Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυξημένη η ζήτηση για καυσόξυλα και τζάκια, την «ανιούσα» έχουν πάρει οι τιμές

καυσόξυλα
30 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:17

Ακριβότερα από πέρσι πωλούνται τα καυσόξυλα, ενώ τα αποθέματα είναι περιορισμένα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φθηνούς τρόπους για να ζεσταθούν ψάχνουν και στην Κέρκυρα οι καταναλωτές, ενόψει του χειμώνα που έρχεται, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του ρεύματος να έχουν ανέβει και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται «τσουχτερή».

Η ζήτηση εδώ και καιρό για καυσόξυλα και τζάκια είναι μεγάλη με τις παραγγελίες να έχουν πάρει «φωτιά». Όπως μάλιστα τονίζουν στην «Ε» έμποροι καυσόξυλων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται. Η ζήτηση μάλιστα που υπάρχει είχε ως επακόλουθο και την αύξηση των τιμών κατά 10% – 15%, με τον τόνο να διατίθεται πλέον στα 130 - 135 ευρώ.

Τα τηλέφωνα για παραγγελίες καυσόξυλων ξεκίνησαν από αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές έναν πιο φθηνό τρόπο για τη θέρμανσή τους, η οποία έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά. Με τις οικονομικές όμως δυνατότητες να είναι πλέον περιορισμένες, λόγω της γενικότερης ακρίβειας, η επιλογή να αγοράσουν όλο το απόθεμα που χρειάζονται για να περάσουν τη φετινή σεζόν φαντάζει αδύνατη, όπως τονίζουν έμποροι καυσόξυλων.

Όσον αφορά το πέλλετ, έχει εξελιχθεί σε μια ασύμφορη λύση, καθώς ο τόνος πωλείται προς 700 – 750 ευρώ.

Στο 30% η ζήτηση για τζάκια

Η αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα εκτίναξε, όπως ήταν αναμενόμενο τις παραγγελίες για τζάκια κατά 30%. Το εκρηκτικό μάλιστα κοκτέιλ αυξήσεων στις τιμές ενέργειας οδήγησε πολλούς να λάβουν από νωρίς τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που έρχεται. «Οι παραγγελίες για ενεργειακά τζάκια και αναβάθμιση ξεκίνησαν από τον Μάιο - Ιούνιο. Έχουμε αρκετές παραγγελίες. Η ζήτηση έχει αυξηθεί στο 30%», εξηγεί ο Βασίλης Μπιτχαβάς ιδιοκτήτης επιχείρησης με τζάκια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόστος στα ενεργειακά τζάκια έχει αυξηθεί κατά 10% - 15% με τις τιμές να διακυμαίνονται από 1.000 – 6.000 ευρώ.

Επιβολή πλαφόν

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ και άλλων στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, η οποίο επρόκειτο να ψηφιστεί χθες.

Η ρύθμιση προβλέπει πως έως την 31η.12.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση στερεών καυσίμων κάθε είδους που χρησιμοποιούνται για θέρμανση χώρων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα όγκου ή βάρους, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους της 1ης.11.2021».

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες και προσανάμματα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ