Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ισχυρές προοπτικές συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με 8 ΑΕΙ των ΗΠΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
11 Nov 2022 / 12:43

Εντυπωσιασμένη η αμερικανική αντιπροσωπεία από τις ώριμες διεθνείς συνεργασίες του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στην Κέρκυρα η συνάντηση εργασίας εκπροσώπων από οχτώ κορυφαία ΑΕΙ των ΗΠΑ με τις Πρυτανικές Αρχές και τους ακαδημαϊκούς του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Το κλιμάκιο της αμερικανικής αντιπροσωπείας αποτελούμενο από καθηγητές, κοσμήτορες και διευθυντές οχτώ κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, συνοδευόμενο από στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, υποδέχθηκε στην έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος μαζί με τους Αντιπρυτάνεις Ηλία Γιαρένη, Ευστάθιο Μακρή και Κατερίνα Καμπάση.

Έρευνα

Η συνάντηση εργασίας στην Πρυτανεία ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση του ιδρύματος, όπου έγινε αναφορά στα πλεονεκτήματά του, στη μοναδικότητα και στην ιδιαιτερότητα των σπουδών του τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και τα μεγέθη που εμφανίζει σε θέματα έρευνας. Παράλληλα τονίστηκε το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας για ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. «Η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι εντυπωσιάστηκαν από το επίπεδο φιλοξενίας και της προετοιμασίας που πραγματοποίησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενόψει των επικείμενων επαφών κυρίως όμως από το γεγονός ότι ένα μικρό πανεπιστήμιο έχει ώριμες και τεκμηριωμένες συνεργασίες με ΑΕΙ του εξωτερικού», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Φλώρος.

Όλοι με όλους

Η αντιπροσωπεία μετά το πέρας της συνάντησης στην Πρυτανεία, διάρκειας μόλις μιας ώρας, είχε στη συνέχεια παραγωγικές συναντήσεις με τους Προέδρους των Τμημάτων, τους Κοσμήτορες των Σχολών και εκπροσώπων τους στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασιών τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

«Όλοι συναντήθηκαν με όλους. Υπάρχει ενδιαφέρον για διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων σπουδών, θερινών σχολείων και για συνεργασίες σε επίπεδο έρευνας. Όλα αυτά θα διερευνηθούν από τις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν γι’ αυτό το σκοπό. Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται σε όλα τα πεδία», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Γιαρένης.

Η αντιπροσωπεία , αποτελούνταν από εκπροσώπους των πανεπιστημίων Columbia, George Mason, Princeton, Stockton, Alabama, Kentucky, Texas – Health Science Center και William & Mary, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής της ξεναγήθηκε στο campus των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογία.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του International Academic Partnership Program/IAPP-Greece, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημαϊκών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.