Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη στην Υπουργό Παιδείας για τις σχολικές μεταφορές

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
16 Σεπτεμβρίου 2022 / 16:38

«Σας ρωτώ ευθέως κυρία Υπουργέ, είναι εικόνα αυτή για την εκπαίδευση;»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το απερίγραπτο χάος και την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που είναι αναγκασμένοι να υποστούν οι γονείς και μαθητές της Κέρκυρας, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης έναρξης των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών, περιγράφει με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση.
 
Η επιστολή του κ. Αυλωνίτη έχει ως ακολούθως:
 
Κυρία Υπουργέ,
 
Αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης έναρξης των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών. Παρότι η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα 12/9, επικρατεί πρωτοφανές χάος στη διεκπεραίωση των σχολικών μεταφορών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου σας.
 
Η διαγωνιστική διαδικασία για δύο έτη, έληξε το 2021 και μέχρι σήμερα ουδέν έγινε, ως όφειλε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, επαναπαυόμενοι ότι, βάσει μιας διασταλτικής ερμηνείας της Κ.Υ.Α. 50025/2018 (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018), θα μπορούσαν να κάνουν χρήση παράτασης επί παρατάσεων, των εχόντων δρομολογίων.
 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η επιλογή της κυβέρνησής σας, η οποία μάλιστα προβλήθηκε δεόντως σε τοπικό επίπεδο, για τροποποίηση της ως άνω ΚΥΑ εν μέσω του θέρους, οδήγησε σε εσπευσμένες διαδικασίες έναρξης νέων διαγωνιστικών διαδικασιών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
 
Έτσι μόλις στις 6/9/2022 (ΑΔΑ: Ψ8ΔΘ7ΛΕ-Ψ39) αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για διαπραγμάτευση της ανάθεσης υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, σε πλήθος 180 δρομολογίων για την Π.Ε. Κέρκυρας, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 16η/9/2022.
 
Προσθέτοντας τυχόν ενστάσεις, δρομολόγια που θα αποβούν άκαρπα και το διάστημα που απαιτείται για τη σύναψη των συμβάσεων και τις διαδικασίες που απαιτούνται, υπάρχει ο εύλογος φόβος τα μαθητικά δρομολόγια να μην ξεκινήσουν ενδεχομένως και έως το τέλος του έτους.
 
Μπροστά στην αναστάτωση που προκλήθηκε, αναγκάστηκαν τα τοπικά κομματικά στελέχη σας προ ολίγων ημερών να δώσουν διαβεβαίωση, ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει εκ νέου την παράταση των υπαρχόντων μαθητικών δρομολογίων!
 
Η περιγραφή αυτή θα ήταν εξόχως κωμική, αν πίσω από τα γεγονότα δεν υπήρχε η δραματική διάσταση της κατάστασης που είναι αναγκασμένοι να υποστούν γονείς και μαθητές, με την μαθητική κοινότητα και συνολικά την Κέρκυρα σε αναβρασμό, εξαιτίας της καθημερινής απερίγραπτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι οικογένειες.
 
Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν μπορούμε να λάβουμε διότι ανακύπτει σειρά ζητημάτων:

-Μπορούν να παραταθούν τα υπάρχοντα δρομολόγια με τις νέες αυξημένες τιμές στα καύσιμα;
 
-Πότε είναι αυτός ο εύλογος χρόνος που θα προβείτε στη νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δώσετε τέλος στην αγωνία και την ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους;

-Πως θα χειριστείτε το ζήτημα των μαθητικών δρομολογίων τελικά; Τι θα συμβεί με τη νέα διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ποιος εντέλει είναι ο νόμιμος και πρόσφορος τρόπος για τέτοιου είδους διαδικασίες;
 
-Από πότε, συγκεκριμένη ημερομηνία, θα μπορούν μαθητές και γονείς να κάνουν χρήση των μαθητικών δρομολογίων, όπως δικαιούνται;
 
Και τελικά σας ρωτώ ευθέως κυρία Υπουργέ, είναι εικόνα αυτή για την εκπαίδευση; Είναι διαδικασίες αυτές, με ακυρώσεις και τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής για ένα ευνομούμενο κράτος;
 
Μεταφέροντας τα αισθήματα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, τονίζω ότι είναι άμεση ανάγκη να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που χρειάζονται ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα μαθητικά δρομολόγια και προς τούτο περιμένω την άμεση απάντησή σας.