Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθηγητής του Ωδείου Κερκύρας ο κορυφαίος ομποΐστας Σπύρος Κοντός

Ωδείο Κερκύρας
04 Οκτωβρίου 2022 / 11:22

Από το 1997 κατέχει τη θέση του κορυφαίου στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και έχει συχνά συνεργαστεί με σπουδαίες ορχήστρες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο κορυφαίος ομποΐστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Σπύρος Κοντός θα είναι από φέτος καθηγητής του Ωδείου Κερκύρας.

Ο Σπύρος Κοντός διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό με εξαιρετική σολιστική, δισκογραφική και διδακτική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974, όπου άρχισε να μαθαίνει μουσική στην Φιλαρμονική Μάντζαρος και στο Ωδείο Κερκύρας.  Αργότερα σπούδασε όμποε με τον Γιάννη Παπαγιάννη στο Ωδείο Φ. Νάκας στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και α’ βραβείο. Ακολούθησαν ανώτατες σπουδές στην Hochschule für Musik στην Καρλσρούη της Γερμανίας με τον prof. Τhomas Ιndermühle (με υποτροφία του Ι.Κ.Υ) και στην Haute École de Musique στη Γενεύη της Ελβετίας με τον Maurice Bourgue (με υποτροφία του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής).
 
Από το 1997 κατέχει τη θέση του κορυφαίου στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και έχει συχνά συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Λυρική Σκηνή, Συμφωνική του Δήμου Αθηνών, Συμφωνική του Δήμου Κερκυραίων, Σολίστ της Πάτρας, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θόδωρου Αντωνίου κα. Επίσης είναι κορυφαίος στην ορχήστρα Athens Philharmonic (ΦΑ) και την ορχήστρα δωματίου Athens Academica.
 
Εμφανίζεται συχνά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και ως σολίστ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Τρίτο της ΕΡΤ, το ραδιόφωνο Suisse Romande, το Ραδιόφωνο του Βατικανού κ.α) Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ έως την σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στα έργα Ελλήνων συνθετών. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο το 2008 σε παράσταση αρχαίου δράματος, στην Επίδαυρο και σε περιοδεία ανά την Ελλάδα.
 
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην διδασκαλία, έχοντας μεγάλη και πολυετή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα μαθητών (από αρχάριους έως επαγγελματίες). Διδάσκει στο Ωδείο Ατενέουμ της Αθήνας. Στα χρόνια 2002-2016 δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Όμποε και μουσική δωματίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2006 διοργανώνει το διεθνές σεμινάριο Όμποε της Κέρκυρας και από το 2012 δίδαξε ως βοηθός καθηγητής στην Staatliche Hochschule für Musik της Καρλσρούης. Επίσης έχει δώσει σεμινάρια στην Νέα Υόρκη και στο πανεπιστήμιο LSU της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, στην Κύπρο, στην ορχήστρα νέων Μούσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.
 
Η δισκογραφία του είναι διαθέσιμη στις εταιρίες DNA label, Centaur, Irida, Rekem, Phasma Music, Universal και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το άλμπουμ Metamorphosis κυκλοφόρησε το 2012 και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς, καθώς και το αντίστοιχο βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Το άλμπουμ Emphasis ηχογραφήθηκε στην Κέρκυρα και κυκλοφόρησε το 2021.