Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «πόδι» η εκπαιδευτική κοινότητα μια εβδομάδα μετά τον Αγιασμό

ΕΛΜΕ
19 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:33

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων πραγματοποίησαν δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Ποταμού, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι γονείς και εκπαιδευτικοί μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δάσκαλοι, και καθηγητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ Κέρκυρας ύψωσαν κραυγή αγωνίας για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τον κλάδο, ενώ την κινητοποίηση υποστήριξε με την παρουσία της η Ένωση Γονέων Κέρκυρας.

Σχολικές μεταφορές, κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αυξήσεις στους μισθούς, ζητήματα στέγασης των εκπαιδευτικών προτάχθηκαν μεταξύ άλλων. «Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι όλα ξεκίνησαν περίφημα και κανονικά, παρά τις εξαγγελίες της τοπικής διοίκησης και των τοπικών διευθυντών εκπαίδευσης, τα προβλήματα στα σχολεία είναι ακόμη πάρα πολλά. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει το ζήτημα των μεταφορών και της διαβίωσης των εκπαιδευτικών», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος.

Τα αιτήματα

Μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και τους καθηλωμένους μισθούς, οι εκπαιδευτικοί ζητούν καλύτερες οικονομικές απολαβές με αυξήσεις 20% στους μισθούς τους, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, την κάλυψη των κενών στα σχολεία, την άμεση πρόσληψη της β’ φάσης, αλλά και επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών για τη στέγαση.

Επιπλέον στις διεκδικήσεις τους συμπεριλαμβάνεται η επιδημιολογική επιτήρηση των σχολείων με δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ covid με ευθύνη του ΕΟΔΥ και παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας, ο αριθμός μαθητών ανά τάξη στους 15, η έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο αλλά και η άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Σχολικές μεταφορές

Σημείο αιχμής για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς αποτελεί η έναρξη των σχολικών μεταφορών, καθώς η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων κύλησε χωρίς μαθητικά δρομολόγια. Το έργο ωστόσο της μεταφοράς ανήκει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μάλιστα η Ένωση Γονέων Κέρκυρας καλεί σε διαμαρτυρία στην παλιά νομαρχία την Τετάρτη στις 11 το πρωί για το κρίσιμο αυτό ζήτημα που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες οικογένειες του νησιού που αναζητούν τρόπους μεταφοράς των παιδιών τους προς και από τα σχολεία.

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να εκτελούνται τα πρώτα δρομολόγια, όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Μελίτα Ανδριώτη επισημαίνοντας ότι μέχρι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα έχει καλυφθεί το 50% των μαθητικών δρομολογίων.

Το έργο για την ώρα εκτελείται από τους παλιούς μεταφορείς μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου διαγωνισμού , ενώ αναμένεται και η ψήφιση της τροπολογίας για την παράταση των συμβάσεων της περασμένης σχολικής χρονιάς. Σημειώνεται ότι το έργο της μεταφοράς που εκτελείται με δημόσιες συμβάσεις με ιδιωτικά μέσα αφορά σε 156 δρομολόγια για 2.973 μαθητές.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ