Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Καφενεία, κομμωτήρια και κοινοτικά γραφεία σε ρόλο …ταχυδρομείου

ΕΛΤΑ
15 Nov 2022 / 11:14

Η παράδοση της αλληλογραφίας σε αρκετές περιπτώσεις «σκοντάφτει» εκεί όπου δεν έχει γίνει ονοματοθεσία των δρόμων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμη και σε καφενεία αναζητούν εν έτει 2022 την αλληλογραφία τους κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Κέρκυρας, ελλείψει ταχυδρόμου ή φόρτου εργασίας, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που ορισμένοι οικειοθελώς αναλαμβάνουν να μοιράσουν τα γράμματα πόρτα - πόρτα στις κοινότητές τους για να φτάσουν εγκαίρως στα χέρια των παραληπτών λογαριασμοί για εξόφληση.

Σε αρκετές περιοχές του νησιού, ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από την πόλη,  η παραλαβή της αλληλογραφίας θυμίζει άλλες εποχές. Καφενεία, κομμωτήρια και κοινοτικά γραφεία σε…ρόλο ταχυδρομείου για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους τους.

Η παράδοση μάλιστα της αλληλογραφίας σε αρκετές περιπτώσεις «σκοντάφτει» εκεί όπου δεν έχει γίνει ονοματοθεσία αρίθμηση των δρόμων.

«Δεν υπάρχει ταχυδρόμος. Τα γράμματα τα αφήνουν στο καφενείο ή πάμε εμείς στο ταχυδρομείο της περιοχής για να αναζητήσουμε την αλληλογραφία μας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πλέον δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό που να γνωρίζει τις γειτονιές για να παραδίδει την αλληλογραφία, καθώς υπάρχει ζήτημα με την ονοματοθεσία των δρόμων και της αρίθμησή τους», αναφέρει στην «Ε» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλεπούς Χριστόδουλος Κότσης.

Χρέη ταχυδρόμου

Αντίστοιχα γίνεται η διανομή, μέσω καφενείου δηλαδή και στους Λιαπάδες. Στον Άγιο Προκόπιο η Πρόεδρος της κοινότητας Μαρία Τζώρα έχει αναλάβει οικειοθελώς χρέη ταχυδρόμου. Παραλαμβάνει τους λογαριασμούς που έρχονται από το κατάστημα ΕΛΤΑ στου Βρυώνη και τα παραδίδει πόρτα πόρτα στους κατοίκους για να μην χάσουν τις ημερομηνίες πληρωμών. «Υπάρχει φόρτος εργασίας στο ταχυδρομείο και γι’ αυτό με δική μου θέληση και για να διευκολύνω τον κόσμο παραλαμβάνω την επείγουσα αλληλογραφία για να την δώσω στους κατοίκους. Τα υπόλοιπα γράμματα μπορούν να τα παραλάβουν από το κοινοτικό γραφείο στις ώρες λειτουργίας του», επισημαίνει στην «Ε» η ίδια.

Στην Άνω Κορακιάνα αποφασίστηκε πριν δυο χρόνια να τοποθετηθούν ταχυδρομικές θυρίδες σε κεντρικό σημείο του χωριού για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που υπήρχε με την απώλεια της αλληλογραφίας. Τη λύση αυτή επεξεργάζονται πλέον και οι κάτοικοι στην Άφρα, ελλείψει ταχυδρόμου, καθώς αναγκάζονται να μεταβαίνουν μέχρι το κατάστημα ΕΛΤΑ στην Αλεπού για να παραλάβουν τα γράμματά τους. «Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να πηγαίνουν μέχρι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ένα χωριό 2.500 κατοίκων απλωμένο χωρίς οδούς και αρίθμηση», διευκρινίζει στην «Ε» ο Πρόεδρος της κοινότητας Άφρας Σπύρος Ρίγγας.

Και εντός της πόλης

Προβλήματα όμως διαπιστώνονται ακόμη και εντός των ορίων της πόλης της Κέρκυρας ακόμη και σε κεντρικές οδούς, όπου η αλληλογραφία μπορεί να κάνει και ένα δίμηνο για να φτάσει στον παραλήπτη της. Σε άλλες περιοχές, όπως στο Μαντούκι, στο Κανόνι και στον Ποταμό, οι κάτοικοι μεταξύ τους ανταλλάσουν την αλληλογραφία που καταλήγει στο γραμματοκιβώτιο τους, καθώς οι μεν παραλαμβάνουν τα γράμματα των δε.

Τα ΕΛΤΑ Κέρκυρας

Αυτή τη στιγμή τα ΕΛΤΑ Κέρκυρας υποστηρίζονται πλην του κεντρικού καταστήματος και  από τέσσερα ακόμη περιφερειακά (Λευκίμμη, Βρυώνη, Τζάβρου, Καρουσάδες) που λειτουργούν ωστόσο με μειωμένο ωράριο, λόγω της μείωσης του προσωπικού κατά 40% - 50% μετά την εθελουσία έξοδο που έγινε πέρσι. Επιπλέον λειτουργούν 15 ταχυδρομικά πρακτορεία σε όλα τα μεγάλα χωριά, με πλήρες έργο ταχυδρομείου.

Ωστόσο η Μονάδα Διανομής Κέρκυρας που εξυπηρετεί την πόλη και περιαστικές περιοχές και αντιστοιχεί σε χιλιάδες κόσμου, στελεχώνεται μόλις από 6 ταχυδρόμους μετά τη μείωση του προσωπικού κατά 30% με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη και ορθή διανομή της αλληλογραφίας.

Σε εκκρεμότητα

ΤΑ ΕΛΤΑ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχουν πλέον μόνιμο προσωπικό αλλά εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ενός μήνα που ανανεώνονται στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Με δεδομένο όμως ό,τι σε πολλές περιπτώσεις η ονοματοθεσία δρόμων και η αρίθμησή τους εκκρεμεί, η διανομή της αλληλογραφίας γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις με δυσκολία. Μόνιμο προσωπικό που να γνωρίζει τις γειτονιές δεν υπάρχει και οι συμβασιούχοι μέχρι να τις μάθουν έχουν πάρει ήδη το δρόμο της αποχώρησης από την υπηρεσία. 

Το ζήτημα πάντως της ονοματοθεσίας των δρόμων έχει τεθεί υπόψιν της διοίκησης του Δήμου Κ. Κέρκυρας χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ