Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα - Σχολικοί νοσηλευτές: Δεν επαρκούν για όλους

Σχολικοί νοσηλευτές
16 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:22

Αν και οι προσλήψεις έγιναν εγκαίρως, δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά και όσα προέκυψαν από παραιτήσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προβλήματα στη στελέχωση με σχολικούς νοσηλευτές αντιμετωπίζουν ορισμένες σχολικές μονάδες σε Κέρκυρα και Παξούς, προκειμένου για την υποστήριξη μαθητών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα νοσήματα (επιληψία, αλλεργίες κ.α.) και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από επαγγελματία υγείας. Αν και οι προσλήψεις του συγκεκριμένου κλάδου ΠΕ 25 έγιναν εγκαίρως φέτος, ωστόσο εξακολουθούν και παραμένουν κενά, τα οποία είτε δεν καλύφθηκαν εξαρχής είτε προέκυψαν στην πορεία.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας από τους 14 σχολικούς νοσηλευτές που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά προσλήφθηκαν τελικά 11, εκ των οποίων ωστόσο οι δυο παραιτήθηκαν.

Οι εννέα ωστόσο δεν επαρκούν να καλύψουν το σύνολο των αιτημάτων, καθώς οι περιπτώσεις παιδιών που καλούνται να υποστηρίξουν είναι διάσπαρτες στα σχολεία. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά παιδιών και σε σχολεία που δεν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ήδη η Διεύθυνση ΠΕ Κέρκυρας ζήτησε την άμεση κάλυψη των δυο θέσεων που προέκυψαν μετά τις παραιτήσεις, ενώ αναμένουν τη β’ φάση αναπληρωτών για να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις που ζητήθηκαν εξαρχής.

Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Καθότι δηλαδή προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές για συγκεκριμένη περίοδο οι περισσότεροι αναζητούν μια πιο σίγουρη διέξοδο σε δομές Υγείας.

«Έγιναν προσλήψεις όμως δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά. Εφόσον σε κάποιο σχολείο δεν υπάρχει σχολικός νοσηλευτής για να παράσχει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα δημιουργείται ένα πρόσκομμα στην ομαλή φοίτηση των μαθητών», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού Ιονίων Νήσων Γιάννης Γκούθας.

1 κενό στη ΔΕ Κέρκυρας

Όσον αφορά τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας τα αιτήματα για σχολικούς νοσηλευτές ήταν δυο. Οι προσλήψεις έγιναν στην ώρα τους, ωστόσο ο αναπληρωτής που θα τοποθετούνταν στους Παξούς παραιτήθηκε και πλέον στελεχωμένο είναι μόνο το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο στο Μαντούκι.

Καθήκοντα

Το ζήτημα ανέδειξε προ ημερών ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας ζητώντας μεταξύ άλλων την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα που θα συνδέεται με ένα πλήρως στελεχωμένο και αναβαθμισμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

Διευκρινίζεται ότι οι σχολικοί νοσηλευτές για την ώρα υποστηρίζουν τα σχολεία ειδικής αγωγής αλλά και σχολικές μονάδες γενικής παιδείας κατόπιν αιτήματος γονέα και γνωμάτευση ιατρού από δημόσιο νοσοκομείο.

Στα καθήκοντά τους πέρα από την κάλυψη των αναγκών των υποστηριζόμενων μαθητών, είναι η παροχή πρώτων βοηθειών για όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας, η εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας, παρακολούθηση της υγείας των μαθητών κ.α. , ενώ σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, τόσο οι σχολικοί νοσηλευτές όσο και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό θα πρέπει να υποστηρίζουν όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας στην οποία έχουν τοποθετηθεί, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει συστεγαζόμενη μονάδα τότε καλούνται να υποστηρίζουν και εκείνους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ