Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μαγνήτης» η Κέρκυρα για μεγάλους εταιρικούς παίκτες

Επενδυτές
17 Οκτωβρίου 2022 / 10:48

Αυξημένο ενδιαφέρον και από ξένους ιδιώτες για βίλλες και γη. Οι περιοχές που προτιμούν. Τα ποσά που δίνουν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξαιρετική πορεία καταγράφει η κτηματαγορά της Κέρκυρας που έχει μπει για τα καλά στο μάτι μεγάλων εταιρικών παικτών για «business», αλλά και ξένων ιδιωτών αγοραστών που ψάχνουν γη και βίλλες για ιδιοκατοίκηση.

Το φετινό καλοκαίρι δεν κατέγραψε μόνο μια σεζόν - όνειρο για τον τουρισμό στην Κέρκυρα, αλλά και μια άνευ προηγουμένου ζήτηση στον τομέα του «real estate». Αν και το ενδιαφέρον υπήρχε πάντα από μεγάλες εταιρείες για αγορά εκτάσεων που προσφέρονται για δόμηση, ωστόσο περιορίζονταν στη βολιδοσκόπηση. Αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Σημαντικές συμφωνίες έχουν «κλείσει» κι άλλες είναι στα σκαριά για project που ετοιμάζονται. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες για επενδύσεις στην Κέρκυρα. Έχουν γίνει προσφορές, έχουν δοθεί προκαταβολές, ωστόσο οι διαδικασίες είναι αργές. Αν όλα πάνε καλά, οι συμφωνίες αυτές, θα φανούν του χρόνου στην Κέρκυρα. Πρόκειται για δουλειές εκατομμυρίων», τονίζει στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης.

Όπως εξήγησε, το ενδιαφέρον των εταιρειών επικεντρώνεται γύρω από οικόπεδα και εκτάσεις μεγάλες που φτάνουν ακόμη και τα 300 στρέμματα, με σκοπό να αναπτυχθούν εκεί βίλλες και ξενοδοχεία.

Και από ξένους ιδιώτες

Παράλληλα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και από Άγγλους, Γάλλους, Πολωνούς, Γερμανούς και Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον δικό τους προσωπικό «παράδεισο στο νησί». Οι τελευταίοι μάλιστα δεν περιορίζονται μόνο στο να έχουν ένα σημείο αναφοράς για τη θερινή τους ραστώνη αλλά προσβλέπουν στη μόνιμη εγκατάσταση, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής στη χώρα τους. «Πολλοί Ισραηλινοί θέλουν να έρθουν μόνιμα εδώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάνουν εγγραφές στα σχολεία. Η Κέρκυρα λόγω της σύνδεσης που υπάρχει με τους Εβραίους θεωρείται ως μέρος που νιώθουν ασφάλεια. Επίσης το κόστος στην Ελλάδα είναι φθηνότερο από τη χώρα τους», εξήγησε ο κ. Πάγκαλης.

Οι προτιμήσεις

Το ενδιαφέρον των Άγγλων προσανατολίζεται στην ΒΑ πλευρά του νησιού από Μπαρμπάτι έως τον Αγ. Σπυρίδωνα σε ακίνητα που έχουν θέα θάλασσα. Οι Γερμανοί αναζητούν απομονωμένες κατοικίες στην ενδοχώρα, στο βόρειο τμήμα. Οι Εβραίοι ψάχνουν κάτι μοναδικό και όμορφο από τη Μέση Κέρκυρα και πάνω, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον των Γάλλων επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δυτική πλευρά από Παλαιοκαστρίτσα μέχρι τον Παραμόνα σε βίλλες που δίνουν οπτική στη θάλασσα.

«Έγιναν αγοροπωλησίες, καθώς το ενδιαφέρον για ακίνητα ήταν μεγάλο. Αυτό που παρατηρήθηκε ωστόσο ήταν ότι μειώθηκαν σημαντικά οι αγοραστές μικρού βεληνεκούς που δίνουν μέχρι 250.000 ευρώ για να αγοράσουν είτε οικόπεδο είτε πέτρινο σπίτι σε κάποιο χωριό. Το κενό αυτό ωστόσο καλύφθηκε από τους μεγάλους αγοραστές που δαπανούν από 500.000 ευρώ – 6 εκατ. ευρώ», παρατήρησε ο κ. Πάγκαλης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ