Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κόντρα Μπαλτάκου – Αυγενάκη μαραζώνει το ποδόσφαιρο

ΕΠΟ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
03 Οκτωβρίου 2022 / 16:11
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Η διακοπή ή αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και του κυπέλλου, κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο ποδόσφαιρο και οφείλετε στη «κόντρα» Μπαλτάκου – Αυγενάκη χωρίς αμφιβολία.

ΑΘΗΝΑ. Η διακοπή ή αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και του κυπέλλου, κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο ποδόσφαιρο και οφείλετε στη «κόντρα» Μπαλτάκου – Αυγενάκη χωρίς αμφιβολία. Μια κόντρα που αφήνει πάνω από 2.200 σωματεία, 45.000 ποδοσφαιριστές, συν προπονητές, διαιτητές, παρατηρητές κλπ εκτός αγώνων, γιατί; Για το Μητρώο της ΓΓΑ και την μη εγγραφή σε αυτό του 10% περίπου των σωματείων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπου πριν δυο χρόνια με απόφαση του Υπουργείου, όλα τα σωματεία, ενώσεις, διαιτητές, προπονητές, αθλητές, Δ.Σ. έπρεπε να γραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ, με στόχο μια συνολική καταγραφή και ένα συμμάζεμα στη χώρα. Γραφειοκρατικά είχε λίγο δουλειά η εγγραφή, αλλά δόθηκαν πάνω από 5 παρατάσεις μέσα σε δυο χρόνια έτσι ώστε τα σωματεία να μην αποκλειστούν από αγώνες, αφού μόνο τα εγγεγραμμένα  θα μπορούσαν να συμμετέχουν.

Υπάρχουν 53 αθλητικές Ομοσπονδίες στη χώρα και από αυτές, ΜΟΝΟ η Ποδοσφαιρική (ΕΠΟ) βρέθηκε απέναντι στην εγγραφή, αυτή ζήτησε επανειλημμένα παρατάσεις, τις πήρε με τελευταία αυτή που έληγε 30/9/2022. Μάλιστα υπήρξε κόντρα με τον Αυγενάκη, ακόμα και σήμερα, θεωρεί η ΕΠΟ, ότι ο νόμος δεν μπορεί να είναι δεσμευτικός, ενώ μπήκαν στην εξίσωση ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ γιατί το ποδόσφαιρο πήγαινε για «κλείσιμο». Και ήλθε ένα μήνα πριν μια τετραμερής συνάντηση ΕΠΟ, Αυγενάκης,  ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για να βρεθεί λύση, δεν βρέθηκε στις 2/9/2022, δόθηκε νέο ραντεβού για να συζητήσουν η Ομοσπονδία με τον Υφυπουργό και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, αλλά η Ομοσπονδία ΔΕΝ πήγε ποτέ στο νέο ραντεβού. Γιατί;  

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε «ρήξη» ουσιαστικά των δυο πλευρών, ο Αυγενάκης ακούγοντας τις προτροπές κάποιων ΕΠΣ, έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν φέτος στα πρωταθλήματα ακόμα και οι ομάδες που δεν ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους, αλλά έχουν κάνει την αίτηση ένταξης και αυτό δίνει το δικαίωμα σε πάνω από 300 ομάδες να αγωνιστούν, συνολικά στο 90% των ενεργών σωματείων (σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΠΣ). Όμως ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τ. Μπαλτάκος έφερε το θέμα στη Γ.Σ. (30/9) της ΕΠΟ και οι Ενώσεις ακολούθησαν την πρότασή του και ψήφισαν διακοπή των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου.

Αυτό ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα κόντρας ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τον Μπαλτάκο, που ανέλαβε πριν λίγους μήνες την προεδρία να οδηγεί σε λάθος δρόμο (κατά την προσωπική μας άποψη) το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αν μετά από δυο χρόνια που είχε τη δυνατότητα, ένα σωματείο δεν μπορεί να κάνει αίτηση ένταξης, ας μην παίξει φέτος. Ασχολήθηκα προσωπικά και βοήθησα δυο σωματεία να ενταχθούν και δεν είναι τρομερό να το κάνει οποιοσδήποτε, με την ΕΠΣ Κέρκυρας αποδεδειγμένα να βοηθάει όλους όσους της το ζήτησαν και να απλουστεύονται τα πράγματα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το θέμα δεν είναι το μητρώο και η εγγραφή των σωματείων, πουθενά δεν είδαμε την ΕΠΟ να προτρέπει και να βοηθά τα σωματεία στο να το κάνουν, οι Ενώσεις με σοβαρές διοικήσεις βοήθησαν και σε πολλές έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή. Ο κ. Μπαλτάκος που εδώ και λίγους μήνες ανέλαβε έχει ανοικτή κόντρα με τον Αυγενάκη, εκτιμούμε ότι παρασύρει όλο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Μην ξεχνάμε τις ομορφιές που έκανε η δική του ΕΠΟ με την ΑΕ Λευκίμμης, ότι η πρωταθλήτρια Κοζάνη θα ξαναπαίξει στην Γ΄ Εθνική, ότι ανέβασε το Μακεδονικό και έχει αρχές Οκτώβρη αφήσει στον αέρα άλλες ομάδες της περσινής Γ΄ Εθνικής (Αγροτικό Αστέρα, Πανδραμαϊκό), ότι δεν έχει καταρτίσει Ομίλους στη Γ΄ Εθνική, δεν έχει κάνει κλήρωση, άσχετα αν πάρθηκε απόφαση διακοπής πριν 3 μέρες. Κυρίως όμως έχασε το παιγνίδι όταν αντί να πάει σε νέα συνάντηση μετά από την τετραμερή, όπως είχε συμφωνηθεί, αγνόησε τη συμφωνία παρουσία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, που ξεκάθαρα δείχνουν τις προθέσεις του, να μην βρεθεί λύση και να πάει σε ρήξη με τον Αυγενάκη.

Και όλα αυτά τα πληρώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί θεωρεί ο κ. Μπαλτάκος ότι η ΕΠΟ μπορεί να κάνει ότι θέλει και να μην εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Δεν θα σταθώ στον τρόπο διοίκησης ούτε στη κόντρα με τον πρόεδρο της Super League όπου και εκεί θεωρεί ότι αυτός «αποφασίζει και διατάσσει». Καλό είναι και η δική μας Ένωση να μην παρασυρθεί και να έχει τη δική της φωνή. Άλλωστε είναι και από τις πολλές που ΟΛΑ τα σωματεία της έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια