Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εφτά μήνες πέρασαν κι ακόμη να ξεκινήσει η μαρίνα στην Σπηλιά

Μαρίνα Σπηλιάς
01 Οκτωβρίου 2022 / 09:25

Σε αδειοδοτικά ζητήματα αποδίδει τις καθυστερήσεις για την έναρξη της εργολαβίας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Βαλτωμένο» εξακολουθεί να παραμένει το έργο για την ολοκλήρωση του τουριστικού καταφυγίου σκαφών στη Σπηλιά. Εφτά μήνες και πλέον από την συμβασιοποίησή της, η εργολαβία δεν έχει πάρει ακόμη εμπρός, κι ενώ το έργο απειλείται με δημοσιονομική προσαρμογή αν δεν παραδοθεί εγκαίρως.

Με το χρονοδιάγραμμα να είναι ήδη ασφυκτικό δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Η περίοδος που έχει παρέλθει άπρακτη, έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στους διοικούντες της ΠΙΝ που ζητούν το έργο να ξεκινήσει επιτέλους και να «τρέξει» με «φουλ» ρυθμούς.

«Αντιμετωπίζαμε δυο αδειοδοτικά ζητήματα, τα οποία αν και λύθηκαν, πήραν αρκετό χρόνο. Το ένα αφορούσε αδειοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τα βυθοκορύματα, τα προϊόντα δηλαδή εκσκαφών, τα οποία θέλουν ειδική απόρριψη και ήταν μια από τις αδειοδοτήσεις, οι οποίες καθυστέρησαν.

Η άλλη αδειοδότηση αφορούσε τα ρολόγια της ΔΕΔΔΗΕ που έπρεπε να αποσυνδεθούν από τα δυο καταστήματα που λειτουργούσαν εκεί. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που ο εργολάβος έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να ξεκινήσει το έργο και έχουμε τη διαβεβαίωσή του ότι θα το πράξει άμεσα», δήλωσε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.

Τι έχει γίνει

Το έργο έχει αυστηρό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης τον Δεκέμβριο του 2023 διαφορετικά θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή με επιβάρυνση του κόστους του έργου στο σύνολό του, δεδομένου ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο οι καθαρισμοί εντός των καταστημάτων και οι αποξηλώσεις και καθαιρέσεις στεγάστρων, επιχρισμάτων ωστόσο το κύριο μέρος του έργου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες με πρόβλεψη για 80 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επέκταση του υπήνεμου μώλου (είναι κατασκευασμένος αυτή τη στιγμή κατά το 1/4) κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού. Επίσης η αποκατάσταση του χώρου αποχέτευσης στην Σπηλιά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή.

Το έργο Το έργο π/υ 9.700.000 ευρώ δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και συμβασιοποιήθηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της αναδόχου εταιρείας, της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ