Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπακαλιάρος σκορδαλιά ή με αγιάδα; Ταξιδεύοντας σε μια ιστορία με πολύ νοστιμιά!

μπακαλιάρος
26 Οκτωβρίου 2022 / 10:18

Ποιά είναι η αυθεντική κερκυραϊκή συνταγή για μπακαλιάρο με αγιάδα καθώς και η παραδοσιακή ελληνική του μπακαλιάρου – σκορδαλιά. Προμηθευτείτε όλα τα υλικά σας στα παρακάτω καταστήματα της Κέρκυρας

Ακόμα μία αργία πλησιάζει και φέτος και οι Έλληνες αν μη τι άλλο ψηφίζουν πιστά μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ένα φαγητό που έχει συνδεθεί με τον εορτασμό των εθνικών επετείων στην Ελλάδα και η πλειοψηφία δείχνει να τηρεί ευλαβικά την παράδοση.

Πόση ιστορία όμως κρύβεται πίσω από αυτό το πιάτο και πότε παρασκευάστηκε για πρώτη φορά; Ποια η αληθινή του ταυτότητα και πώς εντάχθηκε ο βακαλάος στη διατροφή των Κερκυραίων;  Ας το ανακαλύψουμε!

Αρχικά η αλίευση του βακαλάου χρονολογείται γύρω στο 800 μ.Χ. όταν οι θαλασσοπόροι Βίκινγκςτον ψάρεψαν για πρώτη φορά ενώ προσπαθούσαν με τη σειρά τους να ανακαλύψουν τον Νέο Κόσμο, την Αμερική. Σειρά μετά κατά τον Μεσαίωνα πήραν οι λεγόμενοι Βάσκοι οι οποίοι ήταν εκείνοι που εμπορευματοποίησαν για πρώτη φορά το «ψάρι του βουνού» όπως το αποκαλούσαν. Θα αναρωτιέστε γιατί αυτή η ονομασία… Ο λόγος είναι το ότι είχαν στα χέρια τους ένα τρόφιμο – προϊόν το οποίο είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούσε να τους θρέψει ακόμα και όταν ταξίδευαν στον Βόρειο Ατλαντικό.


ΦΩΤΟ@wikipedia, history

Στα δικά μας τώρα!

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο βακαλάος στη χώρα μας εισήχθη κατά τον 15ο περίπου αιώνα από τους Εγγλέζους. Οι εμπορικές σχέσεις που είχε συνάψει η Ελλάδα με τη Βρετανία επέτρεπε στους δεύτερους να ανταλλάσσουν το φτηνό και εύκολο στο μαγείρεμα ψάρι με ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Στην Κέρκυρα τώρα και ενώ το νησί βρισκόταν κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα υπό Ενετική κυριαρχία ο μπακαλιάρος αποτελούσε βασικό συστατικό στην κουζίνα των λαϊκών στρωμάτων. Προσθέτοντας λοιπόν στο ψάρι μπόλικη φαντασία και μπαχάρια για να το νοστιμίσουν το μαγείρευαν σε όλες του τις εκδοχές. Με πατάτες και σκόρδο την περίοδο της νηστείας, με πράσα και κοκκινοπίπερο τις Κυριακές, ψητός με πατάτες την ημέρα των Χριστουγέννων και φυσικά... μπακαλιάρο με αγιάδα!
Με τις συντεταγμένες λοιπόν στον πειραματισμό, το μεράκι και την πολυπλοκότητα οι Κερκυραίοι ακόμα και εκεί διαφοροποιήθηκαν δημιουργώντας βακαλάο με αγιάδα αντί για την κλασική σκορδαλιά με βάση την πατάτα. Η ετυμολογία, προέρχεται από την ιταλική λέξη aglio που θα πει σκόρδο. Η διαφορά στον τρόπο μαγειρέματος από την υπόλοιπη Ελλάδα έγκειται στην παρασκευή της σκορδαλιάς: πρόκειται για σκορδαλιά από αμύγδαλα, ψωμί, λάδι και ξύδι.


ΦΩΤΟ@ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Παρακάτω θα βρείτε την αυθεντική κερκυραϊκή συνταγή για μπακαλιάρο με αγιάδα καθώς και την παραδοσιακή ελληνική του μπακαλιάρου – σκορδαλιά. 
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑΔΑ

1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο
3 μεγάλες φέτες ψίχα ψωμιού
110 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Λίγο ξύδι
Αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοπανάμε στο γουδί με το γουδοχέρι το σκόρδο, μετά τα αμύγδαλα και το ψωμί αφού το έχουμε πρώτα μουσκέψει σε νερό και μετά το έχουμε στύψει πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι (όσο πάρει), λίγο ξύδι, αλάτι, πάντα χτυπώντας ελαφρά με το γουδοχέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. ρίχνουμε λίγο-λίγο λάδι, λίγο ξύδι και αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
*Η καλύτερη αγιάδα γίνεται στο πέτρινο γουδί, με το γουδοχέρι ενώ εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ σας.
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ

800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
Αλεύρι, για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
Ελαιόλαδο ή  ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
250 ml αναψυκτικό σόδα
330 ml ξανθιά μπύρα
2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. μπέικινπάουντερ
Αλάτι
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
5-6 σκ. σκόρδο
200 ml ελαιόλαδο
150 ml ζωμό, από το βράσιμο της ουράς του μπακαλιάρου
Αλάτι
Πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
 
2)Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

3)Για το κουρκούτι: ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

4)Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά και άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.

Στα παρακάτω σούπερ μάρκετ της Κέρκυρας θα βρείτε όλα τα απαραίτητα προϊόντα για να φτιάξετε την πιο επιτυχημένη συνταγή μπακαλιάρου – σκορδαλιά.
 
SUPER MARKET MΑΣΟΥΤΗΣ

    



Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη από τον Διαμαντή Μασούτη. Είναι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτο τον οικογενειακό της χαρακτήρα.Με 18 συνολικά καταστήματα στο νησί της Κέρκυρα τα σούπερ μάρκετ Μασούτης έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών ως τα «οικονομικά και ελληνικά» σούπερ μάρκεταφού διαρκώς ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
 
ΚΑΖΙΑΝΗΣ – CASH CARRY

        

Η επιχείρηση Φ.ΚΑΖΙΑΝΗΣ Α.Ε. είναι μία αμιγώς Κερκυραϊκή επιχείρηση, με συνολικά 7 καταστήματα στο νησί η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου εδώ και 26 περίπου χρόνια. Η πολυετής πείρα στον χώρο του εμπορίου, όπως επίσης και οι σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν με μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους στον χώρο της τροφοδοσίας και του εμπορίου δίνουν τη δυνατότητα να στους πιο αξιόλογους επαγγελματίες του νησιού να τους εμπιστεύονται λόγω των άριστων προϊόντων
 
SUPER MARKET ΜΑΡΚΑΣ




Στο σουπερ μάρκετ Μαρκάς θα βρείτε όλα όσα αναζητάτε για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες. Παρέχοντάς σας μια ευρεία γκάμα προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα είδη, σνακ, βρεφικές τροφές, τυριά αλλαντικά και αμέτρητα ακόμα προϊόντα βρίσκεται κοντά σας με το άμεσο και πεπειραμένο προσωπικό του για να σας εξυπηρετήσει. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του εμπλουτίζονται και ανανεώνονται διαρκώς έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με βάση τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.