Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση 9 βουλευτών του ΚΚΕ για την απαγόρευση αδειών λόγω Μητρώου

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
22 Σεπτεμβρίου 2022 / 16:01
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για μια ακόμη φορά έρχεται στη βουλή το θέμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, με όσα έχουν προκύψει λόγω του Μητρώου της ΓΓΑ και της απαγόρευσης έκδοσης άδειας από Περιφέρειες ή Δήμους στα μη εγγεγραμμένα σωματεία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για μια ακόμη φορά έρχεται στη βουλή το θέμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, με όσα έχουν προκύψει λόγω του Μητρώου της ΓΓΑ και της απαγόρευσης έκδοσης άδειας από Περιφέρειες ή Δήμους στα μη εγγεγραμμένα σωματεία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κατσώτης Χρήστος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος,  Στολτίδης Λεωνίδας, κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για το θέμα που αναφέρει τα εξής:

«Μετά την υπ΄αριθμ. 435525/13.9.2022 ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΠΟΑ, που εστάλη στις Περιφέρειες όλης της χώρας και τις ενημερώνει να μην προχωρήσουν στην έκδοση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων, εάν όλα τα Σωματεία δεν είναι πλήρως εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ή δεν έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, πολλές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων σε όλη τη χώρα έχουν προβεί σε αναβολή των τοπικών διοργανώσεων πρωταθλήματος και κυπέλλου (ενδεικτικά οι ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Μακεδονίας, Ηρακλείου, Ηπείρου, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Χίου κ.α.). Σε αυτή την απόφαση φαίνεται ότι θα καταλήξουν όλες οι Ενώσεις, αναμένοντας την απόφαση που θα λάβει η προγραμματισμένη στις 30/9 έκτακτη Γ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε όλη τη χώρα δεκάδες ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να ολοκληρώσουν ή να ανανεώσουν την περίπλοκη και πολυέξοδη εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την εγγραφή στο μητρώο που τους φορτώνει το υπουργείο, πάνω στα ήδη υπέρογκα έξοδα λειτουργίας που έχουν αναλάβει, το ποδόσφαιρο σε επίπεδο Ενώσεων οδηγείται σε ομηρία με μοχλό πίεσης τις Περιφέρειες και τους Δήμους που δεν εκδίδουν άδειες διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στην ουσία στερούνται του δικαιώματός τους στην άθληση, ενώ την ίδια στιγμή πλήττονται σημαντικά και οι εργαζόμενοι στο χώρο (προπονητές, διαιτητές κ.α.) που πιθανά θα χάσουν εισοδήματα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Η αναστολή των αγώνων και η ανατροπή του προγραμματισμού των αθλητικών σωματείων και των Ενώσεων είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο άθλημα με τον κίνδυνο να οδηγήσει χιλιάδες νέους μακριά από τα γήπεδα και τον αθλητισμό. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με τις κρατικές επιχορηγήσεις – ψίχουλα, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο στραγγάλισμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή της άθλησης σε πολυτέλεια για λίγους, εξαιτίας του κόστους. Θεωρούμε αναγκαίο τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο το Μητρώο να αξιοποιείται για να οδηγηθούν στη διάλυση δεκάδες ενεργά αθλητικά σωματεία, με στόχο να γίνει ακόμη πιο πρόσφορο το έδαφος για την εμπλοκή επιχειρηματιών στο χώρο. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει άμεσα λύση γιατί η αλήθεια είναι ότι το Μητρώο ήδη υπάρχει. Όλες οι ομοσπονδίες είναι καταγεγραμμένες στη ΓΓΑ και όλα τα σωματεία στα Τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, αφού το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του περνάει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από τη χορήγηση σχετικών Βεβαιώσεων, ότι τα συγκεκριμένα Αθλητικά Σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

– Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερασιτεχνικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου

– Για τη διευκόλυνση της εγγραφής όλων των ενεργών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια