθμός Κέρκυρας.
 
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε η Ε.Α.Κ.Π. ο λόγος της αναστολής είναι η ακαταλληλότητα του παρόντος χώρου να στεγάσει με ασφάλεια το Π.Κ. και η αδυναμία του δήμου Νότιας Κέρκυρας εύρεσης κατάλληλων εγκαταστάσεων για την στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει την αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων στην Κέρκυρα.
Αποτελεί απαράδεκτη εξέλιξη το 2022 το κράτος να μην έχει την ικανότητα να διατηρήσει ένα Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο 7ο μεγαλύτερο νησί και ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της χώρας, όταν μάλιστα οι αστικές περιοχές με μεγαλύτερη αυτή της Λευκίμμης που είναι στην περιοχή ευθύνης του Π.Κ. Αργυράδων, καθώς και όλος ο φυσικός πλούτος της περιοχής, κινδυνεύει όχι μόνο από πυρκαγιές αλλά και από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως έγινε και πριν ένα μήνα από ισχυρές καταιγίδες.

Σε μία περιοχή όπως η Νότια Κέρκυρα όπου υπάρχουν δεκάδες πολυπληθείς κοινότητες, οικισμοί, σχολικά συγκροτήματα και τουριστικά καταλύματα διαφόρων δυνατοτήτων με εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστές, λιμάνι και πλείστες άλλες επαγγελματικές και εμπορευματικές δραστηριότητες.

Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα της παραχώρησης κρίσιμων ευθυνών του Κράτους στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού όπως αυτή ξεκίνησε με το νόμο 2612/1998 και συνεχίζεται, σταθερά και μεθοδικά από όλες τις κυβερνήσεις, έως και τις μέρες μας με πιο πρόσφατο νόμο  4685/2020 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον 4937/2022.


Για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις η Ε.Α.Κ.Π. εδώ και δύο δεκαετίες έχει εκφράσει τις ανησυχίες της και έχει προειδοποιήσει όλες τις κυβερνήσεις και τον Ελληνικό Λαό και δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά.
 
Έτσι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι Ο.Τ.Α. δεν μπορούν να επωμιστούν την διαχείριση υποδομών τέτοιου μεγέθους που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του λαού και τον φυσικό πλούτο της χώρας, όπως και από τον συγκεκριμένο Δήμο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί κάποια άλλη κτηριακή εγκατάσταση για το Π.Κ. Αργυράδων με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή να μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι μέχρι νεοτέρας.

Αυτό είναι επίσης το αποτέλεσμα της πολιτικής των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπου ακόμα και οι πιο κρίσιμες υποδομές της χώρας θα πρέπει να υπηρετούν πρώτα την κερδοφορία των επιχειρήσεων και έπειτα τη ζωή και την περιουσία του λαού.

Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια φαινόμενα όσο το Κράτος θα συνεχίζει να παραδίδει την Πολιτική Προστασία σε Ο.Τ.Α., Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες με κριτήρια επιχειρηματικής λειτουργίας, οικονομικής κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας.

Ο λαός όχι μόνο θα παραμένει απροστάτευτος αλλά θα καταβάλει ακόμα ακριβότερα τέλη και φόρους με μειωμένο αντίκρισμα.
ΚΑΛΟΥΜΕ,  τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση ή δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων.

Όπως επίσης να υπάρξει σχετικός προγραμματισμός για την άμεση αναβάθμιση του σε πυροσβεστικό σταθμό Γ΄ τάξης!

Είναι επίσης υπόθεση των συναδέλφων πυροσβεστών όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και όλης της Ελλάδας να παλέψουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό για να μπει τέρμα σε αυτή την πολιτική που υποβαθμίζει την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της χώρας.

Οι υποδομές Πολιτικής Προστασίας επιβάλλεται να δημιουργούνται με κρατική χρηματοδότηση και να ανήκουν αποκλειστικά στον ελληνικό λαό!
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ